Hopp til innhold

Iversen endrer planen – vil ikke legge OL-skjebnen i andres hender

DAVOS (NRK): De første verdenscuphelgene har ikke gått helt som Emil Iversen planla. Samtidig har flere av lagkameratene hans vist gryende form. Dermed endrer trønderen sin OL-plan.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Lillehammer, Men's 15 km

NY PLAN: Emil Iversen gjør endringer for å styrke OL-sjansene den neste måneden.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

Jeg har bestemt meg for at jeg vil gå Tour de Ski. Det er egentlig plan B, men det er en god plan B, sier Iversen til NRK.

Sist gang han var i aksjon var under verdenscupen på Lillehammer for en drøy uke siden.

Der gikk det ikke slik han ønsket. Han er langt unna å grave seg ned. Det var ikke helsvart.

Det har var heller ikke de første konkurransehelgene av årets sesong.

Men det ble ingen tur til Davos sist helg, der Iversen har sett lagkompisene herje.

Iversen

TUNG DAG: Emil Iversen ble nummer 23 på 15 kilometer klassisk på Lillehammer.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

Det har med andre ord begynt å spisse seg til i kampen om OL-plassene.

– Stang ut

Kanskje spesielt på den gjeve 30-kilometeren som er den første distansen under lekene i Beijing.

Det sier seg selv at jeg vil gå flere renn i OL. Det kunne jeg klart uten å ha gått Tour de Ski. Men jeg vil ikke legge skjebnen i andres hender, sier Iversen, og tenker dermed på at andre på landslaget, gjennom gode Tour de Ski-resultater, kan gjøres seg høyaktuelle for flere OL-distanser.

Jeg har lyst til å vise meg fra en bedre side. Jeg har mistet noen skirenn, noen har gått under pari, det har ikke gått helt som planlagt. Det har vært litt stang ut. Nå gleder jeg meg veldig. Dette er ikke noen nedtur, understreker han.

Planla treningsperiode

– Så dette handler egentlig og greit om å forsvare plassen din på enkeltdistanser i et OL-uttak?

Ja, det handler om det. Risikoen er at jeg kunne mistet noen plasser hvis noen begynte å herje i Tour de Ski. Da er det enkelt. Men det handler også å få noen gode resultater og gode opplevelser. Snu den lille trenden litt.

Iversens plan A var egentlig å gjøre så mange gode renn før verdenscupen i Davos at det nærmest ikke var tvil om OL-plassen. Da kunne han droppe Tour de Ski og legge inn en god trenignsperiode, for så å få konkurrere i verdenscupen i januar.

Som et siste ledd i OL-oppkjøringen skulle han slutte seg til landslagets precamp i høyden i Mellom-Europa. Det skulle gjøre ham klar for OL. Men slik blir det ikke etter de siste ukenes prestasjoner.

– Ingen har banket seg inn

Simen Hegstad Krüger skal naturligvis til Tour de Ski. Han er i storform og selvtilliten er det ingenting å si på etter utklassingsseieren i det siste rennet før jul.

Krüger

SPENT: Simen Hegstad Krüger.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Han føler seg klar for flere distanser i OL, men mangler å slå seg inn på én øvelse. Det er 15 kilometer klassisk.

Den siste muligheten til å slå seg inn på et 15 kilometer-lag til OL kommer i Tour de Ski. Da skal distansen gås i Lenzerheide.

Norge kan stille med fire utøvere per øvelse i OL. Når NRK spør hvor mange som er inne på laget nå og hvor mange plasser som er ledige, svarer Krüger slik:

Det er ingen som har vært på pallen ennå i 15 klassisk. Ingen som har banket seg inn, men den som var best i Ruka var Erik Valnes, som kanskje ikke var den som var heteste kandidaten før sesongen, men som for alvor har slått seg inn.

Han tror derfor mange er avhengig av et bedre resultat i Lenzerheide ettersom ikke mange nok, ifølge Krüger, tok vare på den første muligheten i Ruka.

Jevn duell

En distanse Iversen virker trygg på, er nettopp 15 kilometer klassisk i OL. Iversen ble nest beste nordmann i uttaksrennet i Ruka.

Men Krüger er altså ikke like sikker.

Det er nok mer enn én plass ledig. Så får vi se om det er to eller tre eller hvor mange det er. Det blir spennende. Det er mange som er sugne på å gå seg inn på det laget.

Klæbo og Iversen stille i Lenzerheide for å få banket seg inn på laget?

Jeg hadde ikke vært sikker hvis jeg var noen av dem, sier Krüger, som likevel påpeker at Klæbo og Iversen historisk sett har vært sterke på distansen.

Så vil jeg tro at Emil bør vise litt bedre form enn det han har gjort så langt, men det regner jeg med han vil og. Men det er klart det er en tett duell med en sju kanskje, sju-åtte mann som har fortsatt håp om å gå den 15-kilometeren. Det blir spennende skirenn der, ja.

Iversen, som har trent som normalt hjemme i Meråker, smiler godt når NRK gjenforteller Krügers påstand.

Han må bare si det, hvis han mener det, sier Iversen.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal