Iversens tøffe tid privat: – Jeg har ofret mye

FALUN (NRK): Emil Iversen har feid all uttakstvil til side etter to råsterke helger på rad. På veien til å bli ett av Norges største VM-medaljehåp har den sosiale trønderen hatt en alenetilværelse som har påvirket ham på godt og vondt.

m6MioWvmExM

IMPONERER: Det er få som slår Emil Iversen på 30 kilometer med skibytte om dagen. Sjur Røthe var nærmest på den distansen i Lahti, men havnet bak trønderen.

Foto: MARKKU ULANDER / Reuters

For det har vært perioder der det har vært ekstra tungt å være langrennsløper gjennom høsten og vinteren. Iversen er en sosial type og liker å ha folk rundt seg. Men den delen endret seg drastisk i sommer og i månedene etter.

– Det er klart det er kjedelig. Det er ikke noe artig. 2020 har vært et middels år. På flere fronter. Jeg ble singel og så har jeg levd i et slags eksil siden.

– Vi lever jo sære liv i utgangspunktet. Så kom koronaviruset. Og så var jeg alene i Meråker. Det var tungt og ikke hver dag som var like rå, sier han.

Det var slutt med kjæresten gjennom to år. Han kaller det en kjip og udramatisk greie. Han forsøker å fokusere på det positive, men erkjenner dette:

– Jeg har ofret mye på veien til å bli en god skiløper. Det er et særdeles spesielt liv vi lever.

– Enda mer kynisk

J5aiRekZM5Q

Emil Iversen jubler for seieren på 30 kilometer med skibytte i Lahti sist helg.

Foto: Markku Ulander / NTB

Høsten og den tidlige vinteren står følelsesmessig i sterk kontrast til det han opplever nå. Han stod igjen som den store NM-kongen med gull og bronse for en drøy uke siden.

Iversen fulgte like gjerne opp med seier på 30 kilometer med skibytte da Norge returnerte til verdenscupen i Lahti sist helg.

Om det var noen tvil om han skulle gå både tremil og sprint i VM, har all tvil blitt feid til side på bare to uker.

29-åringen er helt enkelt bedre rustet enn noen gang noen dager før han skal gå sprint klassisk og 15 kilometer fellesstart i samme stilart i Falun til helgen. Og det er bare en drøy måned før mesterskapet i Oberstdorf.

– Siden koronaen, og det som skjedde i sommer, så har det vært lite utenomsportslige ting. Denne treningssesongen har vært bedre enn noen gang. Jeg har kunnet være enda mer kynisk og bare hatt meg selv å passe på, gjentar han.

– Kanskje ikke bare uflaks

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum bekrefter Iversens påstand. Å holde seg frisk har vært et nøkkelord. Det har han klart.

SSBVWj14zvg

JOBBER TETT: Emil Iversen og Eirik Myhr Nossum her i samtale under et renn tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dermed har trønderen faktisk trent flest timer av alle på allroundlandslaget i enkelte måneder. Det handler naturligvis også om flere faktorer uten at Nossum vil spekulere for mye i hva som har skjedd.

– Han har alltid vært seriøs, men i år har han kneppet det til. Han har jo blitt syk før på dumme tidspunkt og kanskje evaluert seg dithen at det ikke bare er uflaks når det skjer år etter år.

– Det kan være han tidligere ikke har vært dyktig nok i prioriteringer i enkelte perioder. Der har han virkelig lyktes i år, sier allroundtreneren.

– Uvurderlig jobb

Aldri har heller familien vært viktigere. Iversen deler leilighet med lillebror Mats i Trondheim. I huset og på trening hjemme i bygda Meråker er Mats Iversen hans viktigste støttespiller. Han får ikke fullrost lillebroren nok i det som var en tøff og tung høst, men som har utviklet seg til en foreløpig sterk sesong.

– Jeg trives ikke med å være alene i lang tid. Jeg er en sosial type. Vi har måttet være mer sammen de siste månedene. Bare det å ha ham i nærheten har betydd mye.

– Han har gjort en uvurderlig jobb. Med å holde humøret oppe, lage måltider, være en god samtalepartner, være med på trening.

Iversen-brødrene

POPULÆRE I HJEMBYGDA: En lokal og ivrig langrennsentusiast måtte ha bilde av brødrene Mats, Gaute og Emil Iversen under en skitest på Grova skistadion i Meråker.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Må bare ha beina på bakken

Iversen mener han i disse dager er nær toppnivået sitt som skiløper og føler seg langt mer stabil i prestasjonene enn tidligere. Etter triumfene i NM og verdenscupen merker han på omgivelsene at forventningene øker mens det tikker mot VM i Oberstdorf.

– Det er klart, man må bare ha beina på bakken nå. Og gjøre den jobben jeg har gjort det siste året. Jeg tenker allerede nå på den siste bakken i Oberstdorf og hvor langt ned i kjelleren jeg skal der.

– Jeg begynner å forberede meg mentalt på forventningene. Snakket om medaljer og gull. At det ikke kan påvirke meg.

– Flyr høyt

På spørsmål om hvordan Iversen skal bevare form og selvtillit inn mot VM, sier allroundtrener Nossum at de etter Falun-helgen rent treningsmessig skal forberede trønderen på mesterskapet med tradisjonell og konservativ grunntrening.

Når det kommer til selvtilliten er det litt enklere, tror han:

– Emil flyr høyt for tiden og er i flytsonen. Målet er å klare å bevare ham der. Men han begynner å bli såpass rutinert og trygg at det skal mer til enn at det blir stang ut i et skirenn.

Sportsnyheter

Hoffenheim slaktes i tyske aviser – kaller tapet «absurd» og «pinlig»

Etter noen intense sluttminutter ble Molde historiske da de torsdag kveld tok seg til åttendedelsfinale i Europaligaen.

bilde

Lundby tok sølv – men hoppsjefen og NRK-ekspertene freste etter dette

Maren Lundby klinket til med sesongbeste da hun tok VM-sølv, men den store snakkisen ble dømmingen da østerrikske Marita Kramer tilsynelatende var nede i bakken med rumpa.

Siste nytt

 • Leicester-smell i europaligaen

  Leicester skuffa med 0-2 og exit frå europaligaen mot Slavia Praha, etter 0-0 i bortekampen.

  Lukas Provod scora like etter pause, og Abdellah Sima dobla etter 79 minutt.

  Dermed er Leicester som det einaste engelske laget slått ut i europaligaens 16-delsfinale.

 • United med 0-0 og full kontroll

  Med 4-0 i ryggen frå bortekampen måtte ikkje Manchester United gå i kjellaren for å avansere til åttedelsfinalen i europaligaen. 0-0 var meir enn godt nok mot Real Sociedad.

  Bortsett frå at gjestene bomma på straffe i første omgang, skjedde det ikkje så veldig mykje i kampen.

  Uniteds motstandar blir klar i trekninga klokka 13 fredag. Kanskje møter Soslkjær Molde?

  Amad Diallo og Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Veslebakke-laget er klart

  Landslagssjef Alexander Stöckl har teke ut Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Marius Lindvik og Daniel André Tande til VM-hopprennet i liten bakke.

  Joihann André Forfang og Anders Håre får ikkje vere med.

  Det er kvalifisering fredag kveld, rennet går laurdag.

  Granerud
  Foto: Czarek Sokolowski / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal