Hopp til innhold

Iversens tøffe tid privat: – Jeg har ofret mye

FALUN (NRK): Emil Iversen har feid all uttakstvil til side etter to råsterke helger på rad. På veien til å bli ett av Norges største VM-medaljehåp har den sosiale trønderen hatt en alenetilværelse som har påvirket ham på godt og vondt.

m6MioWvmExM

IMPONERER: Det er få som slår Emil Iversen på 30 kilometer med skibytte om dagen. Sjur Røthe var nærmest på den distansen i Lahti, men havnet bak trønderen.

Foto: MARKKU ULANDER / Reuters

For det har vært perioder der det har vært ekstra tungt å være langrennsløper gjennom høsten og vinteren. Iversen er en sosial type og liker å ha folk rundt seg. Men den delen endret seg drastisk i sommer og i månedene etter.

– Det er klart det er kjedelig. Det er ikke noe artig. 2020 har vært et middels år. På flere fronter. Jeg ble singel og så har jeg levd i et slags eksil siden.

– Vi lever jo sære liv i utgangspunktet. Så kom koronaviruset. Og så var jeg alene i Meråker. Det var tungt og ikke hver dag som var like rå, sier han.

Det var slutt med kjæresten gjennom to år. Han kaller det en kjip og udramatisk greie. Han forsøker å fokusere på det positive, men erkjenner dette:

– Jeg har ofret mye på veien til å bli en god skiløper. Det er et særdeles spesielt liv vi lever.

– Enda mer kynisk

J5aiRekZM5Q

Emil Iversen jubler for seieren på 30 kilometer med skibytte i Lahti sist helg.

Foto: Markku Ulander / NTB

Høsten og den tidlige vinteren står følelsesmessig i sterk kontrast til det han opplever nå. Han stod igjen som den store NM-kongen med gull og bronse for en drøy uke siden.

Iversen fulgte like gjerne opp med seier på 30 kilometer med skibytte da Norge returnerte til verdenscupen i Lahti sist helg.

Om det var noen tvil om han skulle gå både tremil og sprint i VM, har all tvil blitt feid til side på bare to uker.

29-åringen er helt enkelt bedre rustet enn noen gang noen dager før han skal gå sprint klassisk og 15 kilometer fellesstart i samme stilart i Falun til helgen. Og det er bare en drøy måned før mesterskapet i Oberstdorf.

– Siden koronaen, og det som skjedde i sommer, så har det vært lite utenomsportslige ting. Denne treningssesongen har vært bedre enn noen gang. Jeg har kunnet være enda mer kynisk og bare hatt meg selv å passe på, gjentar han.

– Kanskje ikke bare uflaks

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum bekrefter Iversens påstand. Å holde seg frisk har vært et nøkkelord. Det har han klart.

SSBVWj14zvg

JOBBER TETT: Emil Iversen og Eirik Myhr Nossum her i samtale under et renn tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dermed har trønderen faktisk trent flest timer av alle på allroundlandslaget i enkelte måneder. Det handler naturligvis også om flere faktorer uten at Nossum vil spekulere for mye i hva som har skjedd.

– Han har alltid vært seriøs, men i år har han kneppet det til. Han har jo blitt syk før på dumme tidspunkt og kanskje evaluert seg dithen at det ikke bare er uflaks når det skjer år etter år.

– Det kan være han tidligere ikke har vært dyktig nok i prioriteringer i enkelte perioder. Der har han virkelig lyktes i år, sier allroundtreneren.

– Uvurderlig jobb

Aldri har heller familien vært viktigere. Iversen deler leilighet med lillebror Mats i Trondheim. I huset og på trening hjemme i bygda Meråker er Mats Iversen hans viktigste støttespiller. Han får ikke fullrost lillebroren nok i det som var en tøff og tung høst, men som har utviklet seg til en foreløpig sterk sesong.

– Jeg trives ikke med å være alene i lang tid. Jeg er en sosial type. Vi har måttet være mer sammen de siste månedene. Bare det å ha ham i nærheten har betydd mye.

– Han har gjort en uvurderlig jobb. Med å holde humøret oppe, lage måltider, være en god samtalepartner, være med på trening.

Iversen-brødrene

POPULÆRE I HJEMBYGDA: En lokal og ivrig langrennsentusiast måtte ha bilde av brødrene Mats, Gaute og Emil Iversen under en skitest på Grova skistadion i Meråker.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Må bare ha beina på bakken

Iversen mener han i disse dager er nær toppnivået sitt som skiløper og føler seg langt mer stabil i prestasjonene enn tidligere. Etter triumfene i NM og verdenscupen merker han på omgivelsene at forventningene øker mens det tikker mot VM i Oberstdorf.

– Det er klart, man må bare ha beina på bakken nå. Og gjøre den jobben jeg har gjort det siste året. Jeg tenker allerede nå på den siste bakken i Oberstdorf og hvor langt ned i kjelleren jeg skal der.

– Jeg begynner å forberede meg mentalt på forventningene. Snakket om medaljer og gull. At det ikke kan påvirke meg.

– Flyr høyt

På spørsmål om hvordan Iversen skal bevare form og selvtillit inn mot VM, sier allroundtrener Nossum at de etter Falun-helgen rent treningsmessig skal forberede trønderen på mesterskapet med tradisjonell og konservativ grunntrening.

Når det kommer til selvtilliten er det litt enklere, tror han:

– Emil flyr høyt for tiden og er i flytsonen. Målet er å klare å bevare ham der. Men han begynner å bli såpass rutinert og trygg at det skal mer til enn at det blir stang ut i et skirenn.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal