NRK Meny
Normal

Ivanchuk til topps

Den ukrainske veteranen Vassily Ivanchuk var ustoppelig i Armenia, han gikk ubeseiret gjennom turneringen

Ivanchuk
Foto: ALESSANDRO DELLA VALLE / AP

Dette var altså den femte turneringen i Grand-Prix systemet til det internasjonale sjakkforbundet. Nummer 1 og 2 sammenlagt går videre i VM kvalifisering.

Ivanchuk tok 8,5 poeng på 13 runder, noe som gir en ratingprestasjon på godt over 2800. Ikke et eneste tap ble det heller, og den gamle kjempen vartet opp med tidvis småpen sjakk.

Det var spenning helt frem til siste slutt, og flere spillere knivet om seieren gjennom hele turneringen. Peter Leko lå godt an, men skled på tilløpet i siste runde, og tapte for Gelfand som dermed kapret tredjeplassen.

Aronian sammenlagtvinner

Levon Aronian

Levon Aronian

Foto: Association Max Euwe

Levon Aronian ledet etter halvgått løp, men gikk på et par tap. Han klarte likevel å spille seg opp til en pen andreplass, noe som betyr at han også gikk opp i ledelsen i sammendraget.

Les mer om FIDEs Grand Prix-turneringer!

Det er fortsatt en turnering igjen å spille, men alt nå er det klart at Aronian sitter trygt på tronen, med VM-billetten i lomma!

Ned og opp

Ivanchuk har hatt et merkelig år ved brettet, med meget varierende prestasjoner. I løpet av noen få turneringer spilte han seg fra å være verdens tredje beste spiller, til å falle ut av topp 30 listen. På like kort tid har han nå spilt seg opp, og er uoffisielt inne på topp 10 igjen!

Den uoffisielle verdensrankingen(ekstern lenke)

Han vant også den forrige store turneringen han deltok i, og er tydeligvis i slag. Vi får håpe Ivanchuk klarer å kvalifisere seg til VM – det har han fortjent etter å ha holdt seg stabilt i verdenstoppen i over 20 år. Han har vunnet alt som er av store turneringer, bortsett fra VM.

I siste runde av den nylig avsluttede Grand Prixturneringen spilte Ivanchuk svart mot Vladimir Akopian. Han fikk tidlig opp en god stilling, og etter hvert var det ingen tvil om hvor det ville bære. Akopian nektet å gi opp, og vi kunne derfor se Ivanchuk kose seg gjennom følgende sluttspill:

Svart i trekket

Ivanchuk spiller svart og er i trekket: 51.- e3 52.h4 exf2+ 53.Lxf2 Lxh4 54.Tb6? Kg5 55.Le3+ f4 56.Se4+ Kf5 57.Lf2 Tg7+ 58.Kh2 Lxf2 59.Sxf2 Ta2 60.Kh1 Ld5+ 61.Se4 Tc7 62.Tf6+ Ke5 og hvit innser endelig at det er på tide å gi seg.

Siste nytt

 • Siste forsøk på løysing

  Leiinga i spelarforeininga møtte spelarane seint i går kveld, truleg for å gjere eit siste forsøk på å finne ei løysing i den danske spelarkonflikten, melder Danmarks Radio.

  Klokka 12 i dag går den endelege fristen ut for Danmark til å bestemme seg for om dei skal spele VM-kvalifiseringskampen for kvinner mot Sverige fredag.

  Danmark jubler
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Sveits' regjering støttar Sion-OL

  Regjeringa i Sveits vedtok i går å støtte ein søknad frå Sion om å søkje vinter-OL 2026.

  Det er uklart om det blir folkerøysting om søknaden.

  Innsbruck i Austerrike sa sist søndag nei til OL-søknad. Tidlegare har sveitsiske St. Moritz også sagt nei i folkerøysting.

  Vertsby for OL 2026 blir vald i 2019.

  Sveitsisk flagg
  Foto: ARND WIEGMANN / Reuters
 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg