Hopp til innhold

Glemte hvordan det var å løpe uten hekker: – Måtte skjerpe meg

ZÜRICH/OSLO (NRK): Med ny norgesrekord på 400 meter ble det en alle tiders kveld for Amalie Iuel i Zürich. Men da hun stod på startstreken begynte hun å gruble.

Vinnertiden på 51,64 er 17 hundredeler bedre enn Iuels gamle norske rekord på 51,81. Men like før start var det andre tanker enn rekord i hodet til 27-åringen.

– Da jeg stod på startstreken så begynte jeg å tenke litt sånn «hvordan er det egentlig man løper en 400 meter?», forteller Iuel til NRK.

– Det er fort gjort å gå inn i det samme mønsteret og rytmen som man gjør på hekken. Jeg måtte rett og slett bare løpe, sier Iuel.

For Iuels favorittøvelse er 400 meter med hekk. Dermed måtte hun begynne å tenke annerledes før – og underveis – i løpet i Zürich.

Amalie Iuel

SMIL: I Tokyo ble det skuffelse, men i Zürich var det et stort smil hos Amalie Iuel.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

For det var ikke bare før start at hun måtte tenke litt ekstra. Også underveis i løpet måtte Iuel slutte å tenke hekker.

– Jeg kjente da jeg kom i utgangen av svingen så gikk jeg inn i litt av den samme rytmen som når jeg skal over hekkene. Så måtte jeg skjerpe meg. Tenke at «nei, nei, nei, nå må du få opp farten her», sier Iuel.

Snudde tankegangen midt i løpet?

– Ja, jeg måtte det. Jeg kjente på oppløpet at det er litt igjen her. Det kom et lite ekstra gir og det var deilig.

Bør takke ja

Og farten gikk opp, selv med en omstilling underveis, og Iuel løp først i mål. Trener Leif Olav Alnes var fornøyd med valget om å konkurrere i Zürich, selv om NM starter allerede fredag.

– Det var kjempefint. Det er jo litt derfor man oppsøker sånne steder og det var gøy at det gikk bra, sier Alnes til NRK.

– Hva gjorde at det gikk bra?

– Det er klart settingen gjør noe. Det er rart med det. Her er det de beste i verden som løper og får du være med bør man takke ja til det.

Og omgivelsene var givende for dagens vinner.

– Det var fantastisk å løpe foran et så flott publikum. Det var helt utrolig deilig. Det gir en liten ekstra «boost» da selvfølgelig, sier hun.

400 meteren var et forløp før selve Diamond League-øvelsene. Allerede i morgen skal Iuel i aksjon i NM.

  • Se Diamond League-finalene fra Zürich:

Minnes skuffelsen fra OL

Med den nye norske rekorden fikk 27-åringen en etterlengtet opptur på tampen av den internasjonale sesongen. For under sommerens OL tok hun seg til semifinale på 400 meter hekk, men først snublet hun under oppvarmingen, så tjuvstartet hun, men fikk likevel løpe. Men finaledrømmen ble knust da hun havnet aller sist i semifinalen.

Iuel ville likevel minne seg selv på skuffelsen. Før torsdagens 400 meter i Zürich, viste hun bakgrunnsbildet på mobilen sin til NRK. Et bilde av henne selv etter skuffelsen i Tokyo, for å minne seg selv på følelsene hun ikke vil kjenne på igjen.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal