Italia knuste drømmen etter tabbe: Norge 17 minutter unna EM

ROMA/OSLO (NRK): Haitam Aleesamis tabbe etter 73 minutter ble svært kostbar for Norge.

Florenzi scorer

VENDEPUNKTET: Alessandro Florenzi har satt inn utligningen for Italia.

– Paradoksalt nok scoret Italia i en fase hvor vi hadde bedre kontroll. Det var selvfølgelig uheldig at målet kom slik, men Haitam var antakelig vår beste spiller gjennom 90 minutter, sier Per-Mathias Høgmo til pressen etter kampen.

Italia var det beste laget og vant kampen mot Norge fortjent, men allikevel sitter nok mange med en følelse av at dette kunne gått.

For i 73 minutter så alt så lovende ut. Selv om Norge ikke fikk hjelp av Malta, så ledet de kampen mot Italia på bortebane i lang tid.

Men etter tabben til Aleesami som førte til utligning, var Norge aldri i nærheten av å reise seg igjen.

De norske spillerne fortvilte da dommeren blåste av kampen. Stefan Johansen satte seg ned på banen, trakk drakta over hodet og hvilte hodet mellom knærne. Vegard Forren la seg rett ned på ryggen og stirret opp i den svarte Roma-himmelen.

Etter noen minutter tok Norge-spillerne seg tid til å applaudere de tilreisende supporterne, som måtte se EM-drømmen briste med kun minutter igjen på klokka.

La om taktikken

Landslagssjef Høgmo var ingen slagen mann etter kampen, og ga spillerne honnør for måten de hadde kjempet på.

Han synes imidlertid det var svært synd å få mål i mot på et tidspunkt da Italia ikke skapte mye.

– Vi legger om til 4-5-1, Tettey ligger og rydder foran, og vi begynner å få kontringer og vi har kula også en del. Veldig synd at det målet kommer akkurat der, men sånn er det, sa han.

Norsk vidunderscoring

Tettey scorer

ØYEBLIKKET: Alexander Tettey har sendt ballen i målet og Norge i ledelsen.

Etter 23 minutter fikk Norge fikk frispark noen meter inn på Italias halvdel, og frisparket fra Stefan Johansen hadde retning mot Alexander Søderlund. Han tapte duellen men ballen spratt ut i returrommet, der Alexander Tettey ladet venstrefoten.

Han traff ballen perfekt og tideler etterpå lå ballen i nettet bak Gianluca Buffon. Ikke siden eliteseriekampen mot Bodø/Glimt i 2009 har Tettey scoret mål så hyppig som i disse landslagsdagene.

Plutselig var han Norges toppscorer Tettey.

Med 1-0 til Norge, dreier alt seg om å beholde ledelsen til det er spilt 90 minutter.

Italia slo tilbake

Det holdt dessverre bare i 73. Alessandro Florenzi var kjapt frempå da Haitam Aleesami forsøkte å bryste ballen inn til Ørjan Håskjold Nyland. Ballen gikk ikke langt nok inn mot keeperen, og Florenzi kastet frem foten og dyttet inn utligningen.

En kostbar tabbe av Norges nye landslagsback i hans andre landskamp noensinne.

Etter det målet var det bare et tidsspørsmål før Italia avgjorde kampen. Norge så sluttkjørte ut, og etter 82 minutter fikk Graziano Pellè ballen ute til venstre, rappet til på direkten og sendte Italia opp i ledelsen og Norge til kvalifiseringsspill.

Der møter vi enten Sverige, Ukraina, Bosnia eller Ungarn.

• Norsk fotball sikret viktig rankingplass

Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

* To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

* Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

* To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

Otfs84t2WGM
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

Leverkusen-jubel mot West Ham
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.