Island sjokkerer idrettsverdenen

Har tatt seg til OL-finalen i håndball for herrer.

Islands håndballag
Foto: Lee Jin-man / AP

I semifinalen i håndball for herrer klarte Island å ta rotta på håndball-giganten Spania med den klare seieren 36-30.

Island åpnet forrykende, og gikk opp til 5-0 før spanjolene fikk summet seg, og kom seg opp til 9-9. Men Island kunne gå til pause med 17-15-ledelse. Utover i andre omgang klarte aldri Spania å ta innpå de nordiske håndballheltene.

Gråtende spillere kunne dermed takke sine supportere og konstatere at resultattavla lyste 36-30 ved kampslutt. Toppscorere for Island ble Logi Geirsson og Gudjon Sigurdsson med sju mål hver.

- Som en drøm

Island har vært i håndballrus etter at herrelandslaget spilte seg fram til OL-semifinale. Denne avtar neppe, nå som laget har klart å sta seg helt til OL-finalen.

Island tok seg videre til finalespillet fra "dødens gruppe", med en tredjeplass i gruppa - en gruppe hvor alle de tre beste lagene tok seks poeng hver.

Underveis har de tatt skalpen til håndballstorheter som Tyskland, Russland, Polen, og nå også Spania.

Islands viktigste spiller Robert Gunnarson sa etter kampen at disse olympiske lekene er som en drøm for dem - men at de må våkne opp før finalen.

- Vi fortjener å være i finalen slik vi har spilt. Men vi kan ikke feire for mye nå. Vi må bli klare til en siste kraftanstrengelse i finalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Islands håndballag

Islands målvakt Bjorgvin Pall Gustavsson gråter på skulderen til Sigfus Sigurdsson etter at seieren er et faktum.

Foto: Bullit Marquez / AP

Møter Frankrike i finalen

Dermed møter de Frankrike i OL-finalen søndag, etter at franskmennene tidligere i dag slo Kroatia 25-23 i den andre semifinalen.

Frankrike er det store formlaget i mesterskapet, og er på jakt etter oppreisning etter det ydmykende kvartfinaletapet i OL i Athen i 2004. Laget bugner av kombinasjonen individuelle talenter og god organisering.

Sjefen for de tapende semifinalistene, den spanske landslagssjefen Juan Carlos tror Frankrike blir en altfor tøff oppgave for islenderne.

- Frankrike har spilt utrolig bra, sier han.

Se Islands vei til finalen i resultatservice

Har aldri tatt gull

Island er nå garantert sin beste plassering i noe OL siden Melbourne i 1956. Da tok Vilhjálmur Einarsson sølv i tresteg. Sagaøya har bare sikret seg tre OL-medaljer gjennom historien.

I 2000 tok Vala Flosadóttir bronse i stavsprang, mens Bjarni Friðriksson tok samme medalje i Judo i 1984.

Og alle de vel 300.000 innbyggerne på vår naboøy stiller seg spørsmålet: Skal Island nå ta sitt første OL-gull?

Les også: Island mot nye høyder

Les også: Frankrike til finalen

Siste nytt

 • Zucca er ett tap unna sesongslutt

  Mats Zuccarello og hans Minnesota Wild tapte 0-3 for Vancouver Canucks i NHL-sluttspillet etter svakt overtallsspill. Ett tap til, så er sesongen over.

  Wild vant den første kampen i førsterundeoppgjøret i best av fem, men har nå tapt de to siste. Torsdag scoret Brock Boeser Canucks' ledermål i overtallsspill i midtperioden. Antoine Roussel doblet ledelsen tidlig i 3. periode, mens Elias Pettersson satte punktum med et nytt overtallsmål i sluttminuttene.

  NHL: Western Conference Qualifications-Vancouver Canucks at Minnesota Wild
  Foto: Perry Nelson / Reuters
 • Wolves møter Sevilla i kvartfinalen

  Wolverhampton er klare for kvartfinale i europaligaen. Der møter de Sevilla, som vant sin kamp mot Roma tidligere torsdag kveld. Kvartfinalebilletten fikk de etter at de vant 2–1 sammenlagt over Omar Elabdellaouis Olympiakos.

  Laget scoret tidlig mot den greske seriemesteren og sto senere imot et til dels voldsomt press fra Elabdellaoui og hans lagkamerater. Laget fikk også hjelp fra VAR-dommerne da Olympiakos fikk ballen i mål.

  Åttedelsfinalen mellom Basel og Eintracht Frankfurt ble spilt samtidig, og den endte 4–0 sammenlagt. Dermed er Basel også videre. De møter Sjakhtar Donetsk i kvartfinalen.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Søderlund ble tomålsscorer

  Alexander Søderlund ble tomålsscorer og matchvinner da Häcken vant 2-1 over Norrköping.

  Det første målet kom etter 16 minutter og det andre scoret han 63 minutter ut i kampen.

  Alexander Söderlund innehar 5. plass med 21. poeng etter 13. spilte kamper. Norrköping ligger på 2. plass med 25. poeng.

  C6is
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal