Island sjokkerer idrettsverdenen

Har tatt seg til OL-finalen i håndball for herrer.

Islands håndballag
Foto: Lee Jin-man / AP

I semifinalen i håndball for herrer klarte Island å ta rotta på håndball-giganten Spania med den klare seieren 36-30.

Island åpnet forrykende, og gikk opp til 5-0 før spanjolene fikk summet seg, og kom seg opp til 9-9. Men Island kunne gå til pause med 17-15-ledelse. Utover i andre omgang klarte aldri Spania å ta innpå de nordiske håndballheltene.

Gråtende spillere kunne dermed takke sine supportere og konstatere at resultattavla lyste 36-30 ved kampslutt. Toppscorere for Island ble Logi Geirsson og Gudjon Sigurdsson med sju mål hver.

- Som en drøm

Island har vært i håndballrus etter at herrelandslaget spilte seg fram til OL-semifinale. Denne avtar neppe, nå som laget har klart å sta seg helt til OL-finalen.

Island tok seg videre til finalespillet fra "dødens gruppe", med en tredjeplass i gruppa - en gruppe hvor alle de tre beste lagene tok seks poeng hver.

Underveis har de tatt skalpen til håndballstorheter som Tyskland, Russland, Polen, og nå også Spania.

Islands viktigste spiller Robert Gunnarson sa etter kampen at disse olympiske lekene er som en drøm for dem - men at de må våkne opp før finalen.

- Vi fortjener å være i finalen slik vi har spilt. Men vi kan ikke feire for mye nå. Vi må bli klare til en siste kraftanstrengelse i finalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Islands håndballag

Islands målvakt Bjorgvin Pall Gustavsson gråter på skulderen til Sigfus Sigurdsson etter at seieren er et faktum.

Foto: Bullit Marquez / AP

Møter Frankrike i finalen

Dermed møter de Frankrike i OL-finalen søndag, etter at franskmennene tidligere i dag slo Kroatia 25-23 i den andre semifinalen.

Frankrike er det store formlaget i mesterskapet, og er på jakt etter oppreisning etter det ydmykende kvartfinaletapet i OL i Athen i 2004. Laget bugner av kombinasjonen individuelle talenter og god organisering.

Sjefen for de tapende semifinalistene, den spanske landslagssjefen Juan Carlos tror Frankrike blir en altfor tøff oppgave for islenderne.

- Frankrike har spilt utrolig bra, sier han.

Se Islands vei til finalen i resultatservice

Har aldri tatt gull

Island er nå garantert sin beste plassering i noe OL siden Melbourne i 1956. Da tok Vilhjálmur Einarsson sølv i tresteg. Sagaøya har bare sikret seg tre OL-medaljer gjennom historien.

I 2000 tok Vala Flosadóttir bronse i stavsprang, mens Bjarni Friðriksson tok samme medalje i Judo i 1984.

Og alle de vel 300.000 innbyggerne på vår naboøy stiller seg spørsmålet: Skal Island nå ta sitt første OL-gull?

Les også: Island mot nye høyder

Les også: Frankrike til finalen

Siste nytt

 • King ikke med i Watford-troppen

  Joshua King er ikke klar etter kneskade og må stå over for Watford mot Liverpool lørdag, skriver NTB. Han meldte også forfall til landskampene mot Tyrkia og Montenegro. Oppgjøret mot Liverpool er manager Claudio Ranieris første kamp som Watford-sjef.

  Joshua King, juni 2021. Fotballskole.
  Foto: Cicilie S. Andersen / NRK
 • Lokalavis tror på Haaland-comeback

  Borussia Dortmunds Erling Braut Haaland kan være tilbake i spill mot Mainz lørdag og skyte klubben til tabelltoppen. Den vanligvis velinformerte lokalavisen Ruhr Nachrichten har Haaland inne i sin sannsynlige lagoppstilling.

  Haaland pådro seg en skade i en lårmuskel etter et sammenstøt med Mats Hummels på trening. Dette satte ham utenfor i noen uker, og Haaland sto over både klubb- og landskamper.

  Bundesliga - Borussia Dortmund v 1. FC Union Berlin
  Foto: Leon Kuegeler / Reuters
 • Karamarinov valgt igjen

  Bulgareren Dobromir Karamarinov er valgt til president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA).

  Han har fungert i rollen etter at nordmannen Svein Arne Hansen ble syk og senere døde i 2020. Hansen var president i perioden 2015-20.

  61-årige Karamarinov ble valgt uten motkandidat. Han er forbundets sjette president, skriver NTB.

  Minnestund for Svein Arne Hansen
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal