Hopp til innhold

Island og Leicester: Sensasjonslagene er likere enn du tror

Leicester tok nylig en sensasjonell ligatittel med langpasninger og en defensiv 4-4-2. Nå sjokkerer Island i EM med den samme «utdaterte» formelen.

TOPSHOT-FBL-EURO-2016-MATCH44-ENG-ISL

ISLANDSK JUBEL: EM har vært en eneste stor suksesshistorie for Island.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Det ene laget var en nedrykkskandidat med odds på 5 000 på å ta tittelen. Det andre kommer fra en nasjon som har flere vulkaner enn profesjonelle fotballspillere.

Begge har skrevet en fotballhistorie som har mer til felles med en eventyrbok enn virkeligheten.

Vi har ofte gnidd oss i øynene de siste 12 månedene. Hadde du hevdet i fjor sommer at Leicester kom til å vinne Premier League og at Island ville nå kvartfinalen i EM, hadde du risikert å bli innlagt på en eller annen klinikk.

Litt flaks hører alltid med i slike historier, men ingenting hadde vært mulig om ikke lagene var bygget på en solid taktisk grunnmur.

Og ser man på de to suksessoppskriftene, finner man en rekke fellestrekk.

Taktiske kontraster

Det spesielle med Leicester og Island er ikke bare at de spiller 4-4-2, men at de er så «ekstreme».

Om man skal lage en slags grafikk over ulike strategier, finner man Bayern München og Barcelona i den ene enden. De har ballen mest fordi de har de beste spillerne.

APTOPIX Britain Soccer Premier League

SENSASJON: Leicester City vant årets Premier Leauge, mot alle odds.

Foto: Matt Dunham / Ap

I motsatt ende finner man Leicester og Island. De har ballen lite, og smeller den fremover kjapt.

Tallene understreker dette. Kun to lag hadde ballen mindre enn Leicester i Premier League (44,8 prosent), og treffsikkerheten på pasningene til revene var den nest laveste (70,5 prosent).

Dette er imidlertid bare blåbær om man sammenligner med Island.

I EM har Island hatt ballen 35 prosent i snitt, med en treffsikkerhet på 61,5 prosent. Begge er de laveste tallene blant de 24 lagene i mesterskapet.

Dette er ikke bare drøyt i EM-sammenheng. Sammenligner man Island med de 98 lagene fra Europas fem største ligaer – Spania, Tyskland, Italia, England, Frankrike – ligger de fortsatt på bunn. Kun tyske Darmstadt har en ballbesittelse som ligger under 41 prosent.

Som hånd i hanske

Hvorfor er denne strategien så effektiv? Fordi den skjuler de tekniske ferdighetene Island mangler samtidig som den fremhever de kvalitetene de har.

Det er tross alt dette som er hovedpoenget med god taktikk.

Systemet har blitt omtalt før på NRK. I april ble det skrevet på disse sider at Leicester hadde valgt den ultimate «underdog»-formasjonen. Saken siterte Carlo Ancelotti, som mener at 4-4-2 er «det beste defensive systemet som finnes». Med 4-4-2 kunne ikke Leicester dominere ballbesittelsen, men de kunne ligge kompakt og kontrollere de farlige rommene.

Dette lot dem kompensere for det de manglet av teknikk. De hadde den høyeste intensiteten, den største konsentrasjonen, den beste organiseringen.

Et av problemene med 4-4-2 er ifølge Ancelotti at den oppfordrer til direkte spill i stedet for de korte pasningene som lar storlag styre kamper og bygge etablerte angrep. Da han trente Real Madrid, prøvde han å forsvare seg med 4-4-2 og angripe med 4-3-3.

Men dette gjelder ikke for Leicester, fordi de ikke har teknikken til å spille slik uansett. Å slå ballen kjapt opp mot to spisser passer perfekt.

Med keeper som playmaker

Det samme gjelder Island. De er godt organisert, slåss som helter og har løpt lengst i alle sine fire EM-kamper.

Systemet er en ideell match med de ferdighetene de besitter.

Lagerbäck har dermed drillet struktur og utnyttet spissferdighetene til fulle. To av Islands seks mål har kommet fra angrep som startet med en langpasning mot spissen Kolbeinn Sigthórsson, som har gått opp i flest hodedueller i EM. To andre mål har kommet fra de lange innkastene til Aron Gunnarsson.

Hannes Thor Halldorsson

«PLAYMAKER»: Spillerne på et lag med fleste pasninger er gjerne sentrale midtbanespillere. På Island er det målvakten Hannes Halldórsson som har flest.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

Glem finspill på midtbanen. Vanligvis er spillerne med flest pasninger gjerne ballfordelere som Toni Kroos eller Andrés Iniesta.

Hos Island er det keeperen, Hannes Halldórsson.

Spillerne trenger altså ikke styre kampen så lenge de gjør jobben defensivt. Da Island spilte 1–1 mot Portugal i gruppespillet, slo kantspilleren Birkir Bjarnason fem pasninger i løpet av 90 minutter.

Dinosaur-fotball

Denne «underdog»-formelen har ikke bare blitt brukt av Leicester og Island. De samme prinsippene har også fungert i andre ligaer og på andre nivåer.

Atlético Madrid er laget som har overrasket mest i den europeiske eliten de siste årene. De vant La Liga mot alle odds i 2014 og nådde mesterligafinalen både i 2014 og i år.

Begge gangene var oppskriften en kompakt og dyptliggende 4-4-2. I kvartfinalene og semifinalene mot Barça og Bayern i år hadde de en gjennomsnittlig ballbesittelse på 25,75 prosent.

Årets vinnere av engelsk Championship var Burnley. De er ikke den største klubben, men hadde suksess med 4-4-2 til tross for at lagets trener, Sean Dyche, fikk høre at systemet hans var gammeldags og utdatert.

– For fem år siden trodde alle at man måtte spille som Barcelona. Man ble kalt en dinosaur om man ikke gjorde det slik, sa Dyche.

SOCCER-ENGLAND-BURNLEY/PARADE/

OPPRYKK: Burnley vant årets Championship, også då med 4-4-2-formasjonen som utgangspunkt.

Foto: Carl Recine / Reuters

Gårsdagens menn

Dette er en normal beskyldning. Systemet har ofte blitt ansett slik fordi det ikke gir storlagene nok spillere rundt ballfører til å bygge etablerte angrep. Ballbesittende fotball handler tross alt om å skape overtall på midtbanen, og dermed fungerer det dårlig med to spisser.

Det fremste eksempelet er Pep Guardiola, som har hatt suksess med formasjoner som ikke har spisser i det hele tatt.

Derfor kan enkelte trenere fort anses som gammeldagse. Lagerbäck kan virke traust og grå, mens Ranieri ble beskrevet som «gårsdagens mann» da han ankom Leicester.

Et eksempel kom denne uken. Da Island slo England på mandag, var en av kommentatorene på britisk TV Glenn Hoddle, som trente England på 1990-tallet og som nå er blant favorittene til å erstatte Roy Hodgson. Da Island utlignet, uttalte han at Lagerbäcks taktikk tilhørte 80-tallet.

Var det fair? Kanskje. Det er lite moderne med lange innkast, kjappe oppspill og 4-4-2.

Virket det? For en underdog som Island, tydeligvis.

– Jeg tror ikke et islandsk eller svensk lag kan oppnå suksess uten å jobbe for hverandre, har Lagerbäck fortalt magasinet Scandinavian Traveller, ifølge The Guardian.

– Vi har gode spillere, men det er enda viktigere å finne et system som fungerer godt.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal