NRK Meny
Normal

Island fører an i EM-sjokkbølge

Island har sjokkert Fotball-Europa og er på full fart mot sitt første EM-sluttspill. At også Østerrike og Wales kan kvalifisere seg blant de første landene setter fotballkartet på hodet.

ISLAND JUBLER ETTER SEIER

BRAGD: Island jubler vilt etter å ha slått Nederland borte torsdag kveld. Nå er de en seier unna EM.

Foto: Peter Dejong / Ap

Denne ukens største bombe, at Island slo Nederland borte torsdag kveld, er bare toppen av isfjellet når det gjelder overraskelser i denne EM-kvalifiseringen.

Flere av de små fotballnasjonene kan allerede denne helgen feire store triumfer og ta seg til mesterskapet i Frankrike neste sommer.

NEDERLAND SLITER

TAPEREN: Landslagssjef Danny Blind og Nederland har hatt en fryktelig kvalifisering. Her etter kampen mot Island som endte med tap torsdag kveld.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

* Island blir klar for sitt første EM med seier hjemme mot Kazakhstan søndag kveld, etter sjokkseieren borte mot Nederland.

* Wales blir også klar for EM med seier hjemme mot Israel. Wales har også hjemmekamp søndag kveld.

* Østerrike har dominert i gruppe G, der også Sverige og Russland spiller. Lørdag kan de avgjøre gruppen til sin fordel mot Moldova.

* I tillegg ligger også Slovakia meget gunstig an etter seks seire av seks mulige, blant annet i gruppe med Spania og Ukraina.

Island produserer fotballtalent etter fotballtalent. NRK har sett nærmere på hva som er så spesielt med Island når det gjelder fotball. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto/redigering: Henrik Myhr Nielsen.

Slik har Island blitt et av Europas farligste landslag

Har ikke sett maken

­NRKs kommentatorlegende Arne Scheie mener han ikke har opplevd maken til overraskelse når det gjelder så mange små fotballnasjoner samtidig.

- Nei, det har vi ikke. Ikke når man ser hvilke fotballstorheter som ligger bak. Det er veldig hyggelig at de store vakler, med Nederland som verste eksempel, sier Scheie som er opprømt over utviklingen i Fotball-Europa.

Bale jubler for Wales

DE SMÅ DOMINERER: Gareth Bale har vært helten i Wales sin sterke EM-kvalifisering, der de nå er svært nær mesterskapet.

Foto: Andrew Boyers / Reuters

Han mener Islands seire i begge kvalifiseringskampene mot Nederland er den kanskje største bomben han har opplevd i kvalifiseringssammenheng.

- Når man snakker om Nederlands posisjon, så er det det. De har bronse og sølv fra de to siste mesterskapene. En av verdens stormakter har tapt både hjemme og borte for Island, og kan miste hele greia. Det er mye rart som skjer, sier Scheie som mener at utviklingen viser at Norge ikke burde snakke om at vi er for små til å hevde oss i fotball.

- Mange store sliter

Tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal syns dette viser et mønster i Fotball-Europa.

- Det forteller meg at det er mange store, sterke nasjoner som sliter. Det som er mest logisk å peke på er at de små nasjonene som før stod i andre rekke har blitt bedre. Det er veldig artig at de klarer å utfordre de store. Det var jo sånn Norge holdt på gjennom hele 90-tallet. Dette er utrolig artig, og det sprer en vanvittig fotballinteresse over hele Europa. Vi må bare håpe at Norge er ett av landene som kommer seg opp igjen også, sier Rekdal til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Vitesse venter på Ødegaard-svar

  Nederlandske Vitesse har sett ut til å bli Martin Ødegaards destinasjon, men det er mange om beinet i følge klubbens sportsdirektør Marc van Hintum til avisen De Telegraaf. – Det er ikke lett, for det er mange klubber som er interessert i ham.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • VG: Brækhus avlyser kamp

  Cecilia Brækhus dropper å bokse under stevnet i Las Vegas 15. september, skriver VG.

  – Jeg satte en grense nå. Det har vært et krevende år med to kamper på hver sin side av kloden i løpet av tre måneder, sier Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Kristine Hirsti / NRK
 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd