Iskaldt vann kan tvinge frem Norseman-endringer

Som om ikke Norseman var krevende nok fra før. I Eidfjord kan deltakerne vente seg kuldesjokk i starten av en av verdens hardeste endagskonkurranser.

Triatlon

EKSTREMT: Norseman-utøverne skal svømme 3,8 kilometer. Med en vanntemperatur ventet å ligge på 11 grader, blir det en kjølig opplevelse.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Det er mye snø i fjellet og kaldere enn normalt. I vår 13 år lange historie har vanntemperaturen ligget på mellom 11 og 18 grader. I år ligger det an til å ligge helt i nedre sjiktet, sier daglig leder i Norseman Xtreme Triatlon, Dag Oliver, til NRK.

Lørdag morgen klokken 05.00 går startskuddet i konkurransen hvor deltakerne skal svømme 3,8 kilometer, sykle 180 kilometer og løpe maraton (42,195 kilometer) opp Gaustatoppen.

Bestemmer seg fredag

Den kalde sommeren byr imidlertid på utfordringer for arrangøren, som i ytterste konsekvens kan se seg nødt til å avlyse svømmedelen om temperaturen i vannet blir for lav.

– Vi vurderer kontinuerlig hvorvidt vi skal legge starten på svømmingen helt inne i Eidfjorden eller om vi må flytte den utover.

– En annen mulighet er å korte ned svømmingen. I verste fall må vi avlyse svømmingen og sende deltakerne gjennom en løpetur før resten av konkurransen går som normalt, sier Oliver.

Den endelige beslutningen vil bli tatt av de sikkerhetsansvarlige fredag. Frem til den tid vil arrangøren jevnlig måle vanntemperaturen på forskjellige steder i Eidfjorden.

Ulltrøye, sokker og hette

Om svømmedelen blir gjennomført som planlagt, er det ingen tvil om at deltakerne kan forvente seg en kjølig svømmetur.

Derfor har arrangøren også gått ut og oppfordret triatlon-utøverne til å stille til start i spesialplagg.

Neoprenhette og -sokker skal hjelpe utøverne med å stå imot kulden på svømmeturen de beste tilbakelegger på én time.

– Jeg blir fort kald. Jeg kommer til å ha ulltrøye under våtdrakten i tillegg til sokker og hette, sier fjorårsvinner Allan Hovda (29) til NRK.

LES SAKEN: Småbarnspappa Allan har fulltidsjobb - trener mer enn Northug

– Kuldesjokk

Ansiktet får han imidlertid ikke dekket til. Det kommer Hovda og konkurrentene til å merke.

– Ordet «Xtreme» inngår i konkurransen av en grunn. Vi vet det blir kaldt. Samtlige vil få et kuldesjokk når de hopper uti og får vann i ansiktet. Flere vil kjenne kulden en del etter hvert, sier Oliver.

– Kan det være farlig?

– Det er i utgangspunktet farlig å være i vann om man ikke er forberedt. Men vi gjennomfører treningssvømming på fredag. Vi har deltakere fra 40 forskjellige land, så på den måten er vi helt sikre på at alle vet hva friskt vann er for noe, svarer Norsemans daglige leder.

Siste nytt

 • Liverpool klare for ligacupfinalen

  Liverpool trakk det lengste strået da de slo Arsenal 2-0 på Emirates Stadium.

  Det skjedde etter to scoringer av Diogo Jota. Portugiseren scoret to flotte mål, da han først leverte en sterk soloprestasjon som endte i scoring.

  Deretter chippet han lekkert over Ramsdale og satte 2-0 til gultrøyene for anledningen.

  Martin Ødegaard var med på start, og til tross for at han leverte en god kamp kunne han ikke gjøre noe med Liverpools avansement til ligacupfinalen.

  I finalen venter Chelsea, som slo ut Tottenham over to kamper.

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Åpner for flere tilskuere på idrettsarrangementer

  Regjeringen åpner fra fredag for flere tilskuere på idrettsarrangementer. Ved faste tilviste plasser blir det lov med 1500 personer innendørs og 3000 utendørs.

  Dette er ikke uten betingelser. Man kan maksimalt benytte 50 prosent av tribunekapasiteten, og publikum skal på innendørsarrangementer deles i kohorter på inntil 200 personer. Det skal hele tiden være minst to meters avstand mellom kohortene. Utendørs kan kohortene være på inntil 500 personer.

  Lettelsene tas godt imot av idretten.

  – Dette er et stort skritt i riktig retning og betyr at norsk idrett igjen kan ta imot et betydelig høyere antall publikum på våre anlegg og arenaer, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  Eliteserien fotball 2021: Rosenborg - Mjøndalen (3-1)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Oilers økte ligaledelsen

  Stavanger Oilers slo Sparta 4-1 i torsdagens kamp i eliteserien i ishockey, og økte med det ligaledelsen til seks poeng ned til Stjernen.

  Stjernen ledet lenge ligaen og så svært sterke ut i kampen om seieren. Oilers har imidlertid våknet og levert godt i det siste. Torsdag var intet unntak, til tross for god motstant fra Sparta.

  Sparta kunne med seier delt 2.-plassen med Stjernen, men holder ennå tredjeplassen.

  Eliteserien i ishockey 2021: Manglerud - Stavanger (0-3)
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal