NRK Meny
Normal

Iskaldt vann kan tvinge frem Norseman-endringer

Som om ikke Norseman var krevende nok fra før. I Eidfjord kan deltakerne vente seg kuldesjokk i starten av en av verdens hardeste endagskonkurranser.

Triatlon

EKSTREMT: Norseman-utøverne skal svømme 3,8 kilometer. Med en vanntemperatur ventet å ligge på 11 grader, blir det en kjølig opplevelse.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Det er mye snø i fjellet og kaldere enn normalt. I vår 13 år lange historie har vanntemperaturen ligget på mellom 11 og 18 grader. I år ligger det an til å ligge helt i nedre sjiktet, sier daglig leder i Norseman Xtreme Triatlon, Dag Oliver, til NRK.

Lørdag morgen klokken 05.00 går startskuddet i konkurransen hvor deltakerne skal svømme 3,8 kilometer, sykle 180 kilometer og løpe maraton (42,195 kilometer) opp Gaustatoppen.

Bestemmer seg fredag

Den kalde sommeren byr imidlertid på utfordringer for arrangøren, som i ytterste konsekvens kan se seg nødt til å avlyse svømmedelen om temperaturen i vannet blir for lav.

– Vi vurderer kontinuerlig hvorvidt vi skal legge starten på svømmingen helt inne i Eidfjorden eller om vi må flytte den utover.

– En annen mulighet er å korte ned svømmingen. I verste fall må vi avlyse svømmingen og sende deltakerne gjennom en løpetur før resten av konkurransen går som normalt, sier Oliver.

Den endelige beslutningen vil bli tatt av de sikkerhetsansvarlige fredag. Frem til den tid vil arrangøren jevnlig måle vanntemperaturen på forskjellige steder i Eidfjorden.

Ulltrøye, sokker og hette

Om svømmedelen blir gjennomført som planlagt, er det ingen tvil om at deltakerne kan forvente seg en kjølig svømmetur.

Derfor har arrangøren også gått ut og oppfordret triatlon-utøverne til å stille til start i spesialplagg.

Neoprenhette og -sokker skal hjelpe utøverne med å stå imot kulden på svømmeturen de beste tilbakelegger på én time.

– Jeg blir fort kald. Jeg kommer til å ha ulltrøye under våtdrakten i tillegg til sokker og hette, sier fjorårsvinner Allan Hovda (29) til NRK.

LES SAKEN: Småbarnspappa Allan har fulltidsjobb - trener mer enn Northug

– Kuldesjokk

Ansiktet får han imidlertid ikke dekket til. Det kommer Hovda og konkurrentene til å merke.

– Ordet «Xtreme» inngår i konkurransen av en grunn. Vi vet det blir kaldt. Samtlige vil få et kuldesjokk når de hopper uti og får vann i ansiktet. Flere vil kjenne kulden en del etter hvert, sier Oliver.

– Kan det være farlig?

– Det er i utgangspunktet farlig å være i vann om man ikke er forberedt. Men vi gjennomfører treningssvømming på fredag. Vi har deltakere fra 40 forskjellige land, så på den måten er vi helt sikre på at alle vet hva friskt vann er for noe, svarer Norsemans daglige leder.

Siste nytt

 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Bakelants ute av intensiven

  Den belgiske sykkelprofilen Jan Bakelants, som brakk to ryggvirvler og sju ribbein i en stygg velt nylig, er på bedringens vei.

  Mandag ble 31-åringen flyttet ut av intensivavdelingen, tre dager etter at han gjennomgikk en ryggoperasjon.

  Han fikk skadene da han veltet stygt i en utforkjøring under Giro di Lombardia nylig.

  Jan Bakelants
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Malmö blei svensk meister

  Med 3-1 borte over Norrköping forsvarte Malmö FF seriegullet frå i fjor og sikra årets svenske meisterskap tre rundar før slutt.

  David Moberg Karlsen gav heimelaget tidleg leiing. Men Carlos Strandberg, Lasse Nielsen og Anders Christiansen scora for Malmö i andre omgang.

  Malmö-jubel
  Foto: Björn Lindgren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal