NRK Meny
Normal

Iskaldt vann kan tvinge frem Norseman-endringer

Som om ikke Norseman var krevende nok fra før. I Eidfjord kan deltakerne vente seg kuldesjokk i starten av en av verdens hardeste endagskonkurranser.

Triatlon

EKSTREMT: Norseman-utøverne skal svømme 3,8 kilometer. Med en vanntemperatur ventet å ligge på 11 grader, blir det en kjølig opplevelse.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Det er mye snø i fjellet og kaldere enn normalt. I vår 13 år lange historie har vanntemperaturen ligget på mellom 11 og 18 grader. I år ligger det an til å ligge helt i nedre sjiktet, sier daglig leder i Norseman Xtreme Triatlon, Dag Oliver, til NRK.

Lørdag morgen klokken 05.00 går startskuddet i konkurransen hvor deltakerne skal svømme 3,8 kilometer, sykle 180 kilometer og løpe maraton (42,195 kilometer) opp Gaustatoppen.

Bestemmer seg fredag

Den kalde sommeren byr imidlertid på utfordringer for arrangøren, som i ytterste konsekvens kan se seg nødt til å avlyse svømmedelen om temperaturen i vannet blir for lav.

– Vi vurderer kontinuerlig hvorvidt vi skal legge starten på svømmingen helt inne i Eidfjorden eller om vi må flytte den utover.

– En annen mulighet er å korte ned svømmingen. I verste fall må vi avlyse svømmingen og sende deltakerne gjennom en løpetur før resten av konkurransen går som normalt, sier Oliver.

Den endelige beslutningen vil bli tatt av de sikkerhetsansvarlige fredag. Frem til den tid vil arrangøren jevnlig måle vanntemperaturen på forskjellige steder i Eidfjorden.

Ulltrøye, sokker og hette

Om svømmedelen blir gjennomført som planlagt, er det ingen tvil om at deltakerne kan forvente seg en kjølig svømmetur.

Derfor har arrangøren også gått ut og oppfordret triatlon-utøverne til å stille til start i spesialplagg.

Neoprenhette og -sokker skal hjelpe utøverne med å stå imot kulden på svømmeturen de beste tilbakelegger på én time.

– Jeg blir fort kald. Jeg kommer til å ha ulltrøye under våtdrakten i tillegg til sokker og hette, sier fjorårsvinner Allan Hovda (29) til NRK.

LES SAKEN: Småbarnspappa Allan har fulltidsjobb - trener mer enn Northug

– Kuldesjokk

Ansiktet får han imidlertid ikke dekket til. Det kommer Hovda og konkurrentene til å merke.

– Ordet «Xtreme» inngår i konkurransen av en grunn. Vi vet det blir kaldt. Samtlige vil få et kuldesjokk når de hopper uti og får vann i ansiktet. Flere vil kjenne kulden en del etter hvert, sier Oliver.

– Kan det være farlig?

– Det er i utgangspunktet farlig å være i vann om man ikke er forberedt. Men vi gjennomfører treningssvømming på fredag. Vi har deltakere fra 40 forskjellige land, så på den måten er vi helt sikre på at alle vet hva friskt vann er for noe, svarer Norsemans daglige leder.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal