NRK Meny
Normal

Isfront mellom svømmegigantene: – Han kastet vann på meg

Vannspruting, kjefting og anklager om juks. Mack Horton svømte inn til OL-gull, men det er forholdet til sølvvinner Sun Yang som får mest oppmerksomhet.

SWIMMING-OLY-2016-RIO

Mack Horton (i midten) var suveren på 400 meter fri i OL, men har ikke mye til overs for konkurrenten Sun Yang (t.v), som her gratulerer bronsevinner Grabriele Detti.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Jeg tenkte på hva jeg har sagt (om Sun Yang, red. anm) på de siste 50 meterene. Jeg visste det ikke kom til å se bra ut dersom han slo meg, så jeg hadde egentlig ikke noe annet valg enn å vinne, sier Mack Horton i sitt seiersintervju.

Den australske svømmeren har akkurat vunnet 400 meter fri. Foran tittelforsvareren Sun Yang fra Kina, som måtte nøye seg med sølv.

– Han kastet vann på meg

De har lenge vært blant hverandres argeste rivaler i bassenget, men nå ser det ut til at rivaliseringen har nådd nye høyder. Og i OL har det kommet frem på følgende vis:

Med vannspruting, kjefting og anklager om juks.

Fredag skal Yang ha hevet stemmen og ropt etter Horton foran flere australske journalister, mens Horton ikke svarte med annet enn en stram mine. Dagen etter, på forsøket på 400 meter, beskyldte Horton Yang for å ha - rett og slett - sprutet vann på ham med vilje flere ganger.

OLYMPICS-RIO-SWIMMING-M-400MFREE

Et håndtrykk og et lite smil ble det til slutt mellom rivalene.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Reuters

– Han kastet vann på meg under oppvarmingen. Jeg ignorerte ham siden jeg ikke har verken tid eller respekt for juksemakere, sa Horton.

Yang ble utestengt i tre måneder for bruk av et ulovlig stimulerende middel i 2014.

– Han ble ikke så glad, så han fortsatte å kaste vann på meg. Jeg hoppet bare i bassenget og svømte videre, forklarte Horton videre.

– Handler om utøvere som har testet positivt

Horton fulgte opp slengbemerkningene mot Yang etter han svømte inn til australsk OL-gull. Han klokket inn på 3.41,55, men anerkjente overhodet ikke konkurrenten da han feiret gullet.

De utvekslet ikke så mye som et blikk da de kom opp av bassenget etter finalen.

På pressekonferansen fikk Horton spørsmål om hva rivaliseringen egentlig handler om.

– Jeg vet ikke om det er en rivalisering som er spesifikk, det handler mer om utøvere som har testet positivt i sporten, sier han.

Hortons triumf sørget for at Australia fikk en pangstart i OL-bassenget. For fire år sidene skuffet den stolte svømmenasjonen stort og tok ikke en eneste individuell gullmedalje.

– Ja, det kunne ikke gått bedre. Gull allerede den første kvelden, sa Horton.

Gabriele Detti fra Italia tok bronsen på 400-meteren. Han noterte tiden 3.43,49.

Siste nytt

 • Ny siger for King

  Joshua King kom ikkje på scoringslista, men spelte 90 minutt og fekk eit gult kort då Bournemouth vann 2–1 borte mot West Ham. Det var sørkystlagets andre siger av to moglege i Premier League så langt. West Ham står utan poeng.

  Joshua King
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Så kom augustmålet for Kane

  Harry Kane hadde aldri tidlegare scora i august – før i dag. I det 77. minutt sette Tottenham-spissen inn 3–1 i heimekampen mot Fulham. 3–1 vart også sluttresultatet i London-derbyet. Stefan Johansen spelte eit drygt kvarter for Fulham.

  FBL-ENG-PR-TOTTENHAM-FULHAM
  Foto: IAN KINGTON / AFP
 • Warholm tok NM-gull på 400 meter

  Karsten Warholm så ut til å ha god kontroll på 400 meter flatt og løp inn til tiden 47.32. – Jeg tror ikke Karsten var helt i kjelleren i dag, og viser at han hører hjemme i verdenstoppen. Han vinner kontrollert, sier Vebjørn Rodal.

  Friidrett, NM i Byrkjelo 2018.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Dans, breakdance og hiphop, finaler
NM-veka: Dans
Toppidrettsveka: NM-veka og Toppidrettsveka
NM-veka
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka
NM-veka: Kveldsmagasin
NM-veka: NM-kveld
NM-veka: NM-kveld