NRK Meny
Normal

Isfront mellom svømmegigantene: – Han kastet vann på meg

Vannspruting, kjefting og anklager om juks. Mack Horton svømte inn til OL-gull, men det er forholdet til sølvvinner Sun Yang som får mest oppmerksomhet.

SWIMMING-OLY-2016-RIO

Mack Horton (i midten) var suveren på 400 meter fri i OL, men har ikke mye til overs for konkurrenten Sun Yang (t.v), som her gratulerer bronsevinner Grabriele Detti.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Jeg tenkte på hva jeg har sagt (om Sun Yang, red. anm) på de siste 50 meterene. Jeg visste det ikke kom til å se bra ut dersom han slo meg, så jeg hadde egentlig ikke noe annet valg enn å vinne, sier Mack Horton i sitt seiersintervju.

Den australske svømmeren har akkurat vunnet 400 meter fri. Foran tittelforsvareren Sun Yang fra Kina, som måtte nøye seg med sølv.

– Han kastet vann på meg

De har lenge vært blant hverandres argeste rivaler i bassenget, men nå ser det ut til at rivaliseringen har nådd nye høyder. Og i OL har det kommet frem på følgende vis:

Med vannspruting, kjefting og anklager om juks.

Fredag skal Yang ha hevet stemmen og ropt etter Horton foran flere australske journalister, mens Horton ikke svarte med annet enn en stram mine. Dagen etter, på forsøket på 400 meter, beskyldte Horton Yang for å ha - rett og slett - sprutet vann på ham med vilje flere ganger.

OLYMPICS-RIO-SWIMMING-M-400MFREE

Et håndtrykk og et lite smil ble det til slutt mellom rivalene.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Reuters

– Han kastet vann på meg under oppvarmingen. Jeg ignorerte ham siden jeg ikke har verken tid eller respekt for juksemakere, sa Horton.

Yang ble utestengt i tre måneder for bruk av et ulovlig stimulerende middel i 2014.

– Han ble ikke så glad, så han fortsatte å kaste vann på meg. Jeg hoppet bare i bassenget og svømte videre, forklarte Horton videre.

– Handler om utøvere som har testet positivt

Horton fulgte opp slengbemerkningene mot Yang etter han svømte inn til australsk OL-gull. Han klokket inn på 3.41,55, men anerkjente overhodet ikke konkurrenten da han feiret gullet.

De utvekslet ikke så mye som et blikk da de kom opp av bassenget etter finalen.

På pressekonferansen fikk Horton spørsmål om hva rivaliseringen egentlig handler om.

– Jeg vet ikke om det er en rivalisering som er spesifikk, det handler mer om utøvere som har testet positivt i sporten, sier han.

Hortons triumf sørget for at Australia fikk en pangstart i OL-bassenget. For fire år sidene skuffet den stolte svømmenasjonen stort og tok ikke en eneste individuell gullmedalje.

– Ja, det kunne ikke gått bedre. Gull allerede den første kvelden, sa Horton.

Gabriele Detti fra Italia tok bronsen på 400-meteren. Han noterte tiden 3.43,49.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang