Hopp til innhold

Fikk huden full – nå skal Klinsmann ringe Iran-sjefen

Iran-trener Carlos Queiroz har lite til overs for uttalelsene den gamle storscoreren Jürgen Klinsmann kom med etter Irans seier mot Wales. Nå mener sistnevnte at kommentarene er tatt ut av kontekst.

Carlos Queiroz og Jurgen Klinsmann

UT MOT KLINSMANN: Carlos Queiroz og Jürgen Klinsmann feirer neppe jul sammen.

Foto: Montasje / NTB

– Uansett hvor mye jeg kan respektere det du gjorde på banen, er kommentarene dine om iransk kultur, Irans landslag og spillerne mine en skam for fotballen, innleder Queiroz i et følelsesladet innlegg på Instagram sent lørdag kveld.

Den profilerte treneren har åpenbart sett hva Klinsmann, som i mange år var supporteryndling i Tottenham og Premier League, uttalte i etterkant av Irans emosjonelle 2-0-seier mot Wales fredag.

Klinsmann: – En del av kulturen deres

Overfor BBC kritiserte Klinsmann Iran-spillernes oppførsel mot dommerteamet, som han mener ble lagt under press fra iranerne hele kampen.

– Det er ikke tilfeldig, det er en del av kulturen deres, måten de spiller på. De påvirket dommeren, fjerdedommeren og linjemannen, de var konstant i ørene deres, sa tidligere USA-manager Klinsmann, og la til:

– Carlos passer veldig bra til landslaget og kulturen der. Han mislyktes i Sør-Amerika med Colombia, og mislyktes så med å kvalifisere seg med Egypt, og han kom inn i Iran-jobben rett før VM, sa Klinsmann.

Queiroz ble ansatt i Iran-jobben for andre gang så sent som 7. september.

Les også VM-stunt skaper sterke reaksjonar: – Dette verkar som ein provokasjon

Kopier referanse Gael Ondouas sko under Kamerun-Sveits i VM i Qatar

Klinsmanns bruk av fornavn på Carlos Queiroz er også noe sistnevnte la merke til.

Og åpenbart ble provosert av.

– Kjære Jørgen. Du tok initiativ til å kalle meg Carlos, så da er det vel rett og rimelig at jeg kaller deg Jørgen? Ikke sant? Selv om du ikke kjenner meg personlig, stiller du spørsmål rundt min karakter med en typisk fordomsfull bedømmelse basert på overlegenhet, skriver Iran-sjefen i Instagram-innlegget.

Irans pressesjef har også delt innlegget i en pressegruppe NRK er en del av, og det er tydelig at de ønsker oppmerksomhet rundt saken.

– Forventer at du trekker deg

Til tross for at han er tydelig provosert av tyskerens uttalelser, inviterer han Klinsmann til å besøke Iran-leiren under VM.

– Og til tross for at dine opprørende uttalelser på BBC prøver å undergrave vår innsats, det vi ofret og de ferdighetene vi har, lover vi deg at vi ikke vil dømme din kultur, røtter eller bakgrunn, og at du alltid vil være velkommen til familien vår, skriver han.

Invitasjonen kommer samtidig med et men:

– Samtidig vil vi med full oppmerksomhet følge med på hva som blir Fifas avgjørelse angående din stilling som en del av «Qatar 2022 Technical Study Group». For vi forventer selvsagt at du trekker deg før du besøker leiren vår, avslutter han innlegget med.

Klinsmann er nemlig en del av Fifas nyopprette analysegruppe, der han sammen med blant andre Arsène Wenger og flere andre skal bidra med analyser av VM-kampene fra Qatar. Det antyder Queiroz at han ikke lenger er skikket til.

Klinsmann skal ringe Queiroz

Søndag kommenterer Klinsmann kritikken. Overfor BBC sier han at planen er å ringe Queiroz for å roe ned situasjonen.

– Jeg har aldri kritisert Carlos eller den iranske benken. Noen trodde til og med at jeg kritiserte dommeren fordi han ikke gjorde noe med måten de oppførte seg på benken, sier tyskeren til BBC.

– Alt jeg beskrev var deres emosjonelle måte å gjøre ting på, som faktisk er beundringsverdig på en måte. Hele benken lever med kampen. De hopper opp og ned, og Carlos er en veldig emosjonell trener, han står hele tiden på sidelinjen og prøver å gi spillerne hans energi, sier Klinsmann.

– Fullstendig smakløse beskyldninger

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp har akkurat kommentert ferdig Argentinas seier mot Mexico da han blir gjort oppmerksom på Iran-sjefens Instagram-innlegg.

Torp mener hele innlegget oser av at Queiroz har tatt kritikken personlig.

– Jeg tror Klinsmanns kommentarer har gått på stoltheten hans løs. Og jeg tror han tar den kampen i offentligheten nå fordi han føler det er riktig. Han føler seg urettferdig behandlet og ønsker å stå opp for landet sitt, sier Torp.

– Men hva med timingen, er det fornuftig å bruke tid på å slå tilbake på ekspertuttalelser midt i et VM-gruppespill?

– Ja, og jeg skjønner at han gjør det. Det er fullstendig smakløse beskyldninger Klinsmann kommer med, og jeg tror det kan gi energi til laget hans at han står opp mot dette. Det er mennesker det er snakk om, mennesker han jobber med hver dag, og han vil ikke godta at de blir omtalt og behandlet på den måten. Nå har han lagt ut en ekstremt direkte melding og gitt klar beskjed om at det ikke er slik de vil omtales, og jeg tror han er ferdig med saken nå. Det ville vært rart å ikke kommentere det, mener Torp.

Carl-Erik Torp

Carl-Erik Torp skjønner at Iran-sjefen bruker energi på dette midt i et VM.

Foto: NRK

Det er uansett ikke første gang Queiroz stjeler overskrifter med sin direkte stil i VM.

– Hvor mye vil du betale meg?

Da Sky News før VM stilte ham et spørsmål om han er komfortabel med å representere et regime som undertrykker kvinners rettigheter, svarte han:

– Hvor mye vil du betale meg for å svare på det spørsmålet? Fortell sjefen din at jeg, hvis du kommer med et godt tilbud, kan gi deg et svar mot slutten av VM.

Og så reiste han seg og gikk fra pressekonferansen.

Og da han ble lei av at det omtrent bare var politiske spørsmål etter møtet med England, svarte han:

– Hvorfor spør du ikke (Gareth) Southgate om hva han mener om at England og USA trakk seg ut av Afghanistan og etterlot alle kvinnene der alene?

Den frittalende treneren og Iran avslutter gruppespillet i VM med kamp mot USA tirsdag klokken 20.00.

Seier sender dem videre til åttedelsfinalen, men uavgjort kan også være nok.

Les også Iranske fans reagerer kraftig etter synging: – Vi er imot det som skjer

Norsk-iransk fan utenfor stadion etter kampen mellom Iran og Wales i fotball-VM i Qatar.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal