IPC kjenner seg ikke igjen i Ulsets beskrivelser

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) avviser at det skal ha skjedd lovbrudd under dopingtestingen i Sotsji.

 Nils-Erik Ulset

SOTSJI 2014: Nils-Erik Ulset tok sølv under Paralympics i Sotsji i 2014. her opplevde han mistenkelige dopingkontroller.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

NRK skrev mandag om Nils-Erik Ulset som under Paralympics i Sotsji 2014 opplevde at russiske utøvere ble dopingtestet på et eget rom.

Craig Spence, media og kommunikasjonsdirektør i IPC, kjenner seg ikke igjen i beskyldninger om mistenkelige dopingkontroller under mesterskapet i Sotsji.

– Alle dopingtestene under de paralympiske vinterlekene i Sotsji ble gjennomført i henhold til internasjonal standard for testing. Uavhengige observatører fra Det internasjonale dopingbyrået WADA og medlemmer av IPCs antidopingkomité var også til stede for å overvåke. De har ikke meldt inn om noe bekymringsfullt, skriver Craig Spence i en e-post til NRK.

– Fått mye skryt

PARALYMPICS/SOCHI Norway's Ulset celebrates his silver medal during the men's 15 km biathlon standing at the 2014 Sochi Paralympic Winter Games in Rosa Khutor

SØLVVINER: Nils-Erik Ulset etter at sølvet var sikret.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

Nils-Erik Ulset forteller at han to ganger under mesterskapet ble stoppet da han forsøkte å gå inn «russerdøra».

– Jeg brukte tid på å avlegge urinprøve og ble derfor sittende en stund utenfor dopingkontrollen, forteller han.

– Da ble jeg etter hvert oppmerksom på at utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sier Nils Erik Ulset.

Spence skriver at de ikke kjenner seg igjen i Ulsets opplevelse og at de har fått mye skryt av WADA for deres antidopingarbeid under mesterskapet.

– I rapporten som dere observatører la frem etter lekene står det blant annet: Antidopingarbeidet som ble gjennomført AV IPC under Sotsji i 2014 er gjennomført på en helt overbevisende måte og er et bevis på at IPC er en organisasjon som satser tungt på å beskytte rene utøvere og gi like konkurransevilkår for alle, skriver han.

 • Les hele rapporten fra WADA her.

Oppfordrer til å ta kontakt med IPC

Craig Spence forteller at de gjerne vil snakke med Nils Erik Ulset om det han opplevde.

– IPC vil være mer enn glad for å snakke med Nils-Erik å høre hans bekymringer fra Sotsji. Forhåpentligvis kan han da få svar på de bekymringene han måtte ha, sier Spence.

Han vil også oppfordre alle utøvere til å ta kontakt om de opplever noe mistenkelig.

– Vi oppfordrer på det sterkeste enhver idrettsutøver som kan ha spørsmål eller bekymringer rundt prosedyrene for dopingtesting eller antidopingarbeidet til å ta kontakt med IPC. Det er viktig at de gjør dette med en gang de opplever noe mistenkelig, avslutter Spence.

NRK har snakket med store deler av den norske Paralympics-troppen, men de fleste av utøverne kjenner ikke til problemstillingen fordi de aldri ble dopingtestet under lekene.

Siste nytt

 • Vipers knuste Larvik

  Vipers Kristiansand og Nora Mørk sendte over 40 baller inn bak den tidligere storheten Larvik på vei til 41–26-seier i eliteserien i håndball onsdag.

  Mørk har en fortid i Larvik der hun vant mesterligaen i 2011. Vipers ledet 20-13 ved pause, men forspranget økte solid i løpet av andreomgangen.

  Våren 2018 forsvant hegemoniet i norsk kvinnehåndball vel 15 mil sørover fra Larvik til Kristiansand. Vipers tok da sitt første seriegull, to poeng foran LHK, av hittil tre. (NTB)

  Mesterligaen håndball kvinner, Team Esbjerg - Vipers Kristiansand (27-27)
  Foto: John Randeris/scanpix Ritzau / NTB
 • Federer tror på comeback i januar

  Tennisikonet Roger Federer (39) er på god vei tilbake etter to kneoperasjoner. Han forventer å være på plass i Australian Open på nyåret.

  Han har ikke konkurrert siden Australian Open i januar, og nettopp Grand Slam-turneringen i Melbourne kan fort bli arenaen for sveitserens comeback.

  – Jeg er på rett spor. Gradvis kommer jeg tilbake, men jeg tar meg den tiden som trengs. Jeg stiller kun opp i en turnering om jeg er 100 prosent klar. I øyeblikket ser det ut til at jeg er tilbake i Australian Open, sier Federer til det sveitsiske magasinet Schweizer Illustrierte. (NTB)

  Roger Federer var best betalt i fjor.
  Foto: Rodger Bosch / AFP
 • Soler vant i Vueltaen

  Marc Soler rykket fra i den siste utforkjøringen og tok sin første seier på Grand Tour-nivå da han vant onsdagens etappe i Vuelta a España.

  Soler fikk en luke til sammenlagtkanonene ned fra etappens siste stigning.

  – Jeg er veldig fornøyd med å vinne på hjemmebane. Det var en etappe vi hadde pekt oss ut. Vi jobbet hardt for det, og vi fortjente å ta seieren, sa Movistar-rytteren.

  Primoz Roglic ble nummer to, og styrket dermed sammenlagtledelsen med seks nye bonussekunder. Dan Martin ble nummer tre på årets andre Vuelta-etappe.

  Roglic leder ni sekunder foran Martin i sammendraget. (NTB)

  Spain La Vuelta Cycling
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal