NRK Meny
Normal

IPC kjenner seg ikke igjen i Ulsets beskrivelser

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) avviser at det skal ha skjedd lovbrudd under dopingtestingen i Sotsji.

 Nils-Erik Ulset

SOTSJI 2014: Nils-Erik Ulset tok sølv under Paralympics i Sotsji i 2014. her opplevde han mistenkelige dopingkontroller.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

NRK skrev mandag om Nils-Erik Ulset som under Paralympics i Sotsji 2014 opplevde at russiske utøvere ble dopingtestet på et eget rom.

Craig Spence, media og kommunikasjonsdirektør i IPC, kjenner seg ikke igjen i beskyldninger om mistenkelige dopingkontroller under mesterskapet i Sotsji.

– Alle dopingtestene under de paralympiske vinterlekene i Sotsji ble gjennomført i henhold til internasjonal standard for testing. Uavhengige observatører fra Det internasjonale dopingbyrået WADA og medlemmer av IPCs antidopingkomité var også til stede for å overvåke. De har ikke meldt inn om noe bekymringsfullt, skriver Craig Spence i en e-post til NRK.

– Fått mye skryt

PARALYMPICS/SOCHI Norway's Ulset celebrates his silver medal during the men's 15 km biathlon standing at the 2014 Sochi Paralympic Winter Games in Rosa Khutor

SØLVVINER: Nils-Erik Ulset etter at sølvet var sikret.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

Nils-Erik Ulset forteller at han to ganger under mesterskapet ble stoppet da han forsøkte å gå inn «russerdøra».

– Jeg brukte tid på å avlegge urinprøve og ble derfor sittende en stund utenfor dopingkontrollen, forteller han.

– Da ble jeg etter hvert oppmerksom på at utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sier Nils Erik Ulset.

Spence skriver at de ikke kjenner seg igjen i Ulsets opplevelse og at de har fått mye skryt av WADA for deres antidopingarbeid under mesterskapet.

– I rapporten som dere observatører la frem etter lekene står det blant annet: Antidopingarbeidet som ble gjennomført AV IPC under Sotsji i 2014 er gjennomført på en helt overbevisende måte og er et bevis på at IPC er en organisasjon som satser tungt på å beskytte rene utøvere og gi like konkurransevilkår for alle, skriver han.

  • Les hele rapporten fra WADA her.

Oppfordrer til å ta kontakt med IPC

Craig Spence forteller at de gjerne vil snakke med Nils Erik Ulset om det han opplevde.

– IPC vil være mer enn glad for å snakke med Nils-Erik å høre hans bekymringer fra Sotsji. Forhåpentligvis kan han da få svar på de bekymringene han måtte ha, sier Spence.

Han vil også oppfordre alle utøvere til å ta kontakt om de opplever noe mistenkelig.

– Vi oppfordrer på det sterkeste enhver idrettsutøver som kan ha spørsmål eller bekymringer rundt prosedyrene for dopingtesting eller antidopingarbeidet til å ta kontakt med IPC. Det er viktig at de gjør dette med en gang de opplever noe mistenkelig, avslutter Spence.

NRK har snakket med store deler av den norske Paralympics-troppen, men de fleste av utøverne kjenner ikke til problemstillingen fordi de aldri ble dopingtestet under lekene.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting
Rosenborg om kampen mot Ajax
EM ryttersport: Dressurridning og sprangridning
EM Ryttersport