NRK Meny
Normal

IPC kjenner seg ikke igjen i Ulsets beskrivelser

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) avviser at det skal ha skjedd lovbrudd under dopingtestingen i Sotsji.

 Nils-Erik Ulset

SOTSJI 2014: Nils-Erik Ulset tok sølv under Paralympics i Sotsji i 2014. her opplevde han mistenkelige dopingkontroller.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

NRK skrev mandag om Nils-Erik Ulset som under Paralympics i Sotsji 2014 opplevde at russiske utøvere ble dopingtestet på et eget rom.

Craig Spence, media og kommunikasjonsdirektør i IPC, kjenner seg ikke igjen i beskyldninger om mistenkelige dopingkontroller under mesterskapet i Sotsji.

– Alle dopingtestene under de paralympiske vinterlekene i Sotsji ble gjennomført i henhold til internasjonal standard for testing. Uavhengige observatører fra Det internasjonale dopingbyrået WADA og medlemmer av IPCs antidopingkomité var også til stede for å overvåke. De har ikke meldt inn om noe bekymringsfullt, skriver Craig Spence i en e-post til NRK.

– Fått mye skryt

PARALYMPICS/SOCHI Norway's Ulset celebrates his silver medal during the men's 15 km biathlon standing at the 2014 Sochi Paralympic Winter Games in Rosa Khutor

SØLVVINER: Nils-Erik Ulset etter at sølvet var sikret.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

Nils-Erik Ulset forteller at han to ganger under mesterskapet ble stoppet da han forsøkte å gå inn «russerdøra».

– Jeg brukte tid på å avlegge urinprøve og ble derfor sittende en stund utenfor dopingkontrollen, forteller han.

– Da ble jeg etter hvert oppmerksom på at utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sier Nils Erik Ulset.

Spence skriver at de ikke kjenner seg igjen i Ulsets opplevelse og at de har fått mye skryt av WADA for deres antidopingarbeid under mesterskapet.

– I rapporten som dere observatører la frem etter lekene står det blant annet: Antidopingarbeidet som ble gjennomført AV IPC under Sotsji i 2014 er gjennomført på en helt overbevisende måte og er et bevis på at IPC er en organisasjon som satser tungt på å beskytte rene utøvere og gi like konkurransevilkår for alle, skriver han.

 • Les hele rapporten fra WADA her.

Oppfordrer til å ta kontakt med IPC

Craig Spence forteller at de gjerne vil snakke med Nils Erik Ulset om det han opplevde.

– IPC vil være mer enn glad for å snakke med Nils-Erik å høre hans bekymringer fra Sotsji. Forhåpentligvis kan han da få svar på de bekymringene han måtte ha, sier Spence.

Han vil også oppfordre alle utøvere til å ta kontakt om de opplever noe mistenkelig.

– Vi oppfordrer på det sterkeste enhver idrettsutøver som kan ha spørsmål eller bekymringer rundt prosedyrene for dopingtesting eller antidopingarbeidet til å ta kontakt med IPC. Det er viktig at de gjør dette med en gang de opplever noe mistenkelig, avslutter Spence.

NRK har snakket med store deler av den norske Paralympics-troppen, men de fleste av utøverne kjenner ikke til problemstillingen fordi de aldri ble dopingtestet under lekene.

Siste nytt

 • Lars Sætra tilbake i Godset

  Midtstopperen Lars Sætra (26) vender hjem til Strømsgodset. Sætra har skrevet kontrakt med drammenserne ut 2019-sesongen. Midtstopperen har tidligere vunnet både cup og serie med Strømsgodset. Han har trent med Godset den siste tiden.

  Laster Twitter-innhold
 • Wu Dajing med ny verdensrekord

  Kinesiske Wu Dajing satte verdensrekord i OL-finalen på 500 meter kortbaneløp skøyter torsdag. 23-åringen satte først verdensrekord da han kvalifiserte seg fra kvartfinalen på tiden 39,80 sekunder. I finalen forbedret han verdensrekorden til 39,584.

  Wu Dajing
  Foto: Damir Sagolj / Reuters
 • Lorentzen møter Verweij

  Trekningen for herrenes 1000 meter på skøyter er gjort, og Håvard Lorentzen går mot nederlandske Koen Verweij i tredje siste par. Lorentzen starter og avslutter med indresving.

  Storfavoritt Kjeld Nius går i siste par, og går mot Mika Poutala.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skøyter menn 500 m.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin