Hopp til innhold

IOK lager nye regler for å avgjøre hormonnivå: - Ikke en kjønnstest

Tross testing av kvinnelige utøveres nivå av mannlige hormoner, avviser IOK at reglene som innføres under London-OL i 2012 er en kjønnstest.

Semenya Sponsors

IOKs nye regler skal ikke ha sammenheng med Caster Semenya, som ble kjønnstestet etter å ha vunnet VM-gull i Berlin.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

– Det er ikke spørsmål om kjønnstester, men at man på en korrekt måte skal håndtere personer som har en spesiell situasjon når det gjelder hormonproduksjon, sier leder av IOKs medisinske komité Arne Ljungqvist til NRK.

Gjennom en enkel labtest kan vi ikke på noen måte avgjøre om en utøver er mann eller kvinne, sier han.

Ifølge IOK og Ljungqvist skal ikke reglene ha noe med Caster Semenya å gjøre. Den sør-afrikanske idrettsutøveren vant suverent gullet på 800-meteren i VM i 2009 og ble i etterkant kjønnstestet.

Et etisk dilemma

Etter år 2000 har det ikke vært kjønnstesting i OL. Nå vil IOK altså innføre tester på kvinner man mistenker har for høy produksjon av mannlige kjønnshormoner.

En ekspertgruppe har startet arbeidet med de nye retningslinjene, som etter planen skal godkjennes i juli i år og tre i kraft i forbindelse med London-OL i 2012.

– Mange av kvinnene har uklare kjønnskarakterer. Ved dopingkontroller eller helsekontroller kan man oppdage at det finnes et problem i denne sammenhengen, sier Ljungqvist.

Arne Ljungqvist

Arne Ljungqvist avslørte tirsdag at kvinner med for høyt nivå av mannlige hormoner kan stenges ute fra konkurranse.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Scanpix

– Det kan være ved dopinganalyse, der man finner at det er for stor produksjon eller abnormt hormonspeil i blodet som gjør at man kan ha anledning å gå videre med tilfellet og undersøke hva det er snakk om, sier Ljungqvist.

En kvinnelig utøver med uvanlige mengder mannlige hormoner vil ha så store fordeler på idrettsbanen at hun kan utestenges. Ljunqvist mener dette vil føre til mer rettferdige konkurranser.

– Det er et etisk dilemma. Det er naturligvis et problem for en kvinne som berøres av dette, men idretten må også ha regler som muliggjør at den kvinnelige konkurranseidretten beskyttes, både hva gjelder integritet og fairplay, sier lederen.

Få saker

IOK anbfealer at internasjonale idrettsforbund innfører de samme reglene for sine konkurranser. De nye reglene skal baseres på flere prinsipper som IOK presenterte tirsdag.

Ljungqvist sier ifølge Reuters at det er flere forhold som kan starte en undersøkelse, inkludert hvis utøveren selv spør om det, men en påstand fra en konkurrent er ikke nok for å utføre testene.

Selv om det skal lages et regelverk, sier Ljungqvist at slike tilfeller forekommer sjelden.

– Etter min erfaring har dere bare vært en håndfull saker de siste 10 årene.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal