Hopp til innhold

Rogge vil unngå OL-terror: - Vi har gjort alt som er menneskelig mulig

Jaques Rogge, president i den olympiske komité (IOK), vil for enhver pris unngå lignende terrorangrep som i Norge når London-OL går av stabelen om nøyaktig et år.

Video -Norge vil beholde sine verdier

Se IOK-president Jacques Rogge snakke om terroraksjonene i Norge i et eksklusivt intervju med NRK.

Velodromen og BMX-banen

Sykkeløvelsene skal avholdes i London Velopark og på BMX-banen ved siden av.

Foto: ANTHONY CHARLTON / Afp
Aquatics Centre

Svømmesenteret Aquatics Centre ble åpnet på onsdag.

Foto: ANTHONY CHARLTON / Afp
ArcelorMittal Orbit

Observasjonstårnet ArcelorMittal Orbit blir Storbrittanias største kunstverk.

Foto: ANTHONY CHARLTON / Afp
Olympic Village

Utøverne skal bo her, i Olympic Village.

Foto: ANTHONY CHARLTON / Afp
Tom Daley

Den britiske stuperen Tom Daley kaster seg ut i det nye stupebassenget i Aquatic Centre i London.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Det virker som alt går på skinner for London-OL. Likevel var det en alvorstynget Jacques Rogge som møtte NRK på onsdag.

– De tragiske hendelsene i Norge har sjokkert meg, for sport handler om unge mennesker. De uskyldige ofrene er i samme aldersgruppe som utøverne i lekene våre, sier Rogge.

Terroraksjonene i Oslo og på Utøya har nok en gang satt sikkerhet på agendaen for de olympiske leker.

– Hva tenker du om sikkerheten i London-lekene etter det som skjedde i Norge på fredag?

– Sikkerhet har alltid hatt førsteprioritet i de olympiske leker. Ekspertene våre sier at alt er i orden, og at alt som er menneskelig mulig er blitt gjort. De er fornøyde med forberedelsene, sier Rogge til NRK.

Dagen etter London ble tildelt OL i 2005, ble 52 mennesker drept i flere angrep mot byens transportnettverk.

Rogge deltok selv i OL i München i 1972, da 11 israelske utøvere og en tysk politimann ble drept av terrorister.

– Sikkerhet har vært vår førsteprioritet siden 1972, sier Rogge.

Sender kondolanser fra hele idrettsverdenen

Fredag ettermiddag sendte han kondolanser på vegne av idrettsverdenen til statsminister Jens Stoltenberg og kulturminister Anniken Huitfeldt.

Nå sender han de samme kondolansene direkte til det norske folk i det eksklusive intervjuet med NRK.

– Jeg føler veldig med ofrenes familier. Jeg føler med hele Norge. Dette er en katastrofe, sier Rogge, som sier han har flere venner i Norge.

Stålkontroll i London

IOK-presidenten skulle egentlig hatt en jubeldag på onsdag. Det er nøyaktig ett år til OL i London starter, og det virker som alt er under kontroll:

  • Byggingen av stadioner og stasjoner ser ut til å gå over all forventning (se bilder til høyre), og onsdag ble svømmearenaen åpnet. Rogge sammenligner infrastrukturen med lekene i Sydney og Beijing.
  • Arrangørene spår kjempesalg av billetter, og tror selv det enorme antallet fotballbilletter kommer til å bli utsolgt.
  • Det ser tilogmed ut som om budsjettene er i balanse.

Likevel var OL-toppene mest opptatt av å snakke om terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

– Jeg vet en del om deres fantastiske land, og det jeg vet, er at både historisk sett og i dag er dere et veldig motstandsdyktig folk. Jeg bare håper sport kan holde dere gående gjennom denne perioden. Hele verden tenker på dere, sier styreleder for London-lekene, Sebastian Coe, til NRK.

Les: Coe varlser knallhard dopingjakt i OL

Londons borgermester Boris Johnson var også til stede for å sole seg i glansen av de vellykkede OL-forberedelsene, men skiftet straks tone da det var en journalist fra Norge som stilte spørsmålene.

– Jeg tror alle i London føler med det norske folk. Vi tilbyr våre kondolanser og vår sympati etter det forferdelige tapet dere har opplevd, sier Johnson.

– Dere kommer til å fortsette med deres tradisjonelle verdier åpenhet, gjennomsiktighet og demokrati, og det er derfor vi beundrer deres folk, avslutter IOK-president Jaques Rogge.

OL-medaljer

Slik kommer medaljene i London-OL til å se ut.

Foto: HO / Afp

Siste nytt

  • Kofstad med vill opphenting og banerekord i India

    Espen Kofstad spilte fantastisk golf på 2. runde på europatouren i New Delhi. Han ser ut til å klare cuten i turneringen tross torsdagens skrekkstart.

    Nordmannen gikk fra ni slag over par (81) torsdag til å sette banerekord og trolig spille seg over cutgrensen med en 62-runde fredag.

    – Jeg skjelver fortsatt litt. Det var bare utrolig i dag. Alt satt. Jeg traff på så mange putter. Det har vært litt av en dag, sier Kofstad til arrangøren.

    Han kunne knapt tro det selv etter å ha startet dagen på 141.-plass av de 144 startende i turneringen i Indias hovedstad.

    Suksessen på 2. runde gjør høyst sannsynlig at Kofstad er klar for spill også lørdag og søndag. Det fører til at han må endre reiseplaner for andre gang på kort tid.

    – Jeg endret flybillettene mine i går slik at jeg kunne reise hjem i morgen. Så jeg må endre dem igjen, sier nordmannen.

    62-runden er rekord på DLF Golf and Country Club i New Delhi, melder arrangøren.

    I skrivende stund ligger Kofstad akkurat over cutgrensen med ett slag under par totalt. En rekke spillere har imidlertid til gode å fullføre sine runder før feltet deles i to.

    Japaneren Keita Nakajima leder turneringen i den indiske hovedstaden så langt. Han har gått de to første rundene på totalt 14 slag under par. (NTB)

    Espen Kofstad
    Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal