NRK Meny
Normal

IOC slaktes av Belov – hylles av Randall

– Rene utøvere betyr ingenting for IOC, raser OL-diskvalifiserte Jevgenij Belov. – Lovende at IOC tar det russiske dopingproblemet mer seriøst, sier Kikkan Randall.

Kikkan Randall og Jevgenij Belov

UENIGE: Diskvalifiserte Belov raser mot IOC, men Randall er uenig.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO/Matthias Schrader / Reuters/AP

Dagen etter at Jevgenij Belov ble diskvalifisert fra OL i Sotsji, og utestengt fra lekene på livstid, angriper russeren IOCs beslutningsgrunnlag.

På Instagram bryter Belov stillheten etter at han, sammen med Aleksandr Legkov, i går ble diskvalifisert fra OL i Sotsji, og utestengt fra OL på livstid.

Ved et bilde av det olympiske flagg foran OL-ilden takker Belov for støtten han har mottatt de siste dagene. Han bedyrer også sin uskyld.

«Jeg kunne aldri forestilt meg at dette ville ramme meg, fordi jeg alltid har vært imot doping i sport», skriver Belov.

Angriper IOC

Videre går Belov kraftig til angrep på IOC, som han mener ikke har tatt en ærlig og rettferdig beslutning. Han skriver at IOC har latt seg påvirke av andre utenfor organisasjonen.

«De har bøyd seg for press fra noen. Rene utøvere betyr ingenting for dem», skriver han og legger til:

«Det var tydelig i deres øyne og ansikter at de sovnet på høringene! Antagelig er de redd for å miste sine posisjoner, vel, la dem leve i frykt.»

SKI-NORDIC-WORLD-MEN

MEDALJELØS: Jevgenij Belov mister sin OL-medalje fra stafetten i Sotsji.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Kikkan Randall ser det annerledes. Amerikaneren var i en årrekke tillitsvalgt blant verdenscupløperne i langrenn. Nå er hun kandidat til å bli utøverrepresentant i IOC.

– Fikk øyeblikkene stjålet

– Jeg vil si det er lovende og motiverende å se at IOC tar hele det russiske dopingproblemet mer på alvor, og at de tar seg tid til å etterforske skikkelig og grundig for å få resultater som holder jurisik, sier Randall til NRK.

Hun understreker at hun ikke kommenterer enkeltsakene.

– Mitt hjerte går til utøverne som får oppgradert sine medaljer. Det er ikke rettferdig at medaljeøyeblikkene ble stjålet fra dem under lekene, sier Randall.

Blant dem som nå i ettertid får medaljer etter Sotsji-OL, er Martin Johnsrud Sundby på femmila og det norske herrelaget i stafett.

Vil kjempe for sannheten

Belov og Legkovs advokat, Christof Wieschemann, mener på sin side at IOC allerede hadde bestemt seg for utfallet før høringene startet.

Det er ventet at de to utestengte utøverne vil anke dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS) torsdag.

«Jeg lever med sannheten, og det gir meg styrke til å kjempe til slutten», avslutter Belov.

Dommen fra IOC betyr blant annet at de norske stafettgutta fra OL i Sotsji kan få bronsemedaljen i posten.

 • De to russiske løperne er utestengt fra OL av IOC, men inntil FIS eventuelt følger etter, kan de delta i verdenscup. Ifølge SVT, står begge på startlistene til åpningsrennene i Gällivare om to uker.
Laster Instagram-innhold

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal