IOC sier nei til 13 CAS-frikjente russere – nektes å delta i OL

IOC har bestemt at de 13 russiske idrettsutøverne som ble frikjent for dopingmisbruk i Idrettens voldgiftsrett (CAS) ikke får stille til start i Pyeongchang-OL.

Pyeongchang Olympics IOC Thomas Bach

IOC-president Thomas Bach.

Foto: Patrick Semansky / AP

– Vi har gjort det veldig tydelig at mangelen på sanksjoner fra CAS ikke betyr at du har rett til en invitasjon fra IOC, ettersom det er et privilegium for de russiske utøverne å bli invitert, sier IOC-president Thomas Bach.

Dermed består den russiske OL-troppen i Sør-Korea av 169 inviterte utøvere. Russland er utestengt fra OL, men utvalgte utøvere får delta under nøytralt flagg.

De som ble frikjent i CAS-domstolen var ikke på listen over inviterte utøvere, men håpet IOC ville snu etter frikjennelsen.

Et IOC-panel har behandlet saken på nytt, men står på sitt. De 13 utøverne blir ikke invitert til vinter-OL.

Panelet «anbefaler enstemmig IOC om ikke å invitere disse 15 personene (13 utøvere og to trenere) til vinter-OL i Pyeongchang», het det i en pressemelding fra IOC.

Kritiske til CAS

IOC har rettet kritikk mot CAS-domstolens beslutning om å frikjenne en rekke russiske utøvere.

– Vi stiller oss litt undrende til kvaliteten på beslutningen, sier Bach.

Russland er anklaget for omfattende statsstøttet dopingmisbruk under Sotsji-OL i 2014. I desember ble landet utestengt fra OL, men 169 russere får delta under såkalt nøytralt flagg.

I Pyeongchang går russerne under betegnelsen «Olympiske aktive fra Russland» (OAR).

– Det er en vits

Sergej Justjugov

OPPGITT: Den russiske langrennsstjernen Sergej Ustjugov er oppgitt over IOC.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

En som ikke ser ut til å få gå under OAR-betegnelsen er langrennsstjernen Sergej Ustjugov. Han var ikke en del av CAS-saken, men er blant dem som ikke IOC fant plass til på sin invitasjonsliste.

Det er en vits. Jeg forstår ikke hvordan IOC tenker, sier Russlands langrennstrener Markus Cramer til svenske Aftonbladet.

– Min følelse er at IOC gjør alt for å motarbeide Russland. De vil helt enkelt ikke ha med de beste russiske langrennsløperne, for de vil ikke at de skal kunne komme hit og ta medaljer, raser Cramer.

Ustjugov står klar til å kaste seg på første fly til Sør-Korea, dersom IOC i siste liten åpner OL-døra.

– Dette vil CAS undersøke grundig

Mandag morgen kom CAS-president John Coates med en pressemelding etter utspillet fra Bach om kvaliteten på arbeidet Idrettens voldgiftsrett har gjort i kaoset rundt de utestengte russerne.

OLY-2020-JPN-IOC

CAS-president John Coates.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

– CAS har hørt utspillet til IOC-president Thomas Bach og anerkjenner bekymringene som er reist. Dette vil CAS undersøke grundig, sier Coates.

Han lovet samtidig at det vil bli offentliggjort grundige begrunnelser om utfallet i Idrettens voldgiftsrett.

Siste nytt

 • – Kippe legger opp

  Romerikes Blad melder at Lillestrøm-profilen Frode Kippe legger opp etter 20 sesonger i klubben. Forsvarsveteranen skal nå inn i trenerteamet til LSK, som toppspillerutvikler, skriver avisen. Klubben holder pressekonferanse klokken 13.00. Kippe har spilt 440 kamper for Lillestrøm, men denne sesongen har han bare vært på banen i 15 seriekamper.

  – Jeg har vært gammel i ti år og alt har sin slutt. Jeg har hatt et ønske om å spille fotball så lenge som mulig, og føler for så vidt at jeg har fått gjort det. Følte alt lå til rette for at dette var tiden for å sette punktum. Jeg ser tilbake på en utrolig fantastisk tid, både her og da jeg var i England, sier Kippe til NRK.

  – Jeg har ikke gjort annet enn å spille fotball i voksenalder, nå skal jeg gå over i en ny rolle fra neste år, som toppspillerutvikler. Der skal jeg få lov til å følge opp unggutta, vi har veldig mange spennende unggutter fra 16 til 21 år, som jeg skal ta ekstra vare på. Jeg tror det blir viktig for klubben og ha egne talenter som tar steget opp, der har ikke Lillestrøm vært gode nok og jeg skal prøve å hjelpe dem med det i årene som kommer.

  Eliteserien fotball menn 2019, Lillestrøm - Tromsø (4-0)
  Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
 • Zucca tilbake med målgivende

  Etter å ha vært ute i fire kamper med skade, var Mats Zuccarello tilbake på isen da Minnesota Wilds slo Edmonton Oilers 3-0 i NHL. Nordmannen stod for den målgivende pasningen på første scoring, i det som var Wilds tredje seier på ni kamper.

  – Dette var den beste kampen jeg har spilt her. Jeg følte at jeg ikke har vært i kampsituasjon på en stund, men det gikk bra. Seieren gir selvtillit, sier Zuccarello til Aftenposten etter sitt første målpoeng for sesongen.

  DCQcY77atFU
  Foto: Brace Hemmelgarn / Reuters
 • Mbappé i storform for PSG

  Tre mål fra Kylian Mbappé og en Mauro Icardi-dobbel sørget for 5-0 seier for PSG borte mot Club Brugge i mesterligaen tirsdag. Med ni poeng og 9-0 i målforskjell på tre kamper er Paris Saint-Germain på strak vei mot sluttspillet.

  Mbappe
  Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal