NRK Meny
Normal

IOC-presidenten: – Ting har blitt funnet på

IOC-president Thomas Bach forklarer til NRK hvordan det han oppfatter som historier ble utslagsgivende for Norges OL-nei.

Reformarbeid er i gang for å endre IOCs krav til byer som ønsker å arrangere OL og IOC skal lytte mer til hva byene mener er mulig å få til, sier han.

Se deler av intervjuet Thomas Bach ga til NRK her.

Thomas Bach

IOC-president Thomas Bach mener at det ble funnet opp historier som gjorde at Norge ikke søkte om OL i 2022.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / Ap

– Vi var klare til å møte den norske delegasjonen her. Hadde de hatt spørsmål, kunne vi ha svart. Dette skjedde ikke, sier IOC-president Thomas Bach i et intervju med NRK.

Det var en litt oppgitt IOC-president som kommenterte det IOC mener er historier om IOC-kravene som mange har reagert på.

Spesielt det at det virket som om cocktailmottakelsen hos kongen var det avgjørende momentet, mener Bach er en usannhet.

– Ting har blitt funnet på. Alle OL har siden 1896 har blitt åpnet med nasjonens overhode, dette skjedde også med den norske kongen i 1994. Det er ikke snakk om noen overdådig fest. Alle kan tenke seg det selv, sier Bach om den mye omtalte cocktailfesten.

Savnet regjeringsmedlemmer i møtene

Bach forklarer at søkerkomiteen i Oslo 2022 selv hadde tatt initiativ til et møte med IOC bare én dag før avgjørelsen falt der politikerne i Høyre sa nei til OL.

– Vi organiserte et møte her med våre ansvarlige direktører for å svare på alle spørsmål som søkerkomiteen måtte ha. Og i motsetning til det som var sagt tidligere, var det ingen sentrale politikere til stede på dette møtet for to dager siden. Og neste dag ble avgjørelsen tatt, forklarer Bach før han legger til:

– Så alle kan trekke sine konklusjoner fra det, sier Bach om at det ikke møtte opp noen sentrale norske politikere på møtet.

Denne kritikken stilte flere i søkerkomiteen seg uforstående til tidligere i dag, blant annet byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

– Vi har merket at de har syntes at vår delegasjon har vært mindre enn de andre søkerbyene. At vi har stilt mer med fagpersonene våre enn de med mer formelle posisjoner og titler. Det har de merket seg og vi har fått synspunkter på det, sa Røsland til VG.

Kan ikke kritisere lenger

Nå mener Bach at Norge kan glemme å kritisere sine motstandere, og at Norges sjanse til å reformere vinter-OL er forspilt.

– Hvis Norge og Oslo ønsket å presenterte et endret OL, var de velkomne til å gjøre det, sier Bach og legger til:

– Dere kan ikke kritisere deres tidligere konkurrenter (Beijing og Almaty, journ.anm.) hvis dere ikke er klare til å vise hvordan dere ville gjort det bedre. Dette er én av de store forspilte sjansene – at Norge ikke kan vise hva det er med vinteridrett og hva det er med de fantastiske norske fans.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert