IOC-presidenten om Oslo-OL: – Vil ta oss tilbake til røttene

IOC-president Thomas Bach er positivt innstilt til et OL i Oslo og ber nordmenn tenke på Lillehammer når de skal bestemme seg for om de ønsker vinterlekene igjen.

Bach, IOC og Northug i Kollen.

Ski-VM i Holmenkollen i 2011 og OL på Lillehammer i 1994 er to av eksemplene på vellykkede vintersportsarrangementer i Norge. IOC-president Thomas Bach (innfelt) ber nordmenn huske på disse øyeblikkene når de skal ta stilling til OL-søknaden.

– Norges kandidatur tar oss tilbake til røttene, med entusiasmen og kjærligheten dere har for sport, samt den gode organiseringen, sier Thomas Bach, president i den internasjonale olympiske komité (IOC).

Om Norge i det hele tatt kommer til å søke om å få arrangere OL i Oslo i 2022, blir klart først til neste år. Men både Norges idrettsforbund og Oslo kommune jobber hardt for å få det til.

Thomas Bach

President i IOC Thomas Bach mener Norge «vil ta oss tilbake til røttene» om de får arrangere vinter-OL i 2022.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB Scanpix

Bach legger imidlertid ikke skjul på at han håper Oslo blir å finne i søkerbunken hans.

OL i år er i kontroversielle Sotsji, og i 2018 er det sørkoreanske Pyongchang som arrangerer lekene. Dermed er de to siste vinterlekene før 2022 langt unna «røttene» Bach snakker om. En søknad fra Oslo akkurat i 2022 er dermed ekstra forlokkende på IOC.

– Det blir sterk konkurranse om å få arrangere vinter-OL i 2022. Kombinasjonen av det Oslo kan tilby er flott, og derfor er jeg sikker på at de er en sterk konkurrent, sier han.

– Folk bør huske Lillehammer

Folk hjemme i Norge deler imidlertid ikke den samme begeistringen for OL i Oslo i 2022 som IOC-presidenten.

NRKs ferske OL-gallup viser nemlig et fortsatt flertall mot å arrangere lekene. 55 prosent av de spurte svarte nei til Oslo-OL i undersøkelsen, som ble foretatt i månedsskiftet januar/februar.

– Folk har alltid bekymringer når man ser flere år inn i fremtiden, som her når det er snakk om åtte år til lekene skal arrangeres, sier Bach.

– Det er viktig å forklare, kommunisere og overbevise folket om fordelene ved å arrangere OL. Lillehammer er et godt eksempel.

– Folk bør huske Lillehammer. Norge må ikke glemme at de har all grunn til å være stolte over den store suksessen i 1994, fortsetter IOC-presidenten.

– Hvis Norge søker, så vinner de?

– Det kan jeg ikke svare på. Dette er et demokratisk valg. Men jeg er sikker på at om det norske folk virkelig vil arrangere OL, har de en strålende sjanse til å få gjøre det, svarer Bach.

(artikkelen fortsetter under bildet)

OL Lillehammer

OL på Lillehammer i 1994 var en folkefest uten sidestykke. Her taper Bjørn Dæhlie spurten mot Italia og Silvio Fauner i kampen om stafettgullet.

Foto: Lier, Gunnar / NTB scanpix

Fire utfordrere

I så fall må Norge utkonkurrere de fire øvrige søkerbyene: Almaty (Kasakhstan), Beijing (Kina), Krakow (Polen) og Lviv (Ukraina). Tidligere har München (Tyskland) og Stockholm (Sverige) trukket seg fra sitt kandidatur.

– Vi ser frem til å kunne velge mellom fem veldig gode kandidater. Derfor er jeg trygg på at vi i 2022 får nok et strålende OL, sier Bach.

Ed Hula, redaktør i OL-tidsskriftet Around The Rings, mener Norge fremstår som den beste kandidaten.

– Den største fordelen med Norge er erfaringen og vintersportsarven. Etter Sotsji og Pyeongchang trenger OL tilskuere og engasjement i lokalbefolkningen, sa Hula til NRK.no for få dager siden.

Det kan ifølge IOC-president Bach få de øvrige søkerbyene til å innse at de har lite å stille opp med.

– Vær glad dere har få konkurrenter. Kanskje vil de øvrige kandidatene se på situasjonen i Norge og tenke at Norge er en så sterk kandidat at det blir vanskelig for dem å vinne, sier Bach.

Marit Bjørgen VM Holmenkollen

Marit Bjørgen under VM på ski i Holmenkollen i 2011.

Siste nytt

 • «Mos» legger opp

  Sarpsborg-spissen Mustafa Abdellaoue (33) gir seg etter sesongen. Den tidligere toppscoreren i Eliteserien sliter med kneet.

  – Kort fortalt så blir det her min siste sesong. Kneet har vært gjennom to operasjoner i år, og jeg trener meg opp nå, men basert på det fysioterapeut og lege sier, sammen med det jeg selv føler, så tåler ikke kneet mitt mer toppidrett, sier «Mos» til Discovery.

  Angriperen var på banen sist i september i fjor. I juni trente han igjen etter en operasjon, men like etter måtte han gjennom nok et inngrep.

  Abdellaoue startet i Skeid og har siden vært i Lillestrøm, Vålerenga, Tromsø, Aalesund og Strømsgodset. I tillegg har han spilt i FC København og OB i Danmark.

  I 2011 ble «Mos» toppscorer i Eliteserien da han scoret 17 mål for Tromsø.

  – Akkurat nå handler det om å få en hverdag uten smerter, å komme dit at man kan ta seg en joggetur. Nå skal jeg jobbe for å få et kne som fungerer i hverdagen, sier 33-åringen.

  ALyY160ejMo
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Zachariassen åpnet målkontoen

  Kristoffer Zachariassen scoret sine to første mål for Ferencvaros i 7-0-seieren over amatørlaget Tököl i den ungarske cupen.

  Ferencvaros ledet 6-0 til pause, og sotraværingen gjorde bortelagets fjerde og sjette mål. Også Oleksandr Zubkov og Myrto Uzuni (to straffespark) ble tomålsscorere i første omgang.

  Annen omgang ble av det mer målfattige slaget. Innbytter Róbert Mak gjorde 7-0 snaut ti minutter før slutt.

  Før kampen sto Zachariassen med én assist som eneste målpoeng etter overgangen fra Rosenborg til Ungarn i sommer.

  Tokmac Nguen spilte ikke onsdagens kamp i den ungarske cupens 2. runde. Ferencvaros tok seg kontrollert til åttedelsfinale uten den norske profilen.

  Eliteserien 2021: Rosenborg - Stabæk (4-2)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Ber Bayern-stjerne ta vaksinen

  En av Tysklands ledende politikere kommer med en innstendig oppfordring til Bayern München-stjernen Joshua Kimmich om å la seg vaksinere mot koronaviruset.

  Kimmich var kaptein for Tysklands landslag i VM-kvalifiseringskampen mot Romania tidligere i måneden. Det skapte voldsom debatt da han sist helg avslørte at han er uvaksinert, på grunn av «personlige bekymringer».

  – Tenk deg om en gang til og ta vaksinen, sier Horst Seehofer, som er innenriksminister i Angela Merkels avtroppende regjering, til Bild i en beskjed til Kimmich.

  – Du er en personlighet med eksemplarisk oppførsel. Dersom du tar vaksinen, vil andre si «da gjør jeg det også». Vaksinasjon er vårt fremste våpen mot pandemien.

  Flere medisinske eksperter har kritisert Kimmich for ikke å være seg bevisst sitt ansvar som rollemodell.

  4RPB2OsgVoc
  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal