Hopp til innhold

IOC opprettholder Russlands OL-suspensjon: – Ekstremt skuffende

Den internasjonale olympiske komité (IOC) opphever ikke Russlands OL-utelukkelse. De russiske utøverne får dermed ikke delta under avslutningsseremonien under eget flagg.

Thomas Bach

HAR BESTEMT SEG: Thomas Bach Og IOC har bestemt seg for å ikke oppheve utestengelsen av Russland ennå, men hvis det ikke kommer flere dopingsaker fra OL, vil det skje automatisk.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

– Det er ekstremt skuffende og gjør at IOC ikke kan heve suspensjonen av Russland før avslutningsseremonien, sier IOC-president Thomas Bach.

Avgjørelsen ble enstemmig vedtatt søndag etter at IOC-styret gjenopptok samtalene som ikke førte til en konklusjon under lørdagens møte.

I en rapport fra en ekspertgruppe ble det lagt vekt på at russerne har respektert og overholdt betingelsene som ble satt av IOC. Russerne har også betalt boten på 15 millioner dollar som ble ilagt av IOC i desember, som var ett av kriteriene for å kunne marsjere under eget flagg søndag.

Vil oppheve utelukkelsen

Men det var ikke til å komme unna at to av de russiske utøverne har avgitt positive dopingprøver under vinterlekene. Begge ble diskvalifisert fra sine øvelser.

– Disse to sakene har vært den viktigste grunnen til at suspensjonen ikke er opphevet. Den informasjonen vi fikk fra ekspertgruppen vår var at selv om det var to saker, er det er ingen bevis for at disse har noe med systematisk doping å gjøre. De russiske curlerne ga fra seg medaljen med en gang, og vi kunne fly inn det norske laget så de fikk medaljene i stedet. De var veldig glade og takket både delegasjonen og utøverne som gjorde det mulig, sier Bach på søndagens pressekonferanse.

Han bekreftet også at utelukkelsen vil oppheves om det ikke kommer flere positive dopingprøver fra OL i Sør-Korea.

– Dette vil skje automatisk om det ikke kommer flere saker, sier IOC-presidenten.

OLYMPICS-2018-OPENING/

UNDER OL-FANEN: De russiske utøverne i OL marsjerte inn under det olympiske flagget på åpningsseremonien i Pyeongchang.

Foto: ROB SCHUMACHER / Reuters

Vil se fremover

På søndagens møte presenterte IOC-medlem Nicole Hoevertsz en rapport fra en egen gruppe som har observert Russlands oppførsel under vinterlekene i Pyeongchang. Rapporten ble presentert for IOC-medlemmene før avstemningen, og konklusjonen var at suspensjonen ikke bør bli hevet på OLs siste dag.

– Men vi må sette en strek og se fremover, uttaler Hoevertsz.

Deretter fulgte det en diskusjon om Russlands utelukkelse med flere eksperter og IOC-medlemmer som fikk fremme sin mening om saken.

Til slutt fikk styrets anbefaling enstemmig støtte. 52 IOC-medlemmer var til stede på sesjonen. For å holde en slik avstemming, må minst 49 av de 97 IOC-medlemmene være til stede.

Det betyr altså at de russiske utøverne ikke får delta under sitt eget flagg eller med russiske farger i søndagens avslutningsseremoni.

Ønsket belønning

Stanislav Posdnjakov, delegasjonsleder for OUR-laget, har tidligere understreket at de russiske dopingsakene var et resultatet av uaktsomhet snarere enn bevisste handlinger. Lørdag sa han blant annet at antidopingarbeidet i Russland har vært gjennom en fullstendig rekonstruksjon.

– Hele vår delegasjon av trenere og atleter mener at vår belønning bør være å få vårt flagg tilbake og våres nasjonale komité gjeninnsatt, sa han ifølge AFP.

I desember ble Russland som nasjon utelukket fra OL i Pyeongchang, men 168 russiske idrettsfolk ble invitert til å delta som «uavhengige utøvere fra Russland» (OUR). For å få russerne til å respektere de strenge betingelsene som ble satt, lokket IOC med en gulrot: deltakelse under eget flagg under avslutningsseremonien.

Diskvalifikasjonene på grunn av doping kostet blant annet OUR bronse i mixed double i curling, etter at Alexander Krusjelnitskij testet positivt på meldonium. Lørdag ble også piloten i Russlands toerbob for kvinner, Nadezjda Sergejeva, diskvalifisert for doping. Det er de to eneste dopingsakene under OL som har ført til diskvalifikasjon.

Siste nytt

 • Norsk dobbeltseier i Lahti

  Jarl Magnus Riiber fikk hard konkurranse av lagkamerat Jens Lurås Oftebro, men spurtet til nok en kombinertseier i Lahti søndag.

  Riiber ledet etter hoppdelen med et svev på 126 meter i Lahti-bakken. Han hadde ingen problemer med å holde på forspranget til Laurent Muhlethaler og de andre konkurrentene i første halvdel av rennet.

  Underveis økte han også avstanden til nærmeste konkurrent, men en Jens Lurås Oftebro i sterk langrennsform gikk seg opp til 2.-plass og nærmet seg lagkameraten etter vel halvgått løp.

  Oftebro kom seg også forbi Riiber på et tidspunkt, men sistnevnte hadde krutt på lager i avslutningen og vant med 1,8 sekunders margin.

  I verdenscupen totalt endte Riiber på 4.-plass. Oftebro sikret 2.-plassen søndag, mens østerrikeren Johannes Lamparter vant sammenlagt.

  Holmenkollen skifestival 2023
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Holm Lægreid sikret NM-stafettseier

  Oslo og Akershus forsvarte fjorårets NM-gull på herrenes stafett da de tok en overlegen seier på skiskytter-NMs avsluttende øvelse i Alta søndag. På laget var Sturla Holm Lærgreid, Endre Strømsheim, Isak Frey og Johannes Dale.

  Etter siste veksling hadde Lægreid en ledelse på nærmere minuttet ned til Buskeruds Vetle Sjåstad Christiansen.

  Lægreid fikk få problemer med å sikre gullet foran Buskerud på sølvplass. Sogn og Fjordane, med Johannes Thingnes Bø på sisteetappen, tok bronsen.

  Det var fire blide menn som stilte opp til intervju med NRK etter seieren.

  – Denne stafetten henger høyt. Det er deilig at vi slår Sogn og Fjordane og Buskerud, sier Holm Lægreid, og sikter til lagkameratene Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Thingnes Bø.

  Tidligere søndag tok Buskerud seieren på kvinnenes stafett.

  Sweden Biathlon
  Foto: Anders Wiklund / AP
 • Windingstad i ledelsen - Nestvold-Haugen kjører sitt siste renn

  Leif Kristian Nestvold-Haugen startet først i storslalåmen under NM i Trysil, i det som er hans siste renn i karrieren, og han leverte en kjempetid.

  Lucas Braathen med startnummer fire klarte ikke å tukte tiden, men det klarte Fredrik Møller, Henrik Kristoffersen, Alexander Steen Olsen og Rasmus Windingstad.

  – Jeg tar med meg det at det fortsatt bor litt god skikjøring i meg. Jeg hadde sett for meg at Lucas var foran. Jeg vil tørre å påstå at det er noe av den bedre kjøringa jeg har gjort på lenge, sier Nestvold-Haugen til NRK.

  – Skal han legge opp nå? Det blir for dumt, kontrer Brathen.

  – Nå har jeg gått så hardt ut med feiringer og slik, så det er vanskelig å gjøre comeback, nå, sier Nestvold-Haugen.

  2. omgang starter klokken 15. Windingstad leder, Steen Olsen nummer to og Henrik Kristoffersen nummer tre. Nestvold-Haugen er 66 hundredeler bak Windingstad.

  – Det er tett og det er muligheter, faktisk. Jeg må krumme nakken i andre omgang, sier Nestvold-Haugen.

  Leif Kristian Nestvold-Haugen
  Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste