Hopp til innhold

Intervjuet gjorde svensken til «superhelt» over natten: – Hvordan skjedde dette?

Han hadde «bare gjort jobben sin» i jakten på Premier League-fotball med Watford. Så tok det fullstendig av for svenske Ken Sema.

Ken Sema

Ken Sema i intervju med klubbens egen kanal etter kampen mot West Bromwich i mesterskapsserien i februar.

Foto: Alan Cozzi / Watford FC

Med to mål hjemme mot West Bromwich, ble Sema den store helten for Watford i ligakampen i mesterskapsserien i slutten av februar. Etter kampen gjorde svensken et intervju som gikk viralt.

I dagene og ukene som fulgte ble 29-åringen, som har stammet siden han var seks år, plutselig til et forbilde for millioner av mennesker. Det uten å selv forstå noen ting.

– Jeg spilte en god kamp, scoret to mål, ble kåret til banens beste og laget vant. Alt var bare fryd og gammen. Så gjorde jeg et intervju, som er helt vanlig for meg. Plutselig ble alt blåst ut av proporsjoner, forteller Sema til Sky Sports.

Se intervjuet med Ken Sema, som ble publisert på Watfords Twitter-kanal etter kampslutt mot West Bromwich, 20. februar:

Intervjuet, som ble publisert på klubbens Twitter-konto etter kampen, har i skrivende stund blitt sett over 11 millioner ganger.

Til sammenligning har Erling Braut Haaland-videoen som Manchester City la ut på Twitter etter at nordmannen scoret fem ganger mot RB Leipzig i mesterligaen, «bare» drøye 150 000 visninger.

– I starten tenkte jeg: «Hvordan skjedde dette?». Jeg gjorde et helt normalt intervju etter en seier og plutselig begynte folk å si «For en fyr. En rollemodell. En inspirasjon og helt». Jeg så ikke den komme fordi jeg ikke følte det sånn.

Ken Sema

Svenske Ken Sema har vært en nøkkelspiller i Watfords jakt på spill i Premier League til neste sesong.

Foto: Alan Cozzi / Watford FC

Rørende respons

Premier League-spillerne Dejan Kulusevski (Tottenham) og Anthony Elanga (Manchester United) har begge rettet hyllest til sin landslagskollega. Det samme har Leeds-spiller Luke Ayling og bokseren Caleb Plant, som er rangert blant verdens beste i sin vektklasse.

Også andre har hevet seg på bølgen av positive tilbakemeldinger.

«Fra en Watford-supporter som stammer kan jeg ikke få takket deg nok», «En vinner både på og av banen», «Et intervju som vil inspirere mange» og «Takk for at du bryter ned barrierer og stigmaer knyttet til stamming» er blant reaksjonene Sema har fått i etterkant av intervjuet.

Ken Sema

Ken Sema i Watford-garderoben etter at han ble kåret til banens beste i kampen mot West Bromwich.

Foto: Alan Cozzi / Watford FC

– Det var så mye kjærlighet, glede og lykke, og jeg ble helt overveldet. Jeg ble emosjonelt berørt fordi jeg ikke tvang frem noe. Jeg er likevel selvfølgelig både glad og takknemlig for alle tilbakemeldingene, forteller Sema.

– En suksesshistorie

I intervjuet med Sky Sports forteller Sema at stammingen ble en del av livet hans på barneskolen. Flere møter med logoped var likevel forgjeves ettersom svensken snakket helt fint hver gang han forsøkte å få hjelp.

Dermed slo han seg raskt til ro med at han stammet. Styreleder i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS), Jon-Øivind Finbråten, hyller Ken Sema for å skape aksept rundt det å stamme.

– Det er veldig fint å høre noen si «Se, jeg stammer, men det skal ikke hindre meg i å gjøre det jeg vil med livet.». Det er veldig viktig og bra at vi kan få noen rollemodeller innenfor sport som også kan være åpne om hvem de er uten å føle at de må skjule det, påpeker han til NRK.

Jon-Øivind Finbråten

Styreleder i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS), Jon-Øivind Finbråten.

Foto: Thomas Andersen

Om lag 50 000 av den voksne befolkningen i Norge stammer. Finbråten mener oppmerksomheten Sema har fått i kjølvannet av intervjuet forteller at samfunnet har en vei å gå når det gjelder å normalisere stamming.

– Det at den har gått såpass viralt, sier litt om behovet for rollemodeller, men også for det å få normalisert stamming og se at noen har et så avslappet forhold til det. I Storbritannia har det blitt gjort undersøkelser som viser at mellom 60 og 70 prosent av de som stammer aktivt prøver å skjule det, forteller Finbråten.

– Det kan ha ganske negative konsekvenser. Tenk deg å være ungdom å alltid skjule hvem du er for å passe inn. Det er ganske slitsomt, legger han til.

Håper å kunne hjelpe flest mulig

Medieansvarlig i Watford, Richard Walker, forteller til NRK at Sema i tiden fremover skal jobbe aktivt sammen med støtteorganisasjoner for barn og voksne i Storbritannia som stammer.

Sema forteller i intervjuet med Sky Sports at han håper hans egen historie kan hjelpe barn og voksne som føler tabu rundt stammingen sin.

– Dette er noe som er større enn bare meg selv. Hvis jeg har muligheten til å hjelpe, enten det er stort eller smått, så ønsker jeg å gjøre det hele tiden. Jeg vet at mange kan oppleve utfordringer ved å stamme, men det til syvende og sist handler det om å være trygg på seg selv, avslutter Watford-spilleren.

FA Cup Semi Final - Watford v Wolverhampton Wanderers

Ken Sema har opplevd både opprykk og FA Cup-finale med Watford siden overgangen fra Sverige. Her fra FA Cup-semifinalen mot Wolverhampton i 2019.

Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Canadiske skogbranner stopper amerikansk idrett

  Amerikanerne må sette flere idrettsarrangementer på vent som følge av skogbrannene i Canada. Luftkvaliteten er spesielt dårlig i New York.

  Torsdag ble det første løpet i galoppløpet Belmont Stakes i New York avlyst.

  Hundrevis av skogbranner i Canada har ført til at et teppe med røyk og tåke har lagt seg over flere nordøstlige amerikanske byer denne uka, og det er utstedt advarsler om luftforurensing til flere millioner mennesker.

  Baseballkampene mellom New York Yankees og Chicago White Sox ble torsdag gjennomført etter at de måtte ha spillefri onsdag. Da var luftkvaliteten på Yankee Stadium på hele 335.

  Mange NFL-lag i øst måtte flytte sine treninger inn i haller torsdag. I hovedstaden tar baseballaget Washington Nationals grep og utsetter sin kamp mot Arizona som opprinnelig skulle bli spilt 22. juni. (NTB)

  Røyklagt New York
  Foto: AP
 • Passerte milepæl i billettsalget til VM

  Det er solgt over én million billetter til sommerens fotball-VM for kvinner i Australia og New Zealand.

  Det ligger dermed an til å bli det mest besøkte idrettsarrangementet for kvinner gjennom tidene. Tallene fra VM i Frankrike i 2019 ble passert da Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) kom med en oppdatering på billettsalget i en pressemelding fredag.

  Der opplyser de at de har solgt 1.032.884 billetter til sommerens verdensmesterskap.

  – Momentumet bygger seg opp i vertslandene og over hele verden. Jeg ser fram til å se dere, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

  VM sparkes i gang i Auckland der Norge spiller mot vertsnasjon New Zealand 20. juli. (NTB)

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Finsk millardær vil kjøpe Inter: – Definitivt interessert

  Den finske milliardæren Thomas Zilliacus var interessert i å kjøpe Manchester United, men trakk seg fra budrunden. Nå har han siktet seg inn på Mesterliga-finalist Inter.

  – Jeg er definitivt interessert i Inter, sier Zilliacus til den finske avisen Ilta-Sanomat, gjengitt av Aftonbladet.

  Lørdag spiller Inter Mesterliga-finalen mot Manchester City.

  Kinesiske Suning Holdings Group eier Inter i dag, men klubben har slitt økonomisk i en årrekke og nå skal Steven Zhang, eiergruppens frontfigur, være åpen for å selge.

  – Jeg har noen ideer rundt dette, men det gagner egentlig ingen av partene at jeg prater om det offentlig. Men jeg er så absolutt interessert, sier Zilliacus.

  Han var med i budrunden om Manchester United, men trakk seg før den tredje runden. Han slaktet klubbens nåværende eiere, Glazer-familien, og kalte hele prosessen «en farse».

  Serie A - Torino v Inter Milan
  Foto: MASSIMO PINCA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste