Bjørndalen bruker gammel oppskrift for å få OL-suksess

Ole Einar Bjørndalen har tatt grep for å nå gamle høyder: Nå skal 39-åringen følges enda tettere opp av den mentale treneren Øyvind Hammer.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen forbereder seg til sin siste sesong som skiskytter. Han ønsker å gi seg på topp – og derfor har han intensivert samarbeidet med den mentale treneren Øyvind Hammer.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Hammer

Her blir Ole Einar Bjørndalen (t.v.) gratulert av sin rådgiver Øyvind Hammer etter å ha blitt OL-mester på 20 km skiskyting Salt Lake City-OL i 2002.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Jeg har tatt opp kontakten med Øyvind (Hammer) fordi jeg har vært for dårlig på det mentale. Jeg var for dårlig i pressede situasjoner. Det må på plass igjen, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

Mandag avslørte skiskytteren overfor NRK at han legger opp etter denne sesongen. Bjørndalen kan se tilbake på flere eventyrlige sesonger i skiskyttersporet, men de siste årene har ikke nordmannen klart å prestere på samme nivå.

Yngre utøvere som Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade har tatt over dominansen. Før Bjørndalen legger ski og børse på hylla, vil han tilbake til toppen.

Og for å klare dét har Bjørndalen med seg den mentale treneren Øyvind Hammer på laget. Hammer har tidligere hjulpet 39-åringen til bli Norges mestvinnende skiskytter.

Ny strategi

Hammer og Bjørndalen har jobbet sammen helt siden 1996. De siste fire årene har de imidlertid trappet ned samarbeidet, men ifølge Bjørnalen skal det nå intensiveres igjen.

– Vi fikser opp i ting og rydder litt plass i hodet. Det er smart at man har færrest mulig negative tanker i hodet, sier Bjørndalen.

Duoen går nå for en helt ny strategi: Hammer er nå enda mer ute «i felten» og de har samtaler både før, under og etter treningsøkter og skytetreninger.

– Det som vi gjør nå til forskjell fra tidligere er at vi jobber mye mer på harde fysiske økter. Vi prøver å legge den mentale treningen så tett opp mot det som er likt konkurranse, sier Øyvind Hammer.

Ser forbedringer

Den mentale treneren forteller at han allerede ser forbedringer hos Bjørndalen.

– Det mentale er bedre nå enn det har vært noen gang før – som med mye annet med han. Ole er veldig godt rustet før sesongen som kommer, sier han.

Hammer, som tidligere har vært prestasjonscoach for Henning Solberg og det norske rytterlandslaget under Beijing-OL i 2008, bor til vanlig i Monaco. Men det stopper ikke duoen fra å samarbeide tett.

– Det blir telefonsamtaler og så reiser han jo mye rundt. Vi finner alltid en møteplass, smiler Hammer.

– Kan du hjelpe Bjørndalen til OL-gull i hans siste sesong?

Jeg er jo bare ett av mange elementer i denne sammenhengen. Målet er å få ut potensialet og er det godt nok så kan det jo bli OL-gull, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKISKYTING

Øyvind Hammer og Ole Einar Bjørndalen har samarbeidet helt siden 1996. Nå intensiveres samarbeidet igjen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg er sulten

Bjørndalen sier selv at målet hans er å være på hugget fra første stavtak i sesongåpningen i Östersund.

– Og så er hovedmålet å være i toppform til OL. Det er OL jeg legger opp all treningen mot. Klarer jeg å være i god nok form i forkant er jeg sikker på å være i form under lekene, sier skiskytteren.

– Føler du at du er i rute?

– Man har alltid en følelse av at man er på etterskudd, men det er vel sånn det skal være. Jeg mer sulten nå enn jeg har vært noen gang før. Det er bare å holde balansen og ikke pushe for hardt, svarer Bjørndalen.

Siste nytt

 • Tarjei Bø knuste lillebror Johannes

  Tarjei Bø tok NM-gull foran lillebror Johannes Thingnes Bø, som ble nummer tre under fellesstarten på Voss. Endre Strømsheim tok sølv. Fellesstarten hadde tre ståendeskytinger. Storebror Bø skjøt fire fulle hus.

  Blinkfestivalen 2020
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Mol og Sørum til EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for sin tredje EM-finale på rad etter seier mot italienske Lupo/Nicolai i semifinalen søndag.

  Nordmennene spilte en jevn kamp, men vant likevel 2-0 i sett (27-25, 21-19).

  Finalen spilles søndag klokken 16.30.

  Mol/Sørum
  Foto: Andrei Golovanov / AP
 • Eckhoff med sin andre NM-seier

  Tiril Eckhoff vant søndag morgen fellesstarten i rulleskiskyting på Voss. Det var Fossum-utøverens andre gull på to dager i mesterskapet.

  Marte Olsbu Røiseland ble nummer to for andre dag på rad, mens Karoline Knotten ble nummer tre.

  Tiril Eckhoff
  Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal