Hopp til innhold

Intens kamp om VM-plassene

RUHPOLDING (NRK): En av løperne som kjemper om den fjerde og siste plassen på sprinten i VM, er Erlend Bjøntegaard (26).

Erlend Bjøntegaard og Tarjei Bø

KAMP: Erlend Bjøntegaard (til venstre) har levert gode resultater, mens Tarjei Bø fortsatt ikke har gått verdenscup denne sesongen.

Foto: NTB scanpix/AP

Han avsluttet verdenscuphelgen i Ruhpolding med å gå seg opp fra 21. plass på sprinten, til 8. plass på jaktstarten, og ble dermed nest beste nordmann bak Emil Hegle Svendsen.

– Det hjelper å gå gode løp. Jeg er veldig spent på uttaket og føler jeg fortjener plassen, sa Bjøntegaard til NRK etter løpet.

Den massive forandringen fra sprinten, der det ble én bom på to skytinger, til jaktstarten, der han bommet like mange ganger på fire skytinger, skyldes ifølge Bjøntegaard en telefonsamtale dagen før.

– Jeg har jobba helt normalt mellom rennene, men hadde en veldig god prat med den mentale treneren min i går, fortalte 26-åringen.

– Hvem er det?

– Det får du ikke vite. Det er en hemmelig suksessoppskrift.

Hemmelighetsfull

Bjøntegaard har heller ikke sagt til lagkameratene hvem han er, eller spurt dem hvem de – om de har behov for det – bruker som mentale trenere.

– Jeg vet ikke om andre bruker han samme som jeg, men jeg er veldig heldig som har kommet i kontakt med han. Noen klikker man med, andre ikke.

Skiskytteren fra Kongsberg forklarer at det har blitt et viktig verktøy å snakke med den mentale treneren når det går dårlig.

– Det er veldig individuelt om man foretrekker å snakke med noen, men for meg handler det om å slippe kontrollen. Jeg liker å ha litt for mye kontroll, men det er vanskelig når man skal prestere i øyeblikket, sier Bjøntegaard.

Tidsnød for Tarjei Bø

Verdenscuprennene i Ruhpolding skulle gi landslagsledelsen flere svar før VM om under fire uker, men løperne har gitt sjefene mye å tenke på.

Spesielt når det gjelder herrenes VM-sprint med påfølgende jaktstart. De aktuelle rennene i Ruhpolding var de siste av sitt slag i verdenscupen, og dermed generalprøven før VM.

Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen, og regjerende sølvvinner Ole Einar Bjørndalen, må sies å være svært aktuelle for distansen. Spørsmålet er hvem som får den fjerde og siste plassen.

Tarjei Bø har vært syk med luftveisproblemer hele sesongen, og står uten verdenscuprenn denne sesongen. Han er heller ikke i trening.

– Tarjei er en kandidat som kan gå inn til medalje, men når han er ikke i trening tre uker før VM, tikker klokka fryktelig fort. Vi må snart ta et valg fordi det veldig viktig at den fjerde utøveren får forberedt seg godt, sier skytetrener Siegfried Mazet.

Han sa tidligere denne uken at det er et krav at Bø går renn før VM.

– Han trenger minst to løp før vi kan vurdere å ta han ut til VM. Det har vi snakket om, sa Mazet.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal