Hopp til innhold

Intens kamp om skipresidentvervet: Foreslår Rise som motkandidat

På to dager har Tove Moe Dyrhaug fått to konkurrenter til presidentvervet i Norges Skiforbund. Sist ut er Østfold skikrets som lanserer Katharina Rise som motkandidat på forbundstinget om en uke.

Katharina Rise, Tove Moe Dyrhaig

KANDIDATER: Kristin Vestgren Sæterøy, Tove Moe Dyrhaug og Katharina Rise kan alle bli den neste skipresidenten.

Foto: NTB

Vi synes Rise kan være en meget sterk kandidat. Hun har en sterk bakgrunn som jurist og som statsadvokat, og vi tror at en slik rolle ville passe henne veldig godt, sier Tore Sandem, styreleder i Østfold skikrets, til NRK.

Det brygger opp til en knallhard kamp om presidentvervet i Norges Skiforbund: For drøye to uker siden innstilte valgkomiteen Rosenborg-sjef Tove Moe Dyrhaug som Erik Røstes erstatter.

Fredag kom nyheten om at Buskerud skikrets varsler et benkeforslag på tidligere Kollen-sjef Kristin Vestgren Sæterøy. Og under et døgn senere har altså Østfold skikrets gitt Dyrhaug enda en konkurrent:

Katharina Rise.

Ledet hoppevalueringen

Førstestatsadvokaten er kjent skikkelse i Ski-Norge. Hun har både ledet det såkalte astmautvalget – i regi av langrennskomiteen – og utvalget som så på håndteringen av Clas Brede Bråthen-konflikten.

Vi har blitt godt kjent med Katharina gjennom det siste året. Hun har blant annet ledet evalueringsarbeidet i hoppsaken, og det synes vi hun har gjort på en tilfredsstillende måte, sier Sandem.

Granskningsutvalget NSF-langrenn

BENKEFORSLAG: Katharina Rise.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hvordan har dialogen med Rise vært?

Den har vært veldig bra hele veien. Vi var i kontakt med henne for en god stund siden. Hun har vært veldig positiv til å gå inn i en sånn rolle. Det har ikke vært noe tvil om det, svarer han.

Sørge for orden

Og det er nettopp på grunn av ønsket fra skikretsen, og hennes innsikt i evalueringsarbeidet, at Rise nå stiller seg til disposisjon.

Tanken dukket opp allerede i vinter, da hun tok et dypdykk i gamle dokumenter og hadde samtaler med ansatte og tillitsverv.

Katharina Rise

KLAR FOR ROLLEN: Katharina Rise.

Foto: Sturlason / RIKSADVOKATEN

Hennes mål med kandidaturet er å jobbe for at norsk skisport fortsatt skal være verdensledende.

– I tillegg, i lys av den situasjonen verden er i nå, ønsker jeg å fokusere på at idretten er et verktøy for fred og forsoning. Jeg mener at skipresidentrollen er så viktig for Norge som skinasjon, at jeg ønsker å bruke min tid nå til å rydde opp i det som ikke fungerer, og til å utvikle Skiforbundet og alt det som fungerer godt.

– Men så må vi erkjenne at vi har noen utfordringer, og at det er noe forbedringsarbeid som må gjøres. Det ønsker jeg å bruke min tid, energi, kompetanse og kunnskap til, sier Rise.

– Du mener det trengs?

– Jeg vil hvert fall representere en skikkelighet og sørge for orden. Sørge for at man forholder seg til regler, ha god rolleforståelse og at man følger de reglene som er satt. Jeg vil også følge opp noen av de forslagene, i den forstand at skistyret ikke allerede har gjort det, men først og fremst vil det jo være for meg å følge opp den politikken som skitinget vedtar fremover. Og engasjementet mitt har jo sammenheng med det jeg lærte gjennom evalueringsutvalget, sier hun.

Les også: Tove Moe Dyrhaug innstilt som skipresident

Tove Moe Dyrhaug
Tove Moe Dyrhaug

Spår kaos

Jan Petter Saltvedt, NRKs sportskommentator, beskriver de tre kandidatene som «særdeles kompetente». Han undrer seg likevel over at skimiljøet går for to motkandidater, i stedet for å samle seg bak én.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

EKSPERT: Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Det er litt overraskende at det ikke bare kommer ett, men to benkeforslag kort tid før tinget. At de i tillegg ikke kan samle seg om én motkandidat gjør det ikke lettere for de kandidatene som kommer nå, sier Saltvedt.

Han tror de to benkeforslagene kan snu opp ned på forbundstinget i Molde neste helg.

Det blir adskillig mer kaos og spenning rundt dette tinget, slår han fast og fortsetter:

Det kan gi en friskere og mer fruktbar debatt av det. Skiforbundet trenger til de grader å få luftet ut alt av spenning og frustrasjon. Det er det fortsatt mye av. Men jeg ikke sikker på at det å komme med enda flere presidentkandidater er riktig måte å skape en vei som alle kan stå sammen om.

Saltvedt har mest tro på at skitinget velger Dyrhaug som president.

Jeg tror at Dyrhaug er en kandidat som har alle de kvalifikasjonene som skal til for å samle Ski-Norge, sier han.

Presentasjon alpinlandslagene 2022-2023

GÅR AV: Etter ti år som styreleder og president i Norges Skiforbund har Erik Røste meddelt valgkomiteen at han ikke stiller til gjenvalg under sommerens skiting i Molde.

Foto: Annika Byrde / NTB

Vi er åpne for alle kandidatene

På spørsmål om man ikke heller bør samle seg om én motkandidat, svarer Tore Sandem:

Jo, det kan du godt si. Det er et demokratisk ting, og den personen som får flest stemmer er den man samler seg om, svarer styrelederen.

Hva tenker du om valgkomiteens innstilling, Tove Moe Dyrhaug?

For meg virker Tove som en verdig kandidat. Men vi tenker det kan være sunt med en litt konkurranse. Vi er opptatt av å få den beste kandidaten frem. Vi er absolutt åpne for alle tre, og vi håper den beste kandidaten vinner frem, svarer Sandem.

Røstes erstatter skal altså velges av skitinget i Molde 12. juni.

Siste nytt

 • Kristiansen til EM-finale: – Helt ellevilt

  Siri Eva Kristiansen imponerte stort i semifinalen i singelsculler og er klar for finale etter tredjeplass i sitt heat.

  – Dette var en morsomt. En stor opptur for norsk rosport, sier NRKs kommentator Pål Thommasen.

  – Det er helt ellevilt og fantastisk. Det er et gjennombrudd for henne internasjonalt, sier tidligere verdensmester Are Strandli til NRK.

  EM i roing og EM-uka ser du på NRK1 fra klokken 10.

  Roing Mediedag
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Borch røk ut i semifinalen av EM

  Kjetil Borch klarte ikke å kvalifisere seg til finale i sitt heat i singelsculler. Han endte til slutt på en fjerdeplass.

  – Han kjenner nok de manglende treningstimene han burde hatt inne, sier NRKs ekspertkommentator Lars Bjønness.

  Borch har hatt et trøblete år med operasjon i kneet og var ute med koronaviruset for seks uker siden. Han har selv sagt at han skal bruke EM for å komme seg tilbake i form.

  Martin Helseth og Erling Holst Øyasether klarte ikke å komme seg til finale dobbeltsculler i sitt heat.

  EM i roing og EM-uka ser du på NRK1 fra klokken 10:00.

  Mediedag roing
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Norges første båt endte som jumbo i EM

  Den norske fireren med Ole Amund Storlien, Petter Myhre Tufte, Andreas Erichsen Berge og Mathias Foyner Wie endte sist i B-finalen i ro-EM.

  De endte som nummer fem, langt unna Tyskland som tok seieren. Tyskerne vant med over 16 sekunder til Norges båt.

  Thea Helseth og Jenny Marie Rørvik vant sin B-finale i dobbeltsculler i ro-EM i Tyskland.

  Norge holdt Ukraina bak seg med klar margin etter en sterk avslutning etter 2000 meter på vannet i München.

  Oskar Sødal endte på sisteplass i sin semfinale i lettvekt singelsculler. Dermed blir det B-finale på sørlendingen.

  Flere norske båter skal senere i aksjon for å kjempe for Norges ære. Kjetil Borch ror for finaleplass, mens Birgit Skarstein er storfavoritt til gullmedalje når hun ror finale ca. 11:09.

  Ro-EM og EM-uka ser du på NRK1 og sendingen starter klokken 10:00.

  Roing Mediedag
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste