Innrømmer at UCI advarte ryttere med suspekte blodverdier

Tidligere president i det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Hein Verbruggen, visste godt at Lance Armstrong og andre syklister hadde suspekte blodverdier. Han valgte å advare dem.

Armstrong og Verbruggen

Tidligere president i det internasjonale sykkelforbundet, Hein Verbruggen, innrømmer nå at de advarte ryttere som hadde mistenkelige blodverdier.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

– Vi gjorde det for at de skulle slutte med doping. I noen tilfeller lyktes vi, i andre tilfeller lyktes vi ikke, sier Verbruggen til det nederlandske tidsskriftet Vrij Nederland.

Dermed innrømmer han også implisitt at UCI skjønte at rytterne drev med omfattende doping.

Visste mer enn de sa

Verbruggen var sykkelpresident mellom 1991 og 2005. Han var hele veien en viktig støttespiller for Armstrong når dopingbeskyldningene haglet, selv om han altså visste godt at amerikaneren hadde mistenkelige blodverdier.

– Det var et problem at vi visste mer enn vi kunne si, medgir Verbruggen.

Da Lance Armstrong i forrige uke sto fram i et intervju med Oprah Winfrey og innrømmet sin omfattende dopingbruk, nevnte han aldri verken Verbruggen eller andre personer som har blitt koblet til doping i sykkelsporten.

Intervjuet vekket likevel harme mot UCI, og sykkelekspert Johan Kaggestad uttalte i etterkant at Hein Verbruggen burde kastes ut av den olympiske komité (IOK), hvor han nå er æresmedlem.

– De er feige om de ikke fjerner ham. Hadde en lignende skandale skjedd i en vanlig bedrift, er det klart toppsjefen hadde blitt sparket, sier Kaggestad.

Sykkelpresident I Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen er enig.

– Jeg har sagt det før. Jeg har ingenting til overs for han og det han har stått for. Det er på tide at han forlater de posisjonene han har i UCI og IOK. Han har ingenting i idretten å gjøre.

– Betenkelig og helt feil

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad ble ikke overrasket over Verbruggens uttalelser. Her fra tiden i Crédit Agricole, hvor han selv fikk brev fra UCI om at blodverdiene var normale.

Foto: Mjaugedal, Gunnar / NTB scanpix

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad er ikke overrasket over opplysningene. Tvert imot fikk han og lagkameratene i profflaget Crédit Agricole selv brev fra UCI.

– Vi fikk beskjed om at blodverdiene våre var fine. Det var nesten ironisk, det sto på en måte at «dere ser faktisk slitne ut, det er bra», sier Kaggestad til NRK.no.

Han forteller at dette ble en stor snakkis i feltet, og at flere ryttere reagerte på UCIs fremgangsmåte.

– Jeg mener dette er betenkelig og helt feil å gjøre. Det er en merkelig fremgangsmåte, man burde jo heller ta doperne. På denne måten fikk folk muligheten til å endre metoder slik at de ikke ble tatt, sier Kaggestad.

Ifølge Vrij Nederland forsvarer Hein Verbruggen seg med at det ikke var UCIs mål å ta dopede ryttere. Han bedyrer at de gjorde som de gjorde for å selv overbevise rytterne om å stoppe.

– Helt merkelig

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen ble «forundret» over Verbruggens utspill.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Også tidligere syklist Dag Erik Pedersen reagerer på UCIs framgangsmåte. Han ble «forundret» da han hørte om Verbruggens innrømmelser.

– Hvis UCI har visst at Armstrong og andre ryttere har dopet seg, så er det jo helt merkverdig og uforståelig at de ikke har blitt tatt, sier Pedersen til NRK.no.

Han støtter Mads Kaggestad i at fokuset har vært feil.

– Dette tyder på at UCI var ute etter å beskytte ryttere fra å bli tatt, og det syntes jeg er helt merkelig, sier Pedersen.

Verbruggens historie har lenge vært etterlyst, da han til stadighet har blitt trukket inn i dopinghistorier fra sin tid som president.

Dag Erik Pedersen påpeker at UCI i dag har lagt seg på en annen linje enn under Verbruggens tid, og at de nå har større fokus på å faktisk ta dopede ryttere.

– Det er jo egentlig forskjellen på det nye og det gamle forbundet. Nå slår de jo ned på det, sier han.

Også sykkelpresidenten mener det er det er en vesentlig forskjell mellom Verbruggen og dagens president Pat McQuaid.

– Det var den nye presidenten som fikk i gang det omfattende anti-dopingarbeidet. Det ser vi resultatene av nå.

Siste nytt

 • Sølv til Fossesholm i junior-VM

  Helene Marie Fossesholm gikk inn til sølv på 5 km fristil i junior-VM tirsdag. Fossesholm var elleve sekunder bak svenske Frida Karlsson som vant. Finske Anita Korva ble nummer tre. Astrid Stav ble nest beste norske på en åttendeplass.

  Sølv til Fossesholm.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Bodø-spiss til Tyrkia

  Kun en medisinsk test gjenstår før Kristian Fardahl Opseth er klar for det tyrkiske Süper Lig-laget Erzurumspor. 29-åringen ble toppscorer i 1. divisjon da Bodø/Glimt rykket opp i 2017, men beit ikke like hardt fra seg i Eliteserien.

  Laster Twitter-innhold
 • Ronaldo innrømmer skattefusk

  Cristiano Ronaldo erklærte seg skyldig i skattefusk og aksepterte en bot på 183 mill. kroner i retten i Madrid tirsdag. Saken stammer fra tiden i Real Madrid. Anklagen gikk på unndragelse av skatt gjennom bruk av skatteparadiser fra 2011 til 2014.

  Portugal's soccer player Cristiano Ronaldo leaves after appearing in court on a trial for tax fraud in Madrid
  Foto: Sergio Perez / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag