Hopp til innhold

Innrømmer at UCI advarte ryttere med suspekte blodverdier

Tidligere president i det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Hein Verbruggen, visste godt at Lance Armstrong og andre syklister hadde suspekte blodverdier. Han valgte å advare dem.

Armstrong og Verbruggen

Tidligere president i det internasjonale sykkelforbundet, Hein Verbruggen, innrømmer nå at de advarte ryttere som hadde mistenkelige blodverdier.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

– Vi gjorde det for at de skulle slutte med doping. I noen tilfeller lyktes vi, i andre tilfeller lyktes vi ikke, sier Verbruggen til det nederlandske tidsskriftet Vrij Nederland.

Dermed innrømmer han også implisitt at UCI skjønte at rytterne drev med omfattende doping.

Visste mer enn de sa

Verbruggen var sykkelpresident mellom 1991 og 2005. Han var hele veien en viktig støttespiller for Armstrong når dopingbeskyldningene haglet, selv om han altså visste godt at amerikaneren hadde mistenkelige blodverdier.

– Det var et problem at vi visste mer enn vi kunne si, medgir Verbruggen.

Da Lance Armstrong i forrige uke sto fram i et intervju med Oprah Winfrey og innrømmet sin omfattende dopingbruk, nevnte han aldri verken Verbruggen eller andre personer som har blitt koblet til doping i sykkelsporten.

Intervjuet vekket likevel harme mot UCI, og sykkelekspert Johan Kaggestad uttalte i etterkant at Hein Verbruggen burde kastes ut av den olympiske komité (IOK), hvor han nå er æresmedlem.

– De er feige om de ikke fjerner ham. Hadde en lignende skandale skjedd i en vanlig bedrift, er det klart toppsjefen hadde blitt sparket, sier Kaggestad.

Sykkelpresident I Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen er enig.

– Jeg har sagt det før. Jeg har ingenting til overs for han og det han har stått for. Det er på tide at han forlater de posisjonene han har i UCI og IOK. Han har ingenting i idretten å gjøre.

– Betenkelig og helt feil

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad ble ikke overrasket over Verbruggens uttalelser. Her fra tiden i Crédit Agricole, hvor han selv fikk brev fra UCI om at blodverdiene var normale.

Foto: Mjaugedal, Gunnar / NTB scanpix

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad er ikke overrasket over opplysningene. Tvert imot fikk han og lagkameratene i profflaget Crédit Agricole selv brev fra UCI.

– Vi fikk beskjed om at blodverdiene våre var fine. Det var nesten ironisk, det sto på en måte at «dere ser faktisk slitne ut, det er bra», sier Kaggestad til NRK.no.

Han forteller at dette ble en stor snakkis i feltet, og at flere ryttere reagerte på UCIs fremgangsmåte.

– Jeg mener dette er betenkelig og helt feil å gjøre. Det er en merkelig fremgangsmåte, man burde jo heller ta doperne. På denne måten fikk folk muligheten til å endre metoder slik at de ikke ble tatt, sier Kaggestad.

Ifølge Vrij Nederland forsvarer Hein Verbruggen seg med at det ikke var UCIs mål å ta dopede ryttere. Han bedyrer at de gjorde som de gjorde for å selv overbevise rytterne om å stoppe.

– Helt merkelig

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen ble «forundret» over Verbruggens utspill.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Også tidligere syklist Dag Erik Pedersen reagerer på UCIs framgangsmåte. Han ble «forundret» da han hørte om Verbruggens innrømmelser.

– Hvis UCI har visst at Armstrong og andre ryttere har dopet seg, så er det jo helt merkverdig og uforståelig at de ikke har blitt tatt, sier Pedersen til NRK.no.

Han støtter Mads Kaggestad i at fokuset har vært feil.

– Dette tyder på at UCI var ute etter å beskytte ryttere fra å bli tatt, og det syntes jeg er helt merkelig, sier Pedersen.

Verbruggens historie har lenge vært etterlyst, da han til stadighet har blitt trukket inn i dopinghistorier fra sin tid som president.

Dag Erik Pedersen påpeker at UCI i dag har lagt seg på en annen linje enn under Verbruggens tid, og at de nå har større fokus på å faktisk ta dopede ryttere.

– Det er jo egentlig forskjellen på det nye og det gamle forbundet. Nå slår de jo ned på det, sier han.

Også sykkelpresidenten mener det er det er en vesentlig forskjell mellom Verbruggen og dagens president Pat McQuaid.

– Det var den nye presidenten som fikk i gang det omfattende anti-dopingarbeidet. Det ser vi resultatene av nå.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal