NRK Meny
Normal

Innrømmer at UCI advarte ryttere med suspekte blodverdier

Tidligere president i det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Hein Verbruggen, visste godt at Lance Armstrong og andre syklister hadde suspekte blodverdier. Han valgte å advare dem.

Armstrong og Verbruggen

Tidligere president i det internasjonale sykkelforbundet, Hein Verbruggen, innrømmer nå at de advarte ryttere som hadde mistenkelige blodverdier.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

– Vi gjorde det for at de skulle slutte med doping. I noen tilfeller lyktes vi, i andre tilfeller lyktes vi ikke, sier Verbruggen til det nederlandske tidsskriftet Vrij Nederland.

Dermed innrømmer han også implisitt at UCI skjønte at rytterne drev med omfattende doping.

Visste mer enn de sa

Verbruggen var sykkelpresident mellom 1991 og 2005. Han var hele veien en viktig støttespiller for Armstrong når dopingbeskyldningene haglet, selv om han altså visste godt at amerikaneren hadde mistenkelige blodverdier.

– Det var et problem at vi visste mer enn vi kunne si, medgir Verbruggen.

Da Lance Armstrong i forrige uke sto fram i et intervju med Oprah Winfrey og innrømmet sin omfattende dopingbruk, nevnte han aldri verken Verbruggen eller andre personer som har blitt koblet til doping i sykkelsporten.

Intervjuet vekket likevel harme mot UCI, og sykkelekspert Johan Kaggestad uttalte i etterkant at Hein Verbruggen burde kastes ut av den olympiske komité (IOK), hvor han nå er æresmedlem.

– De er feige om de ikke fjerner ham. Hadde en lignende skandale skjedd i en vanlig bedrift, er det klart toppsjefen hadde blitt sparket, sier Kaggestad.

Sykkelpresident I Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen er enig.

– Jeg har sagt det før. Jeg har ingenting til overs for han og det han har stått for. Det er på tide at han forlater de posisjonene han har i UCI og IOK. Han har ingenting i idretten å gjøre.

– Betenkelig og helt feil

Mads Kaggestad

Mads Kaggestad ble ikke overrasket over Verbruggens uttalelser. Her fra tiden i Crédit Agricole, hvor han selv fikk brev fra UCI om at blodverdiene var normale.

Foto: Mjaugedal, Gunnar / NTB scanpix

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad er ikke overrasket over opplysningene. Tvert imot fikk han og lagkameratene i profflaget Crédit Agricole selv brev fra UCI.

– Vi fikk beskjed om at blodverdiene våre var fine. Det var nesten ironisk, det sto på en måte at «dere ser faktisk slitne ut, det er bra», sier Kaggestad til NRK.no.

Han forteller at dette ble en stor snakkis i feltet, og at flere ryttere reagerte på UCIs fremgangsmåte.

– Jeg mener dette er betenkelig og helt feil å gjøre. Det er en merkelig fremgangsmåte, man burde jo heller ta doperne. På denne måten fikk folk muligheten til å endre metoder slik at de ikke ble tatt, sier Kaggestad.

Ifølge Vrij Nederland forsvarer Hein Verbruggen seg med at det ikke var UCIs mål å ta dopede ryttere. Han bedyrer at de gjorde som de gjorde for å selv overbevise rytterne om å stoppe.

– Helt merkelig

Dag Erik Pedersen

Dag Erik Pedersen ble «forundret» over Verbruggens utspill.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Også tidligere syklist Dag Erik Pedersen reagerer på UCIs framgangsmåte. Han ble «forundret» da han hørte om Verbruggens innrømmelser.

– Hvis UCI har visst at Armstrong og andre ryttere har dopet seg, så er det jo helt merkverdig og uforståelig at de ikke har blitt tatt, sier Pedersen til NRK.no.

Han støtter Mads Kaggestad i at fokuset har vært feil.

– Dette tyder på at UCI var ute etter å beskytte ryttere fra å bli tatt, og det syntes jeg er helt merkelig, sier Pedersen.

Verbruggens historie har lenge vært etterlyst, da han til stadighet har blitt trukket inn i dopinghistorier fra sin tid som president.

Dag Erik Pedersen påpeker at UCI i dag har lagt seg på en annen linje enn under Verbruggens tid, og at de nå har større fokus på å faktisk ta dopede ryttere.

– Det er jo egentlig forskjellen på det nye og det gamle forbundet. Nå slår de jo ned på det, sier han.

Også sykkelpresidenten mener det er det er en vesentlig forskjell mellom Verbruggen og dagens president Pat McQuaid.

– Det var den nye presidenten som fikk i gang det omfattende anti-dopingarbeidet. Det ser vi resultatene av nå.

Siste nytt

 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP
 • Sundby satser til OL i Beijing

  Til NRK bekrefter Martin Johnsrud Sundby at han fortsetter satsningen til OL i Beijing i 2022.

  – I hodet har jeg planlagt de tre neste sesongene, så da er det klønete å gi seg sesongen før OL, sier Sundby.

  CCOUNTRY-OLY-2018-PYEONGCHANG
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo