Avslørte motorjuks på første dag med nytt testsystem

Det var ikke tilfeldig at belgiske Femke Van den Driessche (19) ble tatt med en motor i sykkelen i går. Det var nemlig første dag med forbundets hemmelige testsystem.

Femke Van Den Driessche

TATT PÅ FERSKEN: Femke Van Den Driessche

Foto: Afp

– Det er tragisk for henne og for familien. Vi trodde alle hadde fått med seg at vi har et nytt system som fanger opp sånt. Jeg er overrasket over at man gidder å ta sjansen, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NRK.

VM i sykkelkross ble rammet av skandale på lørdag, da 19 år gamle Femke Van den Driessche ble tatt med en motor i sykkelen.

Arrangøren fant ledninger inni sykkelen, og i enden av ledningene lå en motor.

Flunkende nytt system - som er hemmelig

Harald Tiedemann Hansen

SYKKELTOPP: Norske Harald Tiedemann Hansen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Harald Tiedemann Hansen er leder i utstyrskommisjonen i UCI, og har ansvar for å følge opp denne typen mekanisk juks. På telefon fra Belgia avslører han at gårsdagens ritt var første gang forbundet prøvde ut et nytt testsystem.

– Det har gått rykter om slikt juks lenge. Vi har jobbet i hele høst med å finne ut hvordan man kan løse det, og har vært i kontakt med fagfolk flere steder i verden, sier han.

Når NRK spør hvordan det nye systemet fungerer, blir sykkelpresidenten hemmelighetsfull.

– Vi har ikke så lyst til å fortelle akkurat hvordan det fungerer. Det er en ganske enkel løsning som avdekker juks. Men vi vil holde detaljene litt for oss selv, for vi ønsker at alle skal føle på usikkerheten, sier Tiedemann-Hansen.

Femke Van den Driessche

MOTORHJELP: Femke Van den Driessche rett før hun forsvant ut av rittet på lørdag. Bilde med tillatelse fra TV 2.

Foto: TV 2

Vil intensivere letingen

– Når dere tar en juksemaker på aller første forsøk, gjør det deg redd for at dette er mer utbredt enn man har trodd?

– Nei, jeg er egentlig ikke det. Men nå som alle får med seg at man blir tatt, får vi slutt på ryktene, sier Tiedemann-Hansen.

– Nå vil vi intensivere letingen. Det nye systemet er veldig enkelt, så det er lett å gi videre til alle særforbundene, sier han.

– Hun vil bli svartelistet

Den belgiske 19-åringen har ikke uttalt seg om saken, men faren hevder at det var noen i støtteapparatet som hadde satt inn motoren. De hevder også at hun syklet med en annen sykkel i selve rittet

Hvis man blir funnet skyldig i mekanisk juks, får man minst et halvt års utestengelse. Man risikerer dessuten bøter på mellom 100.000 og 1.000.000 sveitsiske franc, ifølge Procycling. Men sykkelpresidenten tror den reelle straffen kan være enda verre.

– Man er jo i praksis ferdig i sporten. Rytteren og familien vil jo bli svartelistet. Folk er kjempeirritert her nede. Belgia har hatt nok problemer fra før, og så blir de tatt for motorjuks på aller første dag, sier han.

Sportsnyheter

Lukaku gret og var redd for korleis det gjekk med lagkameraten: – Be strong, I love you

Romelu Lukaku scora. Så sprang han bort til TV-kameraet for å helse til klubbkamerat Christian Eriksen, som kollapsa i sin kamp tidlegare i kveld.

Siste nytt

 • Sikret seg finaleplass

  Barcelona til finalen i håndballens mesterliga, da de vant 31–26 over Nantes i semifinalen.

  Etter en god åpning på kampen av Barcelona, ble det en tung kamp frem til 50. minutt, etter at de økte ledelsen fra 20–18 til 27–21, var kampen avgjort og sikret seg sin 13. finaleplass i mesterligaen.

  Barcelona møter Aalborg i finalen som spilles søndag.

  Germany Handball Champions League
  Foto: Marius Becker / AP
 • Klarte ikke OL-kravet

  Narve Gilje Nordås ble nummer sju på 5000-meteren i lørdagens OL-kvalifiseringsstevne i franske Nice på13.22,15. Dermed klarte han ikke OL-kravet på 13.13,50.

  Det var det faktisk heller ingen av de andre startende som gjorde. Nordås har forsatt mulighet til å komme til OL, enten ved å klare kravet eller ved å styrke sin posisjon på verdensrankingen. I øyeblikket ligger han helt på vippen på rankingen. 42 får delta på distansen i OL.

  Per Svela ble nummer 14 i løpet på 13.57,05. Svela har ikke vist en form i det siste som gjorde det sannsynlig at han skulle klare OL-kravet.

  Jacob Boutera ble nummer sju på 3000 meter hinder i stevnet på 8.26,60, som er ny personlig rekord. OL-kravet er på 8,22. Boutera er med andre ord svært nær.

  AcvDxWPxxnM
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Koronatrøbbel for Venezuela

  12 personar knytt til Venezuelas tropp i Copa America har blitt ramma av koronaviruset like før det søramerikanske meisterskapet.

  Lokale helsemyndigheter i Brasilia, der Venezuela skal møte vertsnasjonen Brasil på søndag, seier dei fekk besjed om smitteutbrotet fredag kveld, like før Venezuelas tropp kom.

  – Vi fekk beskjed frå det søramerikanske fotballforbundet om at 12 medlem av delegasjonen frå Venezuela, deriblant spelarar og medlem av trenarstaben, har testa positivt på koronaviruset, står det i ein uttaling til nyheitsbyrået AFP.

  (©NTB)

  SsBK6cltz24
  Foto: Aizar Raldes / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal