Avslørte motorjuks på første dag med nytt testsystem

Det var ikke tilfeldig at belgiske Femke Van den Driessche (19) ble tatt med en motor i sykkelen i går. Det var nemlig første dag med forbundets hemmelige testsystem.

Femke Van Den Driessche

TATT PÅ FERSKEN: Femke Van Den Driessche

Foto: Afp

– Det er tragisk for henne og for familien. Vi trodde alle hadde fått med seg at vi har et nytt system som fanger opp sånt. Jeg er overrasket over at man gidder å ta sjansen, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NRK.

VM i sykkelkross ble rammet av skandale på lørdag, da 19 år gamle Femke Van den Driessche ble tatt med en motor i sykkelen.

Arrangøren fant ledninger inni sykkelen, og i enden av ledningene lå en motor.

Flunkende nytt system - som er hemmelig

Harald Tiedemann Hansen

SYKKELTOPP: Norske Harald Tiedemann Hansen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Harald Tiedemann Hansen er leder i utstyrskommisjonen i UCI, og har ansvar for å følge opp denne typen mekanisk juks. På telefon fra Belgia avslører han at gårsdagens ritt var første gang forbundet prøvde ut et nytt testsystem.

– Det har gått rykter om slikt juks lenge. Vi har jobbet i hele høst med å finne ut hvordan man kan løse det, og har vært i kontakt med fagfolk flere steder i verden, sier han.

Når NRK spør hvordan det nye systemet fungerer, blir sykkelpresidenten hemmelighetsfull.

– Vi har ikke så lyst til å fortelle akkurat hvordan det fungerer. Det er en ganske enkel løsning som avdekker juks. Men vi vil holde detaljene litt for oss selv, for vi ønsker at alle skal føle på usikkerheten, sier Tiedemann-Hansen.

Femke Van den Driessche

MOTORHJELP: Femke Van den Driessche rett før hun forsvant ut av rittet på lørdag. Bilde med tillatelse fra TV 2.

Foto: TV 2

Vil intensivere letingen

– Når dere tar en juksemaker på aller første forsøk, gjør det deg redd for at dette er mer utbredt enn man har trodd?

– Nei, jeg er egentlig ikke det. Men nå som alle får med seg at man blir tatt, får vi slutt på ryktene, sier Tiedemann-Hansen.

– Nå vil vi intensivere letingen. Det nye systemet er veldig enkelt, så det er lett å gi videre til alle særforbundene, sier han.

– Hun vil bli svartelistet

Den belgiske 19-åringen har ikke uttalt seg om saken, men faren hevder at det var noen i støtteapparatet som hadde satt inn motoren. De hevder også at hun syklet med en annen sykkel i selve rittet

Hvis man blir funnet skyldig i mekanisk juks, får man minst et halvt års utestengelse. Man risikerer dessuten bøter på mellom 100.000 og 1.000.000 sveitsiske franc, ifølge Procycling. Men sykkelpresidenten tror den reelle straffen kan være enda verre.

– Man er jo i praksis ferdig i sporten. Rytteren og familien vil jo bli svartelistet. Folk er kjempeirritert her nede. Belgia har hatt nok problemer fra før, og så blir de tatt for motorjuks på aller første dag, sier han.

Siste nytt

 • Troppen i EM-kvaliken

  Dette er troppen til EM-kvalifiseringskampene borte mot Hviterussland og Færøyene 4. og 8. oktober:

  Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Maria Bogstad (Arna-Bjørnar), Aurora Mikalsen (Manchester U.), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea), Synne Skinnes Hansen (LSK Kvinner), Tuva Hansen (Klepp), Kristine Bjørdal Leine (Reading), Ina Gausdal (LSK Kvinner), Kristine Minde (Wolfsburg), Frida Maanum (Linköping), Rikke Bogetveit Nygard (Arna-Bjørnar), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Lisa Naalsund (Sandviken), Karina Sævik (Paris Saint-Germain, Amalie Eikeland (Reading), Guro Reiten (Chelsea), Vilde Bøe Risa (Koppabergs/Göteborg), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Lisa-Marie Karlseng Utland (Reading), Elise Thorsnes (LSK Kvinner), Isabell Herlovsen (Kolbotn).

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Norsk EM-gull i skyting

  Jeanette Hegg Duestad og Simon Kolstad Claussen tok EM-gullet i skyting på øvinga blanda lag 50 meter liggande i Bologna tysdag.

  I finalen var dei suverent best og leia gjennom heile konkurransen. Dei vann føre Russland og Storbritannia.

  – Det kjennest fantastisk. Vi skaut godt både i kvalifisering, semifinale og finale, og er kjempefornøgde. For ei herleg oppleving, seier Jeanette Hegg Duestad.

  Simon Kolstad Claussen
  Foto: Norges Skytterforbund
 • Neymars straff redusert

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS har redusert Neymars utestenging frå tre til to meisterligakampar. Det betyr at superstjerna er klar for PSGs kamp mot Brugge 22. oktober.

  Neymar blei utestengd for sterke angrep mot dommarane på sosiale media etter PSGs kamp mot Manchester United i mars. PSG blei slått ut etter at United fekk straffe i kampens siste minutt.

  Neymar
  Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal