Hopp til innhold

Ingvaldsen klar for VM-finale etter «sjokkerende heat»: – For en dramatikk

Det så mørkt ut for VM-sensasjonen Håvard Bentdal Ingvaldsen, som var avhengig av å gå videre på tid. I det avgjørende heatet falt konkurrentene som fluer.

Håvard Bentdal Ingvaldsen, Steven Gardiner

DRAMA: Håvard Bentdal Ingvaldsen gikk til VM-finale på tid, mens Steven Gardiner, en av 400 meter-øvelsens store favoritter, forlot løpebanen i rullestol.

– Det er helt uvirkelig. Hadde noen sagt at jeg ville komme til VM-finalen før denne sesongen ... da vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, sier en bortimot målløs Håvard Bentdal Ingvaldsen til NRK.

Etter noen nervepirrende minutter med et utrolig drama kunne den norske 20-åringen glede seg over VM-finale i VM-debuten. Men som NRKs kommentator Jann Post sa:

– Det var ikke denne måten han ville gå til finalen på.

Falt som fluer

For det så nemlig mørkt ut for Ingvaldsen etter at han løp inn til en tredjeplass i sitt semifinaleheat. Etter maktdemonstrasjonen i forsøksheatet var forventningene til Ingvaldsen kanskje urealistiske, og det gikk litt tråere denne gangen for 20-åringen.

Etter å ha passert målstreken med tiden 44,70 var han avhengig av å gå videre på tid. «Det skal holde hardt», understreket mor og trener Mari Ann Bentdal.

– Han må bite negler og det som er. Kan det holde?, spurte Jann Post fra kommentatorplass.

Det så ikke ut til å holde.

For i neste heat, heat nummer tre, suste Steven Gardiner, for mange den største favoritten i hele øvelsen, fra konkurrentene. Han så ut til å cruise inn mot en suveren seier, men rett for oppløpssiden gikk det galt for mannen som representerer Bahamas.

Steven Gardiner

SKADET: Her har Steven Gardiner tatt telling i semifinaleheat nummer tre.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Plutselig stoppet det helt opp. Gardiner begynte å hoppe og hinke og det var tydelig at han pådro seg en skade. Han la seg ned mens de andre fortsatte mot mål.

– For en dramatikk. Vi synes selvfølgelig synd på de som ligger her, utbrøt en ekstatisk Jann Post i kommentatorbua.

Hans kommentatormakker, NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal, beskrev hendelsene i det tredje heatet som «sjokkerende». Gardiner ble trillet bort i rullestol, tydelig preget.

Gardiner var nemlig ikke den eneste som ble skadet i løpet av det tredje heatet. Det samme ble sørafrikanske Zakithi Nene.

Til slutt kunne man konstatere at Ingvaldsens tid var god nok og nordmannen kunne erklæres finaleklar.

– Det var merkelig at det skjedde, jeg vet ikke hvorfor det skjedde. Det var et sykt sterkt heat, men det var bra for oss, sier Ingvaldsen til NRK etter løpet.

Friidretts-VM 2023: Dag 4

FINALEKLAR: Etter et utrolig tids- og skadedrama er Håvard Bentdal Ingvaldsen klar for VM-finale.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Europarekord

Forventningene til Håvard Bentdal Ingvaldsen var skyhøye etter maktdemonstrasjonen han leverte i forsøksheatet for noen dager siden. Han varslet overfor NRK at han skulle trøkke til fra start i semifinalen også. Flere snakket om han kom til å sette ny europarekord.

Europarekord ble det, men ikke for Ingvaldsen.

Britiske Matthew Hudson-Smith løp nemlig, i samme heat som Ingvaldsen, inn til ny europarekord med tiden 44,26. Dermed slettet han rekorden til tyske Thomas Schönlebe. Den ble satt i 1987.

Hungary Athletics Worlds

REKORDMANN: Matthew Hudson-Smith løp inn til ny europarekord i samme heat som Håvard Bentdal Ingvaldsen.

Foto: Petr David Josek / AP

For Ingvaldsen gikk det litt tråere.

– Ikke et like godt løp. Det lugget litt mer for Ingvaldsen fra start, konstaterte NRK-kommentator Jann Post, som også påpekte at Ingvaldsen hadde gjort karrierens nest beste løp.

– Han er på det øverste nivået på 400 meter i verden. Kanskje for mye å forvente at han skulle løpe et nytt løp på 44.39, men han gjør seg absolutt ikke bort, supplerte NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

Her kan du se løpet til Ingvaldsen.

Det endte uansett så godt som det kunne for Ingvaldsen, som torsdag løper VM-finale.

– Det er helt stort. Håvard er i finalen i VM. Det er helt enormt. Vi vet hva han er lagd av. Det må bare synke inn litt. Det er helt fantastisk, sier Mari Ann Bentdal til NRK fra tribuneplass.

Torsdag klokken 21.35 kan du se Ingvaldsen i aksjon i VM-finalen. Nå skal han bruke de neste dagene på å finne krefter.

– Jeg måtte ganske langt ned i kjelleren i dag, men jeg må bare nullstille og gjøre så godt jeg kan, understreker Ingvaldsen.

Les også: Program for VM i friidrett

VM i friidrett
VM i friidrett

Siste nytt

 • BBC: Liverpool vil ha utlevert VAR-lydopptak

  Liverpool har levert inn en formell søknad om å få tilgang til lydopptakene av VAR-dommernes diskusjoner rundt lørdagens feilaktige annullering, melder BBC.

  Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt en scoring etter en drøy halvtime i Premier League-oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

  I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at annulleringen var feil, og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil».

  Nå har Liverpool formelt bedt om å få utlevert lyden av VAR-dommernes samtaler i forbindelse med det som endte opp med å bli en tabbe. Det er ikke kjent om forespørselen vil bli etterkommet.

  Søndag kom Liverpool med en uttalelse der klubben kritiserte feilen i harde ordelag.

  «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble brukt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», het det i meldingen.

  «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for VARs framtid, i og med at det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», skrev klubben videre.

  Samtidig varslet Liverpool at ytterligere skritt ville bli tatt i saken. (NTB)

  TZTQFvZHSkc
  Foto: AP
 • Ikonisk OL-stadion beordret stengt

  Olympiastadion i Aten, som ble bygget til sommerlekene i 2004, tvinges til å holde stengt som følge av at det er funnet rust langs det ikoniske buede taket.

  Arenaen med 70.000 sitteplasser er den største i Hellas og er kjent for den hvite stålkonstruksjonen som er designet av den spanske arkitekten Santiago Calatrava. Vegg i vegg ligger også den greske OL-velodromen.

  Nå er begge de to idrettsanleggene stengt ​​etter at de ikke kom gjennom en sikkerhetsinspeksjon som ble igangsatt i april i offentlig regi. Beslutningen ble tatt fredag. (NTB)

  8n3NT-8xyjI
  Foto: AP
 • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

  Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

  Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

  Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

  – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

  Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste