Tilbake etter ny hjernesvulst: – Det var mye verre nå

To ganger har Ingrid Søndenå gått fra å være toppidrettsutøver og fotballspiller til å bli kreftpasient. For andre gang er hun tilbake i trening på øverste nivå i norsk fotball.

Ingrid Søndenå pusser tennene på sykehuset.

OPERERT: Ingrid Søndenå har gjennomgått hjernekirurgi to ganger.

Foto: Privat.

Etter å ha kjempet seg tilbake i startoppstillingen til Vålerenga bare måneder etter første hjernesvulstoperasjon, kom sjokkbeskjeden i september. MR-undersøkelsen viste ny svulst på hjernen.

I september 2017 fikk Søndenå påvist hjernesvulst for første gang

– Det var mye verre nå, selvfølgelig, enn første gangen. Nå visste jeg hva jeg skulle gjennom. Første gangen tror jeg ikke at jeg tok helt innover meg hva jeg faktisk skulle, eller hvor alvorlig det var. Andre gangen skjønte jeg mer alvoret i det, sa Søndenå til NRK da vi møtte henne på trening i Vallhall Arena.

Ingrid Søndenå

GLAD: Ingrid Søndenå feirer med pizza etter vellykket operasjon.

Foto: Privat.

Mer skremmende

Etter 1,5 år på sidelinjen var midtstopperen, som har 116 kamper for Vålerenga, igjen tilbake på treningsfeltet i januar i år.

– Det går egentlig fint med meg nå. Det er godt å være tilbake igjen, og endelig få lov til å si at man faktisk er frisk, etter halvannet år.

Ingrid Søndenå på trening med Vålerenga

TILBAKE: Ingrid Søndenå tilbake på gressmatta i Vallhall Arena.

Foto: Guro Langehaug Grønn / NRK

Ingrid Søndenå forteller at hun har vært mer redd denne gangen, men at formen er bedre etter operasjon nummer to. Hun må likevel ta enkelte forholdsregler, og spiller derfor med en hjelm som beskytter hodet mot blant annet hjerneblødning.

Seks måneder etter første operasjon var Ingrid Søndenå klar til seriestart

– Første gangen tror jeg nesten ikke jeg fikk tid til å være redd. Det gikk så fort fra jeg fikk vite det til jeg ble operert, mens denne gangen har det vært mye mer skummelt.

– Fotball blir ikke så viktig

Søndenå har spilt i Vålerenga siden 2013 og er nå klar for sin syvende sesong i den blå drakten. Det er trener Monica Knudsen glad for.

Monica Knudsen

FORNØYD: Monica Knudsen er glad for å ha Ingrid Søndenå tilbake på treningsfeltet.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Vi er selvfølgelig veldig glad for det, det har vært en alvorlig situasjon og en alvorlig diagnose. Fotball blir ikke så viktig i det bildet der. Vi er veldig glad for at det har gått bra, og for at hun er klar igjen.

Selv om Ingrid Søndenå har vært satt tilbake av sykdom i to perioder, har hun aldri vært langt unna lagveninner og støtteapparat i Vålerenga fotball.

– Hun har vært tett på oss hele veien, for hun er jo utrolig dedikert og har et lidenskapelig forhold både til Vålerenga og til fotball. Ingrid har virkelig bidratt selv om hun ikke har vært i spill, forteller treneren.

Ingrid Søndenå har vunnet over sykdommen to ganger, nå ønsker hun å bidra til flere seire på fotballbanen, og planen for kommende sesong er klar.

– Nei, det er jo å bli god nok form, spille seg inn på laget å bidra til å få det laget her på toppen i Norge, avslutter hun.

Siste nytt

 • Nyland ferdig i Norwich

  Ørjan Håskjold Nyland er ferdig i Norwich. Det bekrefter klubben på sine nettsider. Hans kontrakt med klubben går ut 30. juni, og nå kan han gå gratis til en ny klubb.

  – Alle i Norwich City ønsker Ørjan alt godt i hans fremtidige karriere, skriver klubben i pressemeldingen.

  Nyland fungerte som en reservekeeper for Norwich, og han fikk ingen offisielle kamper for klubben.

  Fotball, treningskamper: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Gullpucken til Lesund

  Gullpucken er den eldste og mest prestisjefylte individuelle utmerkelsen en spiller i norsk ishockey kan motta. I år går den høythengende prisen til Erlend Lesund.

  Selv om sesongen hjemme også her ble avlyst tidlig i januar mener NIHF at tildelingskriteriene for Gullpucken Menn er innfridd. Det skyldes i hovedsak at man her fikk gjennomført VM.

  I begrunnelsen fra Norges Ishockeyforbund står det blant annet: «Erlend Lesund har utviklet spillet sitt sesong for sesong, der han denne sesongen var en av de viktigste spillerne til Rögle i svensk eliteserie. Under årets VM tok han enda ett steg på den internasjonale arenaen, gjennom å videreføre utviklingen fra klubblaget. Dette gjorde han til en av lagets absolutt nyttigste spillere.»

  2021 IIHF Ice Hockey World Championship, Day 3, Norway - Italy. Erlend Lesund
  Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 • Uefa svarer på kritikken

  Det siste døgnet har Uefa fått mye kritikk for å avslå bruken regnbuefarger på Allianz Arena i München. Nå svarer de på kritikken.

  – Noen har tolket det slik at Uefas beslutning om å avslå Münchens forespørsel om å opplyse arenaen i regnbuefarger er politisk. Men på den andre siden, så var forespørselen i seg selv politisk, og den var koblet til Ungarns fotballandslags tilstedeværelse på kveldens kamp i Tyskland, skriver Uefa på Twitter.

  De understreker at de støtter bruken av regnbuefarger.

  – For Uefa, så er ikke regnbuen et politisk symbol, men et tegn på støtte til mer likeverd og inkludering i samfunnet, skriver organiasjonen.

  I Twitter-meldingen bruker de et bilde av Uefa-logoen med regnbuefarger. Det er også Uefas nye profilbilde.

  Hungary Orban's Message
  Foto: Tobias Hase / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal