Hopp til innhold

Ramsalt kritikk av dopingdokumentaren

– Jeg trodde SVT (Sveriges Television) var mer seriøse enn dette, sier idrettslege og dopingjeger Inggard Lereim som ble intervjuet i dokumentaren som beskylder norske skiløpere for å ha tuklet med blodverdier.

I en dokumentar som Sveriges Televisjon viser i kveld kommer det nye dopingmistanker mot internasjonal langrenn på 90-talet og mot norske langrennsløpere den gangen. I programmet blir det påstått at Bjørn Dæhlie var av dem som hadde unormale blodverdier. Se saken og hør hva han mener om saken da han var gjest i Dagsrevyen. Reporter: Jørn Lien, foto/redigering: Christian Ziegler Remme. Intervjuer: Jarle Roheim Håkonsen

VIDEO: Torsdag sendte SVT en dokumentar om langrennsdoping, se saken og hør hva Dæhlie mente om anklagene.

Inggard Lereim

Dopingjeger Inggard Lereim er sterkt misfornøyd med den svenske dokumentaren.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er oppgitt over at SVT bruker slike metoder for å sverte idrettsutøverne. Det er skittent, sier Inggard Lereim til NRK.no etter å ha sett SVT-programmet «Uppdrag gransking» onsdag kveld.

I programmet ble det referert til en liste over blodverdier fra et verdenscupstevne i Finland i 1997. VM i Canada to år tidligere ble også trukket frem.

– Jeg var med i antidopingarbeidet også på den tid, og vet hvilke nasjoner som dro opp blodverdiene. Det var ikke Norge og Sverige, sier Lereim, som har jobbet med antidopingarbeid i en årrekke.

Han synes ikke lista over blodverdiene er særlig holdbar som bevis.

– De har en liste bygd på prøver som var tatt på ulike tidspunkt av ulike personer. Og apparatene som ble brukt, var ikke særlig presist. Det kunne bomme med opptil ti prosent, sier Lereim, som ikke er særlig imponert over dokumentaren.

Fikk lista av Kyrö

Lista over blodverdiene fikk SVT fra den finske treneren Kari-Pekka Kyrö, kom det frem i programmet.

Kyrö var mannen som ble avslørt som mannen bak det finske dopingprogrammet som kom for en dag i VM i 2001.

– Men det forteller jo litt om troverdigheten, sier Lereim.

– Jeg trodde at SVT var mer seriøse enn dette. At jeg henges ut som en som skal dekke over ulovligheter, tåler jeg. Jeg er vant med verre ting i mitt arbeid i antidpoingarbeidet. Men det er ille at navngitte norske utøvere blir hengt ut, sier en opprørt Lereim etter å ha sett programmet.

– Ikke minst på grunn av at de nevner to navn på en liste med mange. Det forteller i grunnen alt om seriøsiteten, og er veldig trist, legger han til.

– Telefonopptaket var ulovlig

– Hva var egentlig reglene for blodverdier på den tid?

– Vi innførte i sin tid noe vi kalte for helseverdier da vi forsto at for høye verdier kunne gi risiko for blodpropp. Det begynte med at vi satte en verdi på 18,5, den er seinere blitt gradvis redusert til 17 for menn og 16 for kvinner, forteller Lereim.

Lereim reagerer også på at telefonintervjuet med ham ble sendt i programmet.

– Jeg ble ikke gjort oppmerksom på at samtalen ble tatt opp. Da har heller ikke SVT lov å ta det opp, og slett ikke å sende opptaket, sier Lereim.

– Kommer du til å forfølge den saken?

– Neppe. Jeg er bare en liten privatperson, SVT er stort og mektig, sier han.

Tilbakeviser kritikken

Prosjektleder Nils Hansson tilbakeviser kritikken fra Leireim.

– Vi har fått en hel del slik kritikk etter at det ble kjent at vi skulle lage programmet. Ikke minst har vi merket at sterke norske tinteresser har vært imot oss. Men vi står for det vi har sendt, sier Hansson til NRK.no.

– Hva med opptaket og publiseringen av telefonsamtalen med Lereim?

– Han var før programmet ble sendt, klar over at intervjuet ville bli en del av det. Vi mener vi ikke hart gjort noe ulovlig, sier Nils Hansson.

– Ganske platt program

Reaksjonene i to av Sveriges to største aviser er heller ikke udelt positive etter visningen av SVTs dopingdokumentar.

Expressens kommentator Anna Friberg mener SVTs dokumentar ikke kom med større avsløringer. Hun påpeker at det var skapt store forventninger til programmet etter at det ble klart at det skulle handle om skiidrett og doping.

– I stedet ble det ganske platt, skriver hun.

– Det ble for mye ord mot ord, skriver hun videre, og mener at problemet med programmet var at man ville litt for mye.

– Hvor er bevisene?

Aftonbladets kommentator Jan-Olov Andersson etterlyser håndfaste beviser i programmet.

– Hvor er bevisene, SVT? Spør han på kommentatorplass.

Han mener programmet inneholdt mange indisier og insinuasjoner.

– Det kan virke som om det blir vanskelig å komme noe videre når det skjedde for 15 år siden, og alle de som er innblandet nekter.

Artikkelen fortsetter under video

SVT-dokumentar med påstander om «unormalt høye blodverdier» på skistjerner

VIDEO: SVT trekker frem norske skiløpere i sin dokumentar.

Dæhlie: – Det har vært tungt

Bjørn Dæhlie er også navngitt i programmet. Han har reagert sterkt på det som har kommet fram.

– Det har vært tungt, sa Dæhlie da han var gjest i Dagsrevyen onsdag kveld.

– For det første vet jeg ikke om jeg har hatt det nivået. Det er høyere enn jeg normalt har hatt. Jeg har normalt rundt 16 i hemo, og har opplevd å ha både 16 og 17, på lik linje med veldig mange andre på det norske landslaget.

– Det som jeg er opprørt over, er at Norges Skiforbund og jeg tok kontakt med FIS og deres medisinske ekspertise, og fikk dem til å undersøke dette. Deres ekspertise har sendt brev til SVT om at det ikke har vært noe unormalt med mine eller andre nordmenns prøver.

– Da synes jeg det er veldig overraskende at SVT ikke velger å endre det, sier han.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal