Ramsalt kritikk av dopingdokumentaren

– Jeg trodde SVT (Sveriges Television) var mer seriøse enn dette, sier idrettslege og dopingjeger Inggard Lereim som ble intervjuet i dokumentaren som beskylder norske skiløpere for å ha tuklet med blodverdier.

I en dokumentar som Sveriges Televisjon viser i kveld kommer det nye dopingmistanker mot internasjonal langrenn på 90-talet og mot norske langrennsløpere den gangen. I programmet blir det påstått at Bjørn Dæhlie var av dem som hadde unormale blodverdier. Se saken og hør hva han mener om saken da han var gjest i Dagsrevyen. Reporter: Jørn Lien, foto/redigering: Christian Ziegler Remme. Intervjuer: Jarle Roheim Håkonsen

VIDEO: Torsdag sendte SVT en dokumentar om langrennsdoping, se saken og hør hva Dæhlie mente om anklagene.

Inggard Lereim

Dopingjeger Inggard Lereim er sterkt misfornøyd med den svenske dokumentaren.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er oppgitt over at SVT bruker slike metoder for å sverte idrettsutøverne. Det er skittent, sier Inggard Lereim til NRK.no etter å ha sett SVT-programmet «Uppdrag gransking» onsdag kveld.

I programmet ble det referert til en liste over blodverdier fra et verdenscupstevne i Finland i 1997. VM i Canada to år tidligere ble også trukket frem.

– Jeg var med i antidopingarbeidet også på den tid, og vet hvilke nasjoner som dro opp blodverdiene. Det var ikke Norge og Sverige, sier Lereim, som har jobbet med antidopingarbeid i en årrekke.

Han synes ikke lista over blodverdiene er særlig holdbar som bevis.

– De har en liste bygd på prøver som var tatt på ulike tidspunkt av ulike personer. Og apparatene som ble brukt, var ikke særlig presist. Det kunne bomme med opptil ti prosent, sier Lereim, som ikke er særlig imponert over dokumentaren.

Fikk lista av Kyrö

Lista over blodverdiene fikk SVT fra den finske treneren Kari-Pekka Kyrö, kom det frem i programmet.

Kyrö var mannen som ble avslørt som mannen bak det finske dopingprogrammet som kom for en dag i VM i 2001.

– Men det forteller jo litt om troverdigheten, sier Lereim.

– Jeg trodde at SVT var mer seriøse enn dette. At jeg henges ut som en som skal dekke over ulovligheter, tåler jeg. Jeg er vant med verre ting i mitt arbeid i antidpoingarbeidet. Men det er ille at navngitte norske utøvere blir hengt ut, sier en opprørt Lereim etter å ha sett programmet.

– Ikke minst på grunn av at de nevner to navn på en liste med mange. Det forteller i grunnen alt om seriøsiteten, og er veldig trist, legger han til.

– Telefonopptaket var ulovlig

– Hva var egentlig reglene for blodverdier på den tid?

– Vi innførte i sin tid noe vi kalte for helseverdier da vi forsto at for høye verdier kunne gi risiko for blodpropp. Det begynte med at vi satte en verdi på 18,5, den er seinere blitt gradvis redusert til 17 for menn og 16 for kvinner, forteller Lereim.

Lereim reagerer også på at telefonintervjuet med ham ble sendt i programmet.

– Jeg ble ikke gjort oppmerksom på at samtalen ble tatt opp. Da har heller ikke SVT lov å ta det opp, og slett ikke å sende opptaket, sier Lereim.

– Kommer du til å forfølge den saken?

– Neppe. Jeg er bare en liten privatperson, SVT er stort og mektig, sier han.

Tilbakeviser kritikken

Prosjektleder Nils Hansson tilbakeviser kritikken fra Leireim.

– Vi har fått en hel del slik kritikk etter at det ble kjent at vi skulle lage programmet. Ikke minst har vi merket at sterke norske tinteresser har vært imot oss. Men vi står for det vi har sendt, sier Hansson til NRK.no.

– Hva med opptaket og publiseringen av telefonsamtalen med Lereim?

– Han var før programmet ble sendt, klar over at intervjuet ville bli en del av det. Vi mener vi ikke hart gjort noe ulovlig, sier Nils Hansson.

– Ganske platt program

Reaksjonene i to av Sveriges to største aviser er heller ikke udelt positive etter visningen av SVTs dopingdokumentar.

Expressens kommentator Anna Friberg mener SVTs dokumentar ikke kom med større avsløringer. Hun påpeker at det var skapt store forventninger til programmet etter at det ble klart at det skulle handle om skiidrett og doping.

– I stedet ble det ganske platt, skriver hun.

– Det ble for mye ord mot ord, skriver hun videre, og mener at problemet med programmet var at man ville litt for mye.

– Hvor er bevisene?

Aftonbladets kommentator Jan-Olov Andersson etterlyser håndfaste beviser i programmet.

– Hvor er bevisene, SVT? Spør han på kommentatorplass.

Han mener programmet inneholdt mange indisier og insinuasjoner.

– Det kan virke som om det blir vanskelig å komme noe videre når det skjedde for 15 år siden, og alle de som er innblandet nekter.

Artikkelen fortsetter under video

SVT-dokumentar med påstander om «unormalt høye blodverdier» på skistjerner

VIDEO: SVT trekker frem norske skiløpere i sin dokumentar.

Dæhlie: – Det har vært tungt

Bjørn Dæhlie er også navngitt i programmet. Han har reagert sterkt på det som har kommet fram.

– Det har vært tungt, sa Dæhlie da han var gjest i Dagsrevyen onsdag kveld.

– For det første vet jeg ikke om jeg har hatt det nivået. Det er høyere enn jeg normalt har hatt. Jeg har normalt rundt 16 i hemo, og har opplevd å ha både 16 og 17, på lik linje med veldig mange andre på det norske landslaget.

– Det som jeg er opprørt over, er at Norges Skiforbund og jeg tok kontakt med FIS og deres medisinske ekspertise, og fikk dem til å undersøke dette. Deres ekspertise har sendt brev til SVT om at det ikke har vært noe unormalt med mine eller andre nordmenns prøver.

– Da synes jeg det er veldig overraskende at SVT ikke velger å endre det, sier han.

Siste nytt

 • Dyrhaug legger opp

  Niklas Dyrhaug legger opp som langrennsløper. Det bekrefter han selv på Instagram.

  Det gjør han i en alder av 34 år. Han har tatt VM-gull både i 2015 og 2017. I tillegg tok han bronse på 15 km klassisk i 2017.

  – Det er en tid for alt. Nå er det min tur til å legge skiene på hylla. Det har vært en utrolig reise, og jeg er stolt og glad over alt jeg har oppnådd, skriver han.

  Han ble i 2020 vraket fra landslaget. Siden den gang har han samarbeidet med Martin Johnsrud Sundby om et privatlag.

  Han påpeker at han har slitt med å komme tilbake i toppform etter en skulderskade han pådro seg i Pyeongchang i 2018.

  – Jeg er veldig takknemlig for hva skisporten har lært meg. Det har vært livet mitt i 20 fantastiske år. Alt jeg kan si er tusen takk, skriver Dyrhaug.

  34-åringen gjorde i sommer comeback etter en skade og operasjon og vant blant annet Kobberløpet på rulleski. Tidligere i år ble det kjent at han fra vinteren av skal være ekspertkommentator for Nents langrennssatsing.

  Høydesamling langrennslandslaget menn
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Amerikaner vil kjøpe Rooneys klubb

  Den amerikanske forretningsmannen Chris Kirchner vil kjøpe den engelske fotballklubben Derby, som har legenden Wayne Rooney som trener.

  Kirchner, som har stiftet logistikkteknologi-selskapet Slync.io, har skrevet til klubbens supportere og opplyst at han ønsker å kjøpe klubben.

  Derby er satt under administrasjon og konkursbeskyttelse. Det har sørget for at klubben er blitt trukket tolv poeng og er sist i mesterskapsserien.

  Kirchner ber om godkjenning fra det engelske ligasystemet.

  – Jeg vil respektere den prosessen. Mitt team er uansett i gang med samtaler med alle involverte om hvor vi skal starte, skriver Kirchner.

  Han skriver videre at han særlig er imponert over holdningen til manager Wayne Rooney. (NTB)

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Stoke City
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Sky: - United i kontakt med Conte

  Manchester United skal ha teke kontakt med italienske Antonio Conte (52), melder Sky Sports.

  Conte slutta som trenar for Milano-klubben Inter i sommar, eitt år før kontrakten gjekk ut, etter å ha leia klubben til tittelen i Serie A. Han har ingen ny klubb etter det, og har vore langt framme i spekulasjonanen om kven som skal ta over Manchester United dersom Ole Gunnar Solskjær får sparken.

  Conte leia også Chelsea til ligameisterskap i 2017.

  Antonio Conte
  Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal