NRK Meny
Normal

Ett år siden proffboksing ble tillatt – ingenting har skjedd

For ett år siden jublet Cecilia Brækhus og resten av boksemiljøet over at proffboksing-forbudet ble opphevet. Men fortsatt har ingenting skjedd. Hvorfor?

Cecilia Brækhus

FORTSATT OPTIMIST: Cecilia Brækhus tror hun får bokse i Norge i løpet av 2016. Men ett år etter at proffbokse-forbudet ble opphevet, har fortsatt ingenting skjedd

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Dette tror jeg må være den største opplevelsen i mitt liv, sa Cecilia Brækhus 16. desember i fjor.

Da hadde hun nettopp fulgt avstemingen i Stortinget, som endte med at flertallet stemte for å oppheve forbudet mot proffboksing i Norge.

Men nå har det gått ett år, og det har ennå ikke vært noen proffkamp på norsk jord.

For selv om proffboksingsloven ble opphevet for ett år siden, gjelder fortsatt knockoutloven fra 2001 og forskriftene som sist ble endret i oktober 2014. Der er forslag til oppmyking nå ute til høring, med høringsfrist 11. januar.

– Jeg er veldig opptatt av å gjennomføre dette. Jeg har hatt en drøm lenge om å se Brækhus bokse på hjemmebane, så der håper jeg at vi klarer å finne en løsning så fort som mulig, sier nyslått kulturminister Linda Helleland.

Linda Hofstad Helleland ble i dag ny kulturminister og fikk spørsmål om proffboksing i Norge.

VIL FØLGE OPP: Norges nye kulturminister Linda Helleland lover å jobbe for å få til proffboksing på norsk jord

Optimistisk Brækhus

Brækhus er optimist, og jobber med å få de nødvendige endringene på plass.

– Det er egentlig bare formaliteter som gjenstår, men vi må få samlet alt og komme i gang. Iallfall i løpet av 2016, sier Brækhus.

Selv om proffbokserne ennå ikke har fått slippe til i Norge, er konsekvensene av oppmykningen av reglene likevel synlige.

I august fikk profesjonelle kickboksere holde et stevne i Bergen. De omfattes også av knockoutloven.

– Det er fordi proffboksing blir oppfattet som farligere, sier Leidulf Gravråk, president i Norges Proffbokseforbund (NPBF), til NRK.

Ingen dispensasjon

Knockout-idretter blir nemlig delt i tre kategorier: Liten, middels og stor farlighetsgrad. Kickboksing er middels, proffboksing svært farlig. Derfor kan det ikke gis dispensasjon.

– Jeg forstår ikke hvordan en idrett med spark mot hodet er mindre farlig enn et slag med en hånd i en hanske, sier Gravråk.

Lederen av knockoutnemnda, Niels Kiær, viser til knockoutforskriftene når NRK spør om hva nemnda legger vekt på ved sine avgjørelser.

De har fått to søknader siste året, og avslått begge.

– Trenger ikke endring hvis viljen er der

Leidulf Gravråk har ett stort ønske: At NPBF skal få myndighet til å godkjenne og kontrollere at proffkamper foregår etter reglene. Så får et kontrollutvalg følge med på at forbundet gjør jobben sin skikkelig.

– Det er sånn det fungerer i Danmark. Det kan man gjøre dersom viljen er til stede, sier han.

Linda Helleland sier til NRK at hun vil jobbe for å få fortgang i saken.

– Jeg kommer til å følge opp, og håper vi finner en løsning, selv om det har vært litt humper på veien, sier ministeren.

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag