NRK Meny
Normal

Ingen stafetter i verdenscupen: – Stor utfordring før OL

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har ikke funnet plass til en eneste stafett kommende sesong. Det kan gi ekstra hodebry før OL, mener NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Stafett

VANT VM-STAFETTEN: Her jubler Didrik Tønseth (f.v.), Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh for gullet på VM-stafetten i Lahti i mars.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Den store utfordringen blir for løperne som er aktuelle for OL-stafetten. De får ikke muligheten til å teste seg i en stafett, og trenerne får ikke testet et stafettlag, sier Aukland.

FIS har nå lagt ut terminlisten for 2017-18-sesongen på sine nettsider.

Selv om løperne får vist seg frem på en rekke andre distanser, mener Aukland at det er viktig å gjennomføre minst én stafett før et mesterskap.

– Det er ekstremt viktig at plassene tas ut på et godt grunnlag. Du kan vise til fellesstarter og varierte distanser, men å gjennomføre en stafett, er et viktig ledd i å ta ut et stafettlag, sier Aukland.

– Folk står ikke i kø

Forrige sesong var det to stafetter for kvinner og menn i verdenscupen, og i OL-sesongen var det i utgangspunktet planlagt én.

NRK har ikke fått kontakt med Vegard Ulvang i FIS' langrennskomité, men Åge Skinstad, som er Norges representant i verdenscupkomiteen, forklarer at endringene har praktiske årsaker.

Nove Mesto trakk seg som arrangør, og dermed måtte Planica flyttes til Nove Mesto-helgen.

– Dresden kunne ta en sprinthelg, men det passet ikke for Planica å ha stafett. Vi måtte gjøre en praktisk tilnærming. Alternativet var å utvide Lillehammer-helgen med en dag. Det er en timeplan som må gå opp, men stafett er tilbake allerede neste sesong, sier Skinstad.

Norge vant alle stafettene forrige sesong, og særlig på kvinnesiden har Norge lenge vært suverene.

Skinstad avviser imidlertid at den norske dominansen har gjort stafettene mindre attraktive.

– Nei, det har overhodet ingen sammenheng, sier Skinstad.

– Vi (Norge) prøvde å få til en stafett, men arrangørene må ha et program som passer til deres fasiliteter og ønsker. Det er ikke slik at folk står i kø for å ha et verdenscuprenn på så kort varsel.

– Ønsker at egne løpere skal prestere

Landslagstrener Tor-Arne Hetland mener det er synd at stafetten ikke er kommet på terminlisten denne sesongen.

– Grunnen til at terminlisten blir slik, er først og fremst fordi hver enkelt arrangør setter opp sine skirenn. Når det gjelder Sveits (Davos), ønsket de sprint og enkeltstart. Andre plasser er det andre ønsker, og da blir terminlisten slik den blir, sier Hetland.

Aukland er heller ikke overrasket hvis stafettene henger lavere for arrangørene.

– Når et land skal arrangere et løp, ønsker de at egne løpere skal prestere. Det er åpenbart. Det er en utvikling hvor man begynner å tenke om det fases ut, og vi kun får det i mesterskap, sier Aukland.

Distanser og stilart for 18/19-sesongen blir bestemt i oktober, opplyser Skinstad.

Siste nytt

 • Sarpsborg på cruise-kontroll

  Sarpsborg tok seg enkelt videre til andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen etter 2-0(1-0) over IBV Vestmannaeyjar (Island). Sammenlagt ble det 6-0.

  Mikkel Agger scoret begge målene foran 3552 tilskuere.

  Europa League, Sarpsborg 08 - IBV ( Island).
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nibali sendt til sykehus

  Tidligere Tour de France-vinner Vincenzo Nibali ble torsdag sendt til sykehus med mulig brudd i en ryggvirvel etter et sammenstøt med en politimotorsykkel. Uhellet skjedde mot slutten av torsdagens kongsetappe til Alpe d'Huez.

  Nibali
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Norsk gruppeseier i sandvolleyball

  Anders Mol og Christian Sørum vant sin tredje gruppekamp i sandvolleyball-EM i Nederland, og er dermed gruppevinnere og klare for åttedelsfinale. Som en av åtte gruppevinnere slipper de første utslagsrunde fredag og går rett til åttedelsfinale.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale