Hopp til innhold

Ingen stafetter i verdenscupen: – Stor utfordring før OL

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har ikke funnet plass til en eneste stafett kommende sesong. Det kan gi ekstra hodebry før OL, mener NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Stafett

VANT VM-STAFETTEN: Her jubler Didrik Tønseth (f.v.), Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh for gullet på VM-stafetten i Lahti i mars.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Den store utfordringen blir for løperne som er aktuelle for OL-stafetten. De får ikke muligheten til å teste seg i en stafett, og trenerne får ikke testet et stafettlag, sier Aukland.

FIS har nå lagt ut terminlisten for 2017-18-sesongen på sine nettsider.

Selv om løperne får vist seg frem på en rekke andre distanser, mener Aukland at det er viktig å gjennomføre minst én stafett før et mesterskap.

– Det er ekstremt viktig at plassene tas ut på et godt grunnlag. Du kan vise til fellesstarter og varierte distanser, men å gjennomføre en stafett, er et viktig ledd i å ta ut et stafettlag, sier Aukland.

– Folk står ikke i kø

Forrige sesong var det to stafetter for kvinner og menn i verdenscupen, og i OL-sesongen var det i utgangspunktet planlagt én.

NRK har ikke fått kontakt med Vegard Ulvang i FIS' langrennskomité, men Åge Skinstad, som er Norges representant i verdenscupkomiteen, forklarer at endringene har praktiske årsaker.

Nove Mesto trakk seg som arrangør, og dermed måtte Planica flyttes til Nove Mesto-helgen.

– Dresden kunne ta en sprinthelg, men det passet ikke for Planica å ha stafett. Vi måtte gjøre en praktisk tilnærming. Alternativet var å utvide Lillehammer-helgen med en dag. Det er en timeplan som må gå opp, men stafett er tilbake allerede neste sesong, sier Skinstad.

Norge vant alle stafettene forrige sesong, og særlig på kvinnesiden har Norge lenge vært suverene.

Skinstad avviser imidlertid at den norske dominansen har gjort stafettene mindre attraktive.

– Nei, det har overhodet ingen sammenheng, sier Skinstad.

– Vi (Norge) prøvde å få til en stafett, men arrangørene må ha et program som passer til deres fasiliteter og ønsker. Det er ikke slik at folk står i kø for å ha et verdenscuprenn på så kort varsel.

– Ønsker at egne løpere skal prestere

Landslagstrener Tor-Arne Hetland mener det er synd at stafetten ikke er kommet på terminlisten denne sesongen.

– Grunnen til at terminlisten blir slik, er først og fremst fordi hver enkelt arrangør setter opp sine skirenn. Når det gjelder Sveits (Davos), ønsket de sprint og enkeltstart. Andre plasser er det andre ønsker, og da blir terminlisten slik den blir, sier Hetland.

Aukland er heller ikke overrasket hvis stafettene henger lavere for arrangørene.

– Når et land skal arrangere et løp, ønsker de at egne løpere skal prestere. Det er åpenbart. Det er en utvikling hvor man begynner å tenke om det fases ut, og vi kun får det i mesterskap, sier Aukland.

Distanser og stilart for 18/19-sesongen blir bestemt i oktober, opplyser Skinstad.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal