NRK Meny
Normal

Ingen Ødegaard mot England og Italia

Per Mathias Høgmo har tatt ut en 18-mannstropp mot England og Italia. Der var det ikke plass til Martin Ødegaard.

Per-Mathias Høgmo har tatt ut følgende spillere til kampene mot England og Italia.

Se landslagssjef Per Mathias Høgmos pressekonferanse da han tok ut troppen mot England og Italia.

3. september spiller Norge treningskamp mot England på Wembley i London. 9. september starter alvoret. Da møter Norge Italia i den første kvalifiseringskampen til fotball-EM. Italia hadde et dårlig fotball-VM, men er likevel storfavoritt når de gjester Ullevål.

Mandag tok landslagssjef Per Mathias Høgmo ut troppen som skal møte de to fotballgigantene. Der fikk ikke Norges 15 år gamle vidunderbarn Martin Ødegaard plass.

– Jeg tar bare ut 18 spillere nå, og holder åpent for at 5-6 spillere fra kampen mot Emiratene på onsdag kan bli med senere. Når det gjelder Martin er han en av de som har den sjansen, men i utgangspunktet vil han være på U21-arenaen fremover, sier Høgmo.

Ødegaard

Strømsgodset-spiller Martin Ødegaard fikk ikke plass i landslagstroppen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix
 • Se troppen nederst i artikkelen

– Skal få skynde seg langsomt

Som alle andre ser Høgmo det enorme potensiale til spilleren, men han vil la spillernen få utvikle seg langsomt og var forsiktig med å svare konkret på om Ødegaard kan være aktuell mot Englland og Italia.

– Martin skal få skynde seg langsomt. Jeg gleder meg til å bli kjent med han, så tar vi det derfra, sier Høgmo.

Onsdag spiller landslaget kamp mot De forente arabiske emirater, og i den troppen er unggutten med. Spiller Martin Ødegaard den kampen, blir han den yngste landslagsspilleren på 104 år.

Ingen avklaring rundt kapteinsrollen

Sist uke sa landslagskaptein Brede Hangeland takk for seg på landslaget. Det betyr at Høgmo må finne en ny mann til å lede Norge fremover.

– Det som er så spennende med dette landslaget er at vi har så mange potensielle ledertyper. Landslagsspillere er ledertyper, det er derfor de har kommet dit. De har en del iboende egenskaper som gjør at de kan representere Norge, mener han.

I tillegg til Italia er Norge i gruppe med Kroatia, Bulgaria, Azerbaijan og Malta. Norge har ikke vært med i et stort mesterskap siden Nils Johan Semb ledet landslaget under EM i 2000. Nå starter den lange veien mot EM i Frankrike i 2016.

De to beste lagene i hver gruppe går videre til EM-sluttspillet. Det gjør også den beste treeren, mens de andre treerne i gruppene spiller play-off mot hverandre for å komme til Frankrike.

«Slot» og «scorebox»

På pressekonferansen var Høgmo opptatt av Norges effektivitet i begge ender av banen. Landslagstreneren brukte begrepene «slot» og «scorebox» da han skulle fortelle om det han hadde funnet ut om lagets angreps- og forsvarsspill.

–Det er et interessant perspektiv som vi kan dra etter de ni første kampene. Vi har vært 580 ganger inne i motstanderens slot, altså en utvidet scorebox. Motstanderne har vært inne i vår slot 340 ganger. Motstanderen trenger 25 forsøk for å score mål, mens vi trenger 80. Vi har en effektivitetsutfordning i begge 16-meterne, forklarte Høgmo.

Han håper at Tarik Elyounoussi kan være løsningen på de offentive problemene.

– Det er gledelig å ta at Tarik scorer mål for klubblaget og nå kom han på ukens lag i Kicker. I tillegg venter vi på at disse unge spissene som er ute i Europa skal begynne å score mål, sier landslagstreneren.

Her er troppen mot England og Italia:

André Hansen, Odd

Rune Almenning Jarstein, Hertha Berlin

Ørjan Håskjold Nyland, Molde

Mats Møller Dæhli, Cardiff

Omar Elabdellaoui, Olympiacos

Tarik Elyounoussi, Hoffenheim

Vegard Forren, Molde

Tom Høgli, FC København

Ruben Yttergård Jenssen, Kaiserslautern

Stefan Johansen, Celtic

Joshua King, Blackburn

Anders Konradsen, Rennes

Martin Linnes, Molde

Håvard Nielsen, Eintracht Braunschweig

Håvard Nordtveit, Borussia Mönchengladbach

Per Ciljan Skjelbred, Hamburg

Tore Reginiussen, Rosenborg

Alexander Tettey, Norwich

Siste nytt

 • Nagelsmann tar over RB Leipzig

  Hoffenheims trener Julian Nagelsmann har vært svært ettertraktet. Etter neste sesong forlater han Hoffenheim til fordel for RB Leipzig, melder klubben i en pressemelding.

  Han har skrevet en treårskontrakt, og blir i Leipzig til 2023.

  Julian Nagelsmann
  Foto: Thomas Kienzle / AFP
 • VM trolig over for Australia-spiss

  Andrew Nabbout spiller neppe mer for Australia etter skulderskaden han pådro seg i torsdagens kamp mot Danmark, melder NTB. – Det ser ut til at han har pådratt seg en alvorlig skulderskade. Jeg tror VM er over for hans del, sier Australias landslagssjef Bert van Marwijk.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS
  Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
 • Gir ikke opp 5000-meter

  Etter det mislykkede forsøket på EM-kravet på 5000-meter i Stockholm, vurderte Filip Ingebrigtsen å droppe distansen under EM i Berlin. Ifølge trenerpappa Gjert har Filip nå bestemt seg for å gjøre et nytt forsøk på kravet. – Men vi vet fortsatt ikke når og hvor, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Frankrike - Peru
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia