NRK Meny
Normal

Ingen Ødegaard mot England og Italia

Per Mathias Høgmo har tatt ut en 18-mannstropp mot England og Italia. Der var det ikke plass til Martin Ødegaard.

Per-Mathias Høgmo har tatt ut følgende spillere til kampene mot England og Italia.

Se landslagssjef Per Mathias Høgmos pressekonferanse da han tok ut troppen mot England og Italia.

3. september spiller Norge treningskamp mot England på Wembley i London. 9. september starter alvoret. Da møter Norge Italia i den første kvalifiseringskampen til fotball-EM. Italia hadde et dårlig fotball-VM, men er likevel storfavoritt når de gjester Ullevål.

Mandag tok landslagssjef Per Mathias Høgmo ut troppen som skal møte de to fotballgigantene. Der fikk ikke Norges 15 år gamle vidunderbarn Martin Ødegaard plass.

– Jeg tar bare ut 18 spillere nå, og holder åpent for at 5-6 spillere fra kampen mot Emiratene på onsdag kan bli med senere. Når det gjelder Martin er han en av de som har den sjansen, men i utgangspunktet vil han være på U21-arenaen fremover, sier Høgmo.

Ødegaard

Strømsgodset-spiller Martin Ødegaard fikk ikke plass i landslagstroppen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix
 • Se troppen nederst i artikkelen

– Skal få skynde seg langsomt

Som alle andre ser Høgmo det enorme potensiale til spilleren, men han vil la spillernen få utvikle seg langsomt og var forsiktig med å svare konkret på om Ødegaard kan være aktuell mot Englland og Italia.

– Martin skal få skynde seg langsomt. Jeg gleder meg til å bli kjent med han, så tar vi det derfra, sier Høgmo.

Onsdag spiller landslaget kamp mot De forente arabiske emirater, og i den troppen er unggutten med. Spiller Martin Ødegaard den kampen, blir han den yngste landslagsspilleren på 104 år.

Ingen avklaring rundt kapteinsrollen

Sist uke sa landslagskaptein Brede Hangeland takk for seg på landslaget. Det betyr at Høgmo må finne en ny mann til å lede Norge fremover.

– Det som er så spennende med dette landslaget er at vi har så mange potensielle ledertyper. Landslagsspillere er ledertyper, det er derfor de har kommet dit. De har en del iboende egenskaper som gjør at de kan representere Norge, mener han.

I tillegg til Italia er Norge i gruppe med Kroatia, Bulgaria, Azerbaijan og Malta. Norge har ikke vært med i et stort mesterskap siden Nils Johan Semb ledet landslaget under EM i 2000. Nå starter den lange veien mot EM i Frankrike i 2016.

De to beste lagene i hver gruppe går videre til EM-sluttspillet. Det gjør også den beste treeren, mens de andre treerne i gruppene spiller play-off mot hverandre for å komme til Frankrike.

«Slot» og «scorebox»

På pressekonferansen var Høgmo opptatt av Norges effektivitet i begge ender av banen. Landslagstreneren brukte begrepene «slot» og «scorebox» da han skulle fortelle om det han hadde funnet ut om lagets angreps- og forsvarsspill.

–Det er et interessant perspektiv som vi kan dra etter de ni første kampene. Vi har vært 580 ganger inne i motstanderens slot, altså en utvidet scorebox. Motstanderne har vært inne i vår slot 340 ganger. Motstanderen trenger 25 forsøk for å score mål, mens vi trenger 80. Vi har en effektivitetsutfordning i begge 16-meterne, forklarte Høgmo.

Han håper at Tarik Elyounoussi kan være løsningen på de offentive problemene.

– Det er gledelig å ta at Tarik scorer mål for klubblaget og nå kom han på ukens lag i Kicker. I tillegg venter vi på at disse unge spissene som er ute i Europa skal begynne å score mål, sier landslagstreneren.

Her er troppen mot England og Italia:

André Hansen, Odd

Rune Almenning Jarstein, Hertha Berlin

Ørjan Håskjold Nyland, Molde

Mats Møller Dæhli, Cardiff

Omar Elabdellaoui, Olympiacos

Tarik Elyounoussi, Hoffenheim

Vegard Forren, Molde

Tom Høgli, FC København

Ruben Yttergård Jenssen, Kaiserslautern

Stefan Johansen, Celtic

Joshua King, Blackburn

Anders Konradsen, Rennes

Martin Linnes, Molde

Håvard Nielsen, Eintracht Braunschweig

Håvard Nordtveit, Borussia Mönchengladbach

Per Ciljan Skjelbred, Hamburg

Tore Reginiussen, Rosenborg

Alexander Tettey, Norwich

Siste nytt

 • Sjokktap for Liverpool

  Bunnlaget Swansea sørget for en aldri så liten sensasjon i Premier League da laget slo Liverpool 1-0 mandag. Alfie Mawson scoret målet for Swansea etter 40 minutters spill.

  Premier League - Swansea City vs Liverpool
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Frankrike overlegne mot Serbia

  Frankrike var i perioder helt overlegne mot Serbia og vant til slutt 39-30 i EM-kampen i håndball mandag. Seieren gjør at franskmennene er så godt som sikret semifinaleplass før kampen mot Kroatia onsdag.

  Frankrike håndball-EM
  Foto: Darko Bandic / AP
 • FIFA vil bruke videodømming

  Det blir innført videodømming (VAR) under sommerens fotball-VM, bekrefter Det internasjonale fotballforbundet. Allerede under VM i 2014 ble det brukt mållinjeteknologi. Nå tar FIFA et steg videre. Den endelige beslutningen om å åpne for VAR tas 2. mars.

  Gianni Infantino
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal