England droppet markering: – Redselen er så sterk at det sitter for langt inne

England var blant de mest kritiske da Qatar ble tildelt VM i 2022, men til nå har markeringen mot Qatar uteblitt fra fotballens mektigste nasjon. Feigt, mener NRKs sportskommentator.

Englands herrelandslag i fotball.

BEST PÅ BANEN: Men ikke av. Det Engelske landslaget har droppet markeringer mot Qatar-VM i tre strake kamper. NRKs sportskommentator mener de har satt seg selv i den situasjonen.

Foto: Andy Rain / AFP

Østerrike og Tyskland brettet begge ut et banner i forkant av deres kvalikkamper mot henholdsvis Danmark og Nord-Makedonia onsdag kveld.

Også Danmark og Polen markerte mot det mye omdiskuterte mesterskapet i Qatar.

Men England, verdens mektigste fotballnasjon, lot være for tredje kamp på rad.

– Engelsk fotball er så avhengig av pengene fra Qatar og de andre statene i Midtøsten allerede, at den redselen og lojaliteten er så sterk at det sitter veldig langt inne å skulle markere mot Qatar, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Selvfølgelig har de et større ansvar

Før kampen mot Polen oppfordret Kate Allen, direktør for Amnesty International UK, de engelske spillerne til å markere seg.

– De engelske spilleren må selvfølgelig la seg føre av sin egen samvittighet, men om de følger eksemplene fra de tyske, nederlandske og norske spillerne vil vi bli ekstremt glad for å se det, sier hun til det britiske nyhetsbyrået PA Media.

– Fotballen liker å se på seg selv som en kraft som bidrar til en bedre verden, og med Qatar-VM i 2022 er det en god sjanse til å markere seg.

Saltvedt mener det burde hatt mer å si at Amnesty kom på banen foran Polen-kampen.

Jan Petter Saltvedt

Jan Petter Saltvedt er ikke overrasket over Englands manglende deltakelse og forteller at det viktigste er å påvirke FIFAs fremtidige tildelingsprosesser.

– Selvfølgelig har England et større ansvar her. De er ikke bare fotballens hjemland, de har også den mest attraktive og mektigste ligaen i verden. Men den er infisert av penger fra Qatar og andre nasjoner i regionen, sier Saltvedt.

– Det er umulig å tenke at dette ikke spiller inn på viljen til å gjøre en så enkel ting som å ta på seg T-skjorter før kamp, legger han til.

Han trekker frem England og Sverige som to nasjoner han hadde håpet at skulle gi sin støtte gjennom en markering.

Les også: Tidlegare landslagsspelar ut mot Sverige: – Inga ryggrad

England tapte kampen om å få arrangere VM i 2022 mot Qatar, noe som ikke falt i god jord hos alle i det engelske fotballforbundet.

– Britene var jo de første til å være kritiske. De prøvde jo lenge å overta VM i 2022, men jeg tror de nå har et håp om å snu dette til å støtte ønsket de har om 2030-VM.

Real Madrid-stjerne har meldt seg på

Tyskland var den første nasjonen som fulgte Norges eksempel.

Nå har en av deres største stjerner, Real Madrids Toni Kroos, sagt sin mening i den tyske podkasten Einfacht mal Luppen.

Der sier han at det er flere grunner til at det var feil å tildele VM til Qatar.

Toni Kroos

Til nå er Toni Kroos den største profilen i fotballverden som har uttalt seg negativt til Qatar-VM. Han er kritisk, men ønsker ikke å boikotte.

Foto: Daniele Mascolo / Reuters

– Den første grunnen er arbeidsforholdene, og så det faktum at homoseksualitet er straffbart. I tillegg er ikke Qatar et fotballand, sier midtbanespilleren.

– Det er akkurat denne bevegelsen vi håpet at skulle skje. Profiler som Kroos snakker nå om dette, og vi må huske å minne oss på at dette er satt i gang av Norge, sier Saltvedt.

– Det er også ekstremt viktig at han trekker frem elementer det har vært mindre fokus på, som homofiles rettigheter. Det er fortsatt straffbart å være homofil i Qatar sist jeg sjekka.

Stopperpar i fokus

Harry Kane skåret kampens første mål før det var spilt 20 minutter. Englands kaptein var kjølig fra straffemerket etter at Raheem Sterling ble felt.

Rett før timen var spilt kunne Polen og Jakub Moder utnytte en tabbe fra Englands midtstopper John Stones og konverterte gavepakken til skåring.

Stones' stopperkollega, Harry Maguire, reddet midtforsvarets ære drøyt fem minutter før slutt.

Siste nytt

 • Negative tester i Odd

  Mandag fikk Odd svar på koronatestene som ble tatt etter at en spiller testet positivt i forkant av seriepremieren mot Sandefjord. Alle de andre spillerne og støtteapparatet hadde negative prøvesvar, opplyser klubben på egne nettsider. Spillerne er fortsatt likevel i karantene og klubben vet ikke om de kan spille kampen mot Stabæk den 16. mai.

  Teningskamp i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Odd
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Reginiussen legger opp

  Forsvarsspiller Tore Reginussen (35) annonserer på sin Instagram-konto at han legger fotballskoene på hylla etter denne sesongen. Etter å ha spilt i Rosenborg siden 2012, signerte han for den tyske klubben FC St. Pauli i januar. Siste seriekamp er 23. mai.

  – Det har vært en utrolig reise, med endeløse høydepunkter og opplevelser, skriver han.

  Reginiussen har 31 landskamper og ble blant annet kåret til årets spiller i eliteserien i 2017.

  – Tiden er inne for å ta fatt på et nytt kapittel i livet mitt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal