Hopp til innhold

England droppet markering: – Redselen er så sterk at det sitter for langt inne

England var blant de mest kritiske da Qatar ble tildelt VM i 2022, men til nå har markeringen mot Qatar uteblitt fra fotballens mektigste nasjon. Feigt, mener NRKs sportskommentator.

Englands herrelandslag i fotball.

BEST PÅ BANEN: Men ikke av. Det Engelske landslaget har droppet markeringer mot Qatar-VM i tre strake kamper. NRKs sportskommentator mener de har satt seg selv i den situasjonen.

Foto: Andy Rain / AFP

Østerrike og Tyskland brettet begge ut et banner i forkant av deres kvalikkamper mot henholdsvis Danmark og Nord-Makedonia onsdag kveld.

Også Danmark og Polen markerte mot det mye omdiskuterte mesterskapet i Qatar.

Men England, verdens mektigste fotballnasjon, lot være for tredje kamp på rad.

– Engelsk fotball er så avhengig av pengene fra Qatar og de andre statene i Midtøsten allerede, at den redselen og lojaliteten er så sterk at det sitter veldig langt inne å skulle markere mot Qatar, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Selvfølgelig har de et større ansvar

Før kampen mot Polen oppfordret Kate Allen, direktør for Amnesty International UK, de engelske spillerne til å markere seg.

– De engelske spilleren må selvfølgelig la seg føre av sin egen samvittighet, men om de følger eksemplene fra de tyske, nederlandske og norske spillerne vil vi bli ekstremt glad for å se det, sier hun til det britiske nyhetsbyrået PA Media.

– Fotballen liker å se på seg selv som en kraft som bidrar til en bedre verden, og med Qatar-VM i 2022 er det en god sjanse til å markere seg.

Saltvedt mener det burde hatt mer å si at Amnesty kom på banen foran Polen-kampen.

Jan Petter Saltvedt

Jan Petter Saltvedt er ikke overrasket over Englands manglende deltakelse og forteller at det viktigste er å påvirke FIFAs fremtidige tildelingsprosesser.

– Selvfølgelig har England et større ansvar her. De er ikke bare fotballens hjemland, de har også den mest attraktive og mektigste ligaen i verden. Men den er infisert av penger fra Qatar og andre nasjoner i regionen, sier Saltvedt.

– Det er umulig å tenke at dette ikke spiller inn på viljen til å gjøre en så enkel ting som å ta på seg T-skjorter før kamp, legger han til.

Han trekker frem England og Sverige som to nasjoner han hadde håpet at skulle gi sin støtte gjennom en markering.

Les også: Tidlegare landslagsspelar ut mot Sverige: – Inga ryggrad

England tapte kampen om å få arrangere VM i 2022 mot Qatar, noe som ikke falt i god jord hos alle i det engelske fotballforbundet.

– Britene var jo de første til å være kritiske. De prøvde jo lenge å overta VM i 2022, men jeg tror de nå har et håp om å snu dette til å støtte ønsket de har om 2030-VM.

Real Madrid-stjerne har meldt seg på

Tyskland var den første nasjonen som fulgte Norges eksempel.

Nå har en av deres største stjerner, Real Madrids Toni Kroos, sagt sin mening i den tyske podkasten Einfacht mal Luppen.

Der sier han at det er flere grunner til at det var feil å tildele VM til Qatar.

Toni Kroos

Til nå er Toni Kroos den største profilen i fotballverden som har uttalt seg negativt til Qatar-VM. Han er kritisk, men ønsker ikke å boikotte.

Foto: Daniele Mascolo / Reuters

– Den første grunnen er arbeidsforholdene, og så det faktum at homoseksualitet er straffbart. I tillegg er ikke Qatar et fotballand, sier midtbanespilleren.

– Det er akkurat denne bevegelsen vi håpet at skulle skje. Profiler som Kroos snakker nå om dette, og vi må huske å minne oss på at dette er satt i gang av Norge, sier Saltvedt.

– Det er også ekstremt viktig at han trekker frem elementer det har vært mindre fokus på, som homofiles rettigheter. Det er fortsatt straffbart å være homofil i Qatar sist jeg sjekka.

Stopperpar i fokus

Harry Kane skåret kampens første mål før det var spilt 20 minutter. Englands kaptein var kjølig fra straffemerket etter at Raheem Sterling ble felt.

Rett før timen var spilt kunne Polen og Jakub Moder utnytte en tabbe fra Englands midtstopper John Stones og konverterte gavepakken til skåring.

Stones' stopperkollega, Harry Maguire, reddet midtforsvarets ære drøyt fem minutter før slutt.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal