Ingen kobling mellom IBU-etterforskning og VM-razzia

Pågripelsen av fem utøvere i ski-VM tilskrives godt samarbeid mellom verdens antidopingbyrå og østerriksk politi i forbindelse med etterforskningen av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), men det skal ikke være en sammenheng mellom de to etterforskningene.

2019 FIS Nordic World Ski Championships

Det var på Hotell Bergland i Seefeld at østerriksk politi pågrep to utøvere fra Østerrike onsdag formiddag. Nå kobles etterforskningen til Norge.

Foto: Lisi Niesner / Reuters

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev NRK at det var en sammenheng mellom razziaen under ski-VM og etterforskningen rettet mot den tidligere ledelsen i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Dette skyldes en misforståelse, og avvises nå av flere kilder.

– Vi har ingen indikasjoner på at det er noen sammenheng mellom dagens aksjoner i forbindelse med ski-VM og den pågående etterforskningen av tidligere ledelse i IBU, sier styremedlem Tore Bøygard i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til NRK i kveld.

Også det internasjonale antidopingbyrået (Wada) opplyser til NRK i kveld at det ikke er noen sammenheng mellom de to sakene.

Skryter av samarbeid

I en pressemelding tidligere i dag, i forbindelse med doping-razziaen i Seefeld, trakk Wada fram samarbeidet med politiet i forbindelse med etterforskningen av IBU.

– Det siste samarbeidet med østerrikske politimyndigheter følger en Wada-etterforskning av det internasjonale skiskytterforbundet, som i fjor resulterte i en kriminaletterforskning i Østerrike og Norge, skriver antidopingbyrået i pressemeldingen.

Norsk og østerriksk politi har etterforsket Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) for korrupsjon knyttet til dopingkriminalitet.

Tidligere IBU-president, Anders Besseberg, er en av dem som anklages for å ha skjult dopingsaker. Besseberg ble kalt inn til avhør i april i fjor og er fortsatt under etterforskning. Nordmannen stiller seg uforstående til anklagene.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Anders Besseberg i forbindelse med denne saken, uten å lykkes.

– En større operasjon

Samarbeidet mellom Wada og østerriksk politi i forbindelse med etterforskningen av IBU skal ha fungert godt, og videreføring av dette samarbeidet skal være noe av det som ligger til grunn for at fem langrennsløpere ble arrestert i Seefeld onsdag.

Wada

Verdens antidopingbyrå (Wada) har lagt ut en pressemelding som kobler razziaen i Seefeld til norsk etterforskning.

Foto: Marc Braibant / AFP

– Politiraidet var en del av en større operasjon som har som mål å ta kriminelle fra flere europeiske land. Wadas etterforskningsavdeling har gitt informasjon for å assistere i operasjonen, står det i pressemeldingen.

Helleland: – Dette er kriminalitet

Wadas norske visepresident, Linda Hofstad Helleland, har tvitret om den pågående aksjonen.

Laster Twitter-innhold

– Mørke skygger over verdensmesterskapet i Seefeld. Utøvere som er tatt med nål i armen mens de tar bloddoping sjokkerer oss alle, skriver hun blant annet.

Helleland.

Linda Hofstad Helleland mener vi nå ser baksiden av medaljen i internasjonal idrett.

Foto: Valentin Flauraud / AP

I en annen tweet skriver hun:

– Dette er kriminalitet! Det er ofte andre enn utøverne som står bak dopingen. Dette handler om store penger. Doping er også korrupsjon og økonomisk kriminalitet. De som tjener penger på doping bør straffeforfølges. Trist å se medaljens bakside ...

Helleland ønsker ikke kommentere saken ytterligere.

Siste nytt

 • Lie på 11.-plass i Lake Louise

  Det ble en 11.-plass på Kajsa Lie i kvinnenes utfor i Lake Louise fredag. Tsjekkiske Ester Ledecka vant foran Corinne Suter fra Sveits. Stephanie Venier fra Østerrike sikret tredjeplassen. Lie var den eneste deltageren fra Norge i rennet.

  Vickhoff Lie.
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • Carlsen-seier mot Aronian

  Magnus Carlsen nedkjempet armeneren Levon Aronian og vant det første partiet i duellen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London fredag.

  Først etter over fem timers spill var partiet avgjort. Kampen om tredjeplassen avgjøres over tre dager.

  VM I Fischersjakk 2019
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Lundby best i kvalifiseringen

  Maren Lundby hoppet 138,5 meter fredag og var best i kvalifiseringen til lørdagens storbakkerenn i Lillehammer. Silje Opseth ble nest beste norske på 6.-plass etter et hopp på 128 meter. Anna Odine Strøm ble nummer ni. Dermed får Norge med tre hoppere.

  Maren Lundby hopper igjen.
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal