NRK Meny
Normal

Skadet Cologna: – Jeg hadde håpet det ikke var så alvorlig

Dario Colognas skade er verre enn først antatt – uten at det gleder hans norske rival Petter Northug.

Petter Northug og Dario Cologna

Petter Northug og Dario Cologna har utkjempet mange dueller i Tour de Ski. I vinterens utgave vil trolig ingen av dem prege toppen av resultatlistene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Northug har i alle år hatt et mål om å vinne Tour de Ski. Ennå har han ikke klart det. Og han har ingen tro på at det skjer i år heller, selv om mannen med tre sammenlagtseirer – Dario Cologna – nå trolig melder forfall.

– Jeg er altfor feit for Tour de Ski, skriver Northug i en sms til NRK.no onsdag. Det utsagnet er 27-åringens svar på hva Colognas skade betyr for hans muligheter.

Hans sveitsiske rival skal opereres fredag etter å ha skadet seg på trening mandag.

– Han fikk en rotasjon og røk tre leddbånd, forteller Colognas norske trener Guri Hetland.

– Veldig skuffet

Operasjonen betyr seks uker uten trening – mindre enn tre måneder før OL i Sotsji. Cologna får dermed ikke konkurrert før jul, og stiller neppe til start i Tour de Ski. Kommer han til start, er det med et særdeles tynt treningsgrunnlag.

Det betyr at Dario Cologna plutselig befinner seg i en enda vanskeligere situasjon enn Petter Northug, som for sin del mistet nesten to måneder med trening i høst på grunn av en virussykdom.

Overfor sveitsisk radio innrømmer Cologna at han er nedbrutt.

– Jeg hadde håpet det ikke var så alvorlig. Jeg er veldig skuffet, for jeg har hatt veldig gode sesongforberedelser. Men jeg får ikke gjort noe med det som er skjedd, erkjenner Cologna.

Må trene på kjelke

Slik beskriver han mandagens hendelse:

– Det skjedde da jeg var ute og jogget meg ned etter et testløp. Underlaget var glatt. Sånt kan skje når som helst, det var bare et uheldig øyeblikk. Nå må jeg bare det beste ut av situasjonen.

Det betyr at Cologna må ta tiden til hjelp etter fredagens operasjon. Det er en stor tålmodighetsprøve som venter ham.

– I begynnelsen kan jeg bare jobbe med overkroppen, sannynligvis på en kjelke. Når jeg kan konkurrere igjen, er det for tidlig å si noe om. Avbruddet vil bli fra seks til åtte uker. Etterpå er det fortsatt god tid til Sotsji, og jeg håper å gjøre et sterkt comeback, sier Cologna i radiointervjuet.

Fryktet sterk Cologna

Petter Northug er på full fart tilbake etter sin sykdomsperiode, og avslutter torsdag et vellykket høydeopphold i Livigno og Val Senales. Likevel har han innsett at det er umulig også for ham å være i toppform i Tour de Ski. Og det handler om mye mer enn å finne matchvekta, selv om Northugs måte å si det på er at han er «altfor feit».

Da NRK møtte Northug i Livigno for halvannen uke siden, sa han følgende om mulighetene til å vinne touren denne sesongen:

– Det skjer nok ikke i år, nei. Det blir litt for dårlig tid, dessverre, sa Northug, som vil bruke touren som trening til årets store mål.

I det samme intervjuet utropte han svenske Johan Olsson og nettopp Dario Cologna som sine tøffeste konkurrenter under OL i Sotsji. Under VM i Val di Fiemme sist vinter, vant Northug, Olsson og Cologna hvert sitt individuelle VM-gull.

Nå spørs det om Cologna likevel blir lettere å hanskes med i Sotsji enn først antatt.

Siste nytt

 • Ny nedtur for Djokovic

  Novak Djokovic jager forgjeves gammel form etter sine skadeproblemer. Onsdag slo 140.-rankede Martin Klizan ham ut av Barcelona Open, melder NTB.

  TENNIS-ATP-BARCELONA
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Eckhoff til Sør-Trøndelag skikrets

  Stian Eckhoff blir Sør-Trøndelag skikrets nye administrasjonssjef. Den avtroppende landslagstrener for de kvinnelige skiskytterne starter i jobben til høsten, melder NTB.

  Stafett 4 x 6 km skiskyting damer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Carlsen-remis mot Karjakin

  Med sorte brikker spilte Magnus Carlsen remis mot Sergej Karjakin i Shamkir Chess i Aserbajdsjan onsdag. Partiet endte uavgjort etter 30 trekk.

  Nordmannen står med fem remis og én seier etter seks runder.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid