NRK Meny
Normal

Ingen dopingtest i norsk sjakk

Til tross for dopingtester av spillerne under sjakk-OL vil verken Norges Sjakkforbund eller Antidoping Norge begynne med tester her hjemme.

- Gen-dpoing er et skrekk-scenario, mener Arne Ljungqvist
Foto: SCANPIX

Sjakk er underlagt det samme regelverket som man er innenfor idretten og i prinsippet kan man komme og ta uanmeldte dopingtester av sjakkspillere. Generalsekretær i Norges Sjakkforbund Dag Danielsen ser det som svært tvilsomt at de vil sette i gang med noen dopingtest i nær fremtid.

Dag Danielsen

Dag Danielsen ser det som lite sannsynlig at vi får oppleve dopingtester av norske sjakkspillere med det første.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

- Dopingtester er et kostnadsspørsmål, og doping er ikke noe vi har opplevd som et problem. Det er ikke på trappene i nær fremtid å begynne å teste norske sjakkspillere i nasjonale turneringer. Hva det internasjonale antidopingbyrået WADA vil gjøre er vanskelig for meg å si, men det er vel ikke veldig sannsynlig at det blir noe særlig med kontrollvirksomhet i nærmeste fremtid.

Hør utdrag av intervjuet med Dag Danielsen!

Antidoping Norge er WADAs forlengede arm i Norge, og er de som i tilfellet skal ut å teste sjakkspillere.

- Om vi skal begynne å teste sjakkspillere i Norge blir bare ren spekulasjon. Vi har ikke fått noen slik henvendelse fra WADA, sier Per Elias Kalfoss i Antidoping Norge til NRK

Er doping i sjakk bare tull? Besøk sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Lite problem

I sjakk er det først og fremst elektronisk doping som er et tenkelig problem, uten at det heller her er registrert tilfeller i Norge.

- Det har aldri vært et problem i Norge, men det har vært turneringer i utlandet der folk har fått overført trekk via øretelefoner eller lignende, sier Dag Danielsen

Når det gjelder inntak av stimulerende midler er dette heller ikke plagsomt stort i sjakkverden. Så vidt NSF kjenner til er det ikke registrert et eneste tilfelle verken nasjonalt eller internasjonalt. Så det er vel under ”føre var” prinsippet at det internasjonale sjakkforbundet utfører sine tester.

Les om Ivanchuk som nektet å la seg teste!

Men det finnes faktisk dopingmidler som kan ha en effekt på sjakkspillingen forteller Danielsen.

-Sentralstimulerende midler er vel det man tenker på i forbindelse med sjakk. Det er et moderne stoff som man kaller for Modafinil, som selges under merkenavnet Modiodal og som brukes i behandlingen av narkolepsi. Dette er klassifisert som et dopingmiddel hos det internasjonale antidopingbyrået WADA. Dette fører til at du er opplagt gjennom et helt parti.

Verken kaffe eller nikotin på dopinglista.

-Kaffe er et stoff som WADA holder under oppsikt. Men verken det eller nikotin står på lista, sier Per Elias Kalfoss i Antidoping Norge.

Så da får vi gå ut ifra at dette er en gladnyhet for et samlet sjakknorge. Uten kaffen ville vel den tradisjonelle norske klubbspiller gått til grunne i løpet av få sesonger!

Hør utdrag av intervjuet med Dag Danielsen!

Siste nytt

 • Byåsen til gruppespillet

  Byåsen slo hviterussiske Gomel 27-22 på bortebane. det betyr 59-50 sammenlagt, og Byåsen er dermed klar for gruppespillet i EHF-cupen.

 • Federer ikke til verdensfinale

  David Goffin er klar for finale i verdenstourfinalen i tennis i London etter 2-1 over favoritten Roger Federer.

  Federer har kun tapt fem ganger i 2017, men måtte altså strekke våpen lørdag.

  Goffin, rangert som nummer åtte i verden, slo ut verdensener Rafael Nadal tidligere i turneringen.

  David Goffin og Roger Federer
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup fristil: Big Air, Milano
V-cup fristil: Big Air
V-cup fristil: Big Air