NRK Meny
Normal

Russland oppklarer: – Diskriminering av homofile er strengt forbudt

Russland har gitt klare garantier til IOC om at den omdiskuterte antihomoloven ikke vil påvirke verken utøvere eller publikum under OL i Sotsji.

Russlands ministre

Russland-president Vladimir Putin og visestatsminister Dmitry Kozak (t.h.) inspiserte hoppanlegget i Sotsji i vinter. Kozak har nå avklart uklarhetene rundt den omstridte antihomoloven.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Afp

Den olympiske komité skal ha kommet med klare krav til de russiske myndighetene om å fjerne den omstridte antihomoloven som gjelder i landet.

Loven sier at den eller de som står for homofil propaganda i Russland, skal bøtelegges. Loven gjelder også for turister og besøkende.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal Russland nå ha kommet med en oppklarende melding til IOC, der loven på det nærmeste oppheves.

Alle er velkommen

– Vi har i dag mottatt skriftlige garantier fra russiske myndigheter om at alle som vil besøke Sotsji under OL er hjertelig velkommen - uansett seksuell legning, heter det i en uttalelse fra IOC-president Jacques Rogge.

Brevet skal ha kommet fra visestatsminister Dmitry Kozak. Der går det frem at Russland er forberedt på å følge IOCs reglement, som ikke tillater noen form for diskriminering under lekene.

Kraftige reaksjoner

Homseloven har skapt voldsomme reaksjoner verden rundt. Under friidretts-VM i Moskva var det flere utøvere som tok til ordet for å få avskaffet regelverket.

Flere stemmer har også oppfordret til å boikotte Sotsji-OL.

– Den russiske føderasjon garanterer å oppfylle og følge alle krav og regler nedsatt av IOC, sier Kozak i brevet.

– Diskriminering av seksuelle minoriteter er strengt forbudt i Russland, forsikrer Kozak.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal