Hopp til innhold

Ingebrigtsens overmann sensasjonelt ikke tatt ut til OL

Verdens beste 1500-meterløper, Timothy Cheruiyot, er ikke tatt ut i den kenyanske OL-troppen til Tokyo. NRKs ekspert Vebjørn Rodal mener det likevel må tas et forbehold.

Friidrett

Timothy Cheruiyot blir ikke å se i Tokyo.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB

Det kenyanske friidrettsforbundet publiserte lørdag listen over utøvere som skal til Tokyo, og der var ikke verdensmesteren å finne.

Cheruiyot ble nummer fire i det kenyanske uttaket lørdag, og ingen nasjoner har med flere enn tre utøvere.

Kenya har lenge holdt fast vet rent amerikansk uttak, som vil si at det holdes kvalifiseringskonkurranser der de beste automatisk kvalifiserer seg til mesterskapet.

På 1500 meter herrer står det tre navn - men ikke Cheruiyot:

Athletics Kenya
Foto: Skjermdump Twitter 19.06 kl. 14.57

– Tar forbehold

Cheruiyot har slått Jakob Ingebrigtsen elleve av elleve ganger de har møttes. Rodal sier det er overraskende dersom det viser seg at han ikke reiser til Tokyo.

– Jeg tar litt forbehold rundt det. Basert på historien så har det kenyanske friidrettsforbundet gjort litt forskjellige ting rundt uttak til mesterskap, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal etter at nyheten sprakk lørdag.

Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rodal forteller at det kenyanske friidrettsforbundet har tidligere tatt to plasser på plassering i det kenyanske mesterskapet, som i utgangspunktet skal være amerikansk uttak, men så har de tatt den tredje plassen på skjønn.

– Blant annet fordi løpsøvelsene kan bli litt rammet av at det foregår i Nairobi som ligger 1800 meter over havet. Det er ikke alle som fungerer i den høyden.

– Jeg føler meg ikke helt trygg på at Cheruiyot ikke dukker opp i OL selv om han ble nummer fire i det kenyanske mesterskapet i dag, sier Rodal.

Lettere vei til OL-gull?

Dersom Cheruiyot faktisk ikke stiller i Tokyo, så vil det være sensasjonelt.

Monaco Diamond League Athletics

Elleve av elleve ganger har de gått i mål i denne rekkefølgen - Cheruiyot først.

Foto: Valery Hache / AP

– Det vil være en stor overraskelse. Han åpnet jo bra. Han gjorde en fin sesongåpning til tross for at han har hatt litt skadeproblematikk og ikke fått forberedt seg tilsynelatende helt optimalt. Så gjorde han et bra løp i Diamond League i Doha tidligere i vår, og så ut til å være litt tilbake på sporet.

– Så det at han da kanskje ikke stiller i OL og møter Jakob Ingebrigtsen der, det gjør veien til et eventuelt OL-gull for Jakob litt enklere, sier Rodal.

25-årige Cheruiyot vant VM-gull på 1500-meter i Doha i 2019 og har også VM-sølv fra London i 2017. Uten han, blir det én mindre for Jakob å konkurrere om gullet med.

– Det er Cheruiyot som har vært den store utfordreren tidligere. Men i mine øyne var nok Jakob også favoritten selv om Cheruiyot hadde vært i den kenyanske OL-troppen, sier Rodal.

Siste nytt

 • Frappart blir første kvinnelige hoveddommer i fotball-VM for menn

  Stéphanie Frappart (38) fortsetter å skrive dommerhistorie i fotballen. Torsdag får hun ansvaret for dømmingen i VM-kampen mellom Tyskland og Costa Rica.

  Med det blir hun første kvinne til å være kampleder i et fotball-VM for menn. Tidligere i Qatar-sluttspillet har Frappart vært fjerdedommer.

  – Dette avslutter en lang prosess som startet for flere år siden med utvikling av kvinnelige dommere til herreturneringer på junior- og seniornivå. Nå viser vi klart og tydelig at det er kvalitet, ikke kjønn, som teller for oss, sier Fifa-topp og tidligere stjernedommer Pierluigi Collina i en uttalelse.

  Fra før var Frappart første kvinne til å dømme herrekamper i Ligue 1, mesterligaen, europaligaen, Uefas supercup og europeisk VM-kvalifisering.

  Hun er en av tre kvinnelige hoveddommere som er plukket ut til årets VM. I alt er det 36 kampledere på plass i Qatar. (NTB)

  Soccer WCup Female Referees
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Haug scoret for Roma i cupen

  Sophie Román Haug (23) gjorde det siste målet i Romas 3-0-seier borte mot Arezzo i den italienske fotballcupen tirsdag.

  Scoringen hennes kom fire minutter på overtid. Det var Haugs femte Roma-mål denne sesongen.

  Hun spilte hele cupoppgjøret mot Serie B-motstand. Nylig var angriperen norsk målscorer i kvinnelandslagets 1-2-tap for Frankrike.

  Tirsdagens kamp var Romas første av to i cupturneringens gruppespill. Den neste er mot Como i januar. Vinnerne av hver pulje går til kvartfinalene.

  (©NTB)

  Sophie Roman Haug
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • La Liga vil ha Juventus straffet umiddelbart

  Juventus blir gransket for økonomisk triksing. I Spania kommer det krav fra La Liga-ledelsen om sportslige sanksjoner mot den italienske storklubben.

  Den spanske toppdivisjonen har lenge fulgt med på det som skjer i Juventus. Allerede i april sendte La Liga en klage til Det europeiske fotballforbundet (Uefa) om norditalienernes mulige brudd på regler for økonomisk fair play.

  Nå vil de ha Juventus straffet for å sette et eksempel i jobben for å gjøre fotballen i Europa økonomisk bærekraftig.

  «Vi krever umiddelbare sportslige sanksjoner mot klubben av relevante instanser», står det i en uttalelse fra La Liga. Der heter det videre at «økonomisk bærekraftighet er helt avgjørende for å beskytte fotballen som en virksomhet».

  Påtalemyndigheten i Torino har siden i fjor etterforsket Juventus etter påstander om ulovlig regnskapsføring og uregelmessigheter rundt overganger og låneavtaler for flere spillere. Mandag kveld kom nyheten om at hele klubbstyret hadde trukket seg.

  Det inkluderte Juventus' mangeårige president Andrea Agnelli. Årsaken ble oppgitt å være den pågående politietterforskningen. Italias fotballforbund har også satt klubben under lupen.

  (©NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste