Ingebrigtsens overmann sensasjonelt ikke tatt ut til OL

Verdens beste 1500-meterløper, Timothy Cheruiyot, er ikke tatt ut i den kenyanske OL-troppen til Tokyo. NRKs ekspert Vebjørn Rodal mener det likevel må tas et forbehold.

Friidrett

Timothy Cheruiyot blir ikke å se i Tokyo.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB

Det kenyanske friidrettsforbundet publiserte lørdag listen over utøvere som skal til Tokyo, og der var ikke verdensmesteren å finne.

Cheruiyot ble nummer fire i det kenyanske uttaket lørdag, og ingen nasjoner har med flere enn tre utøvere.

Kenya har lenge holdt fast vet rent amerikansk uttak, som vil si at det holdes kvalifiseringskonkurranser der de beste automatisk kvalifiserer seg til mesterskapet.

På 1500 meter herrer står det tre navn - men ikke Cheruiyot:

Athletics Kenya
Foto: Skjermdump Twitter 19.06 kl. 14.57

– Tar forbehold

Cheruiyot har slått Jakob Ingebrigtsen elleve av elleve ganger de har møttes. Rodal sier det er overraskende dersom det viser seg at han ikke reiser til Tokyo.

– Jeg tar litt forbehold rundt det. Basert på historien så har det kenyanske friidrettsforbundet gjort litt forskjellige ting rundt uttak til mesterskap, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal etter at nyheten sprakk lørdag.

Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rodal forteller at det kenyanske friidrettsforbundet har tidligere tatt to plasser på plassering i det kenyanske mesterskapet, som i utgangspunktet skal være amerikansk uttak, men så har de tatt den tredje plassen på skjønn.

– Blant annet fordi løpsøvelsene kan bli litt rammet av at det foregår i Nairobi som ligger 1800 meter over havet. Det er ikke alle som fungerer i den høyden.

– Jeg føler meg ikke helt trygg på at Cheruiyot ikke dukker opp i OL selv om han ble nummer fire i det kenyanske mesterskapet i dag, sier Rodal.

Lettere vei til OL-gull?

Dersom Cheruiyot faktisk ikke stiller i Tokyo, så vil det være sensasjonelt.

Monaco Diamond League Athletics

Elleve av elleve ganger har de gått i mål i denne rekkefølgen - Cheruiyot først.

Foto: Valery Hache / AP

– Det vil være en stor overraskelse. Han åpnet jo bra. Han gjorde en fin sesongåpning til tross for at han har hatt litt skadeproblematikk og ikke fått forberedt seg tilsynelatende helt optimalt. Så gjorde han et bra løp i Diamond League i Doha tidligere i vår, og så ut til å være litt tilbake på sporet.

– Så det at han da kanskje ikke stiller i OL og møter Jakob Ingebrigtsen der, det gjør veien til et eventuelt OL-gull for Jakob litt enklere, sier Rodal.

25-årige Cheruiyot vant VM-gull på 1500-meter i Doha i 2019 og har også VM-sølv fra London i 2017. Uten han, blir det én mindre for Jakob å konkurrere om gullet med.

– Det er Cheruiyot som har vært den store utfordreren tidligere. Men i mine øyne var nok Jakob også favoritten selv om Cheruiyot hadde vært i den kenyanske OL-troppen, sier Rodal.

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Siste nytt

 • Glimt med drømmeåpning i Europa

  Bodø/Glimt fikk en drømmestart i sin første sesong i europeisk fotball og vant 3-1 i første gruppespillskamp i serieligaen.

  – Vi ble nesten litt overrumplet og ble litt utålmodige i spillet. Heldigvis fikk vi justert oss inn, og da synes jeg det er klasseforskjell, sier Ulrik Saltnes når han overfor Viasat 4 oppsummerer kampen sett fra sitt ståsted.

  For etter en omgang med nerver kom Glimt ut i hundre og kjørte over Zorja Lugansk etter pause.

  Da scoret først Saltnes etter 48 minutter. Bare minuttet etter la Ola Solbakken på til 2-0. Luften så ut til å ha gått ut av gjestene fra Ukraina.

  Etter en time vartet Amahl Pellegrino med kampens prestasjon. Langskuddet hans gikk i en fin bue over bortelagets keeper. 3-0 var et faktum og kampen i realiteten avgjort.

  På tampen av kampen fikk Zorja en sjanse til å pynte på resultatet. Den utnyttet de godt og reduserte til 3-1.

  – Det er det største jeg har opplevd på en fotballbane, sier Ola Solbakken til Viasat 4 etter kampen.

  HwZXJaxsdpU
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Carlsen tok teten i Norway Chess

  Magnus Carlsen var under press mot Sergej Karjakin i Norway Chess, men vendte partiet da russeren spilte uforsiktig. Carlsen vant duellen i klassisk sjakk og har fire seire på rad.

  Med tre nye poeng torsdag overtar den norske verdensmesteren ledelsen i storturneringen i Stavanger. Det skjer bare tre dager etter at Carlsen lå 3,5 poeng bak daværende turneringsleder Richard Rapport fra Ungarn.

  gBz9cDZ8M_Y
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Solskjær svarer etter kritikken

  Kritikken har haglet mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær etter tirsdagens mesterligafadese.

  – Vi forventer mer av oss selv, innrømmer Solskjær på pressekonferansen før helgens Premier League-runde.

  Manchester United returnerte tomhendt fra gruppespillets første kamp i Sveits, etter å ha blitt senket fem minutter på overtid av Young Boys' Jordan Siebatcheu.

  Jesse Lingard tabbet seg ut med et svakt tilbakespill, men kritikken ble først og fremst rettet mot storklubbens norske manager etter 1–2-tapet.

  – I media blir man ofte dømt på oppførsel og utfall, heller enn intensjonen. Selvfølgelig blir det svart og hvitt.

  – Vi går inn i kampene med gode intensjoner, gjør endringer med gode gode intensjoner, vi takler med gode intensjoner, vi spiller pasninger med gode intensjoner, sier Solskjær.

  Manchester United fikk en drømmestart med Cristiano Ronaldo-mål etter 13 minutter, men fikk så utvist Aaron Wan-Bissaka og røk deretter på en smell.

  – Det er alltid resultatet som avgjør hvilke overskrifter vi får se, mener Solskjær.

  Manchester United leder Premier League med ti poeng etter fire kamper. Søndag venter West Ham borte i serien.

  Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on prior to the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern, on September 14, 2021. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
  Foto: Sebastien Bozon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal