Ingebrigtsen: – Jeg kunne ikke se på nesten 30 minutter

Jakob Ingebrigtsen (16) takker sine to eldre brødre etter EM-gullet. Vebjørn Rodal mener det eneste riktige er å la 16-åringen få fortsette å trene med dem.

Jakob Ingebrigtsen

SLITEN: Jakob Ingebrigtsen måtte ha hjelp for å komme seg på beina etter gull-løpet.

Foto: NRK

– I vår familie sier vi «go hard or go home». Jeg bestemte meg for å gi alt og ta gull, sier Jakob Ingebrigtsen til Det europeiske friidrettsforbundet (EAA).

Søndag knuste 16-åringen alle da han tok EM-gull i terrengløp i U20-klassen - selv om han var yngst i feltet og konkurrerte med løpere som var to og tre år eldre.

– Jeg var så sliten da jeg kom i mål at jeg ikke kunne se klart på nesten 30 minutter, sier en strålende fornøyd unggutt.

Rodal vil ha pappa Gjert

Rodal

IMPONERT: Vebjørn Rodal mener Jakob Ingbrigtsen bør fortsette å trene med brødrene sine.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Etter gullet takket 16-åringen sine to eldre og mer kjente brødre.

– De lærer meg mange gode teknikker og forteller meg hvordan jeg skal legge opp løpene. Jeg lærer mye av dem, sier 16-åringen.

Både Henrik (25) og Filip Ingebrigtsen (23) har EM-gull på 1 500 meter. Hver uke matcher Jakob seg mot dem på trening.

Dét er en suksessoppskrift gutta må fortsette med, mener Rodal.

– Det tryggeste er helt klart å la Jakob fortsette i samme gata og la Gjert styre treningen. La Jakob få trene med storebrødrene sine og la han få fortsette å bygge stein for stein, år for år. Sørge for at det miljøet som har full oversikt over han - både som idrettsutøver og person - får lov til å styre dette, sier Rodal.

– Du må trene, nok, riktig og hardt

De tre Ingebrigtsen-brødrene trenes av sin egen far Gjert Ingebrigtsen. Søndag sa han til NRK at han mener norsk idrett er for redde til å satse på unge talenter.

– Jeg skjønner ikke at de som skal sikre norske medaljer i fremtidige VM og OL tør å overlate ansvaret for et slikt ekstremt talent til en far, sa han til NRK.

Men han la også til at han mener han takler det ansvaret bra, og Rodal er enig.

– De er så gode først og fremst for at de har trent godt og riktig, sier Rodal.

Og hemmeligheten bak lillebrors suksess mener OL-mesteren fra 1996 er enkel:

– Du må trene nok, riktig og hardt. Og så må du trene lenge nok. Har du et snev av talent da, blir du god, sier Rodal.

Rodal gikk på ski

Ingen av de to eldre brødrene var like gode som Jakob i så ung alder. Vebjørn Rodal var heller ikke i nærheten. Ifølge OL-vinneren på 800 m fra 1996, satset han på langrenn i tillegg til friidrett helt frem til han var 16.

– Historisk sett har vi ikke så mange referanser å knytte opp mot sånne type talenter. Atle Douglas og jeg har vært på det nivået på et senere tidspunkt i karrieren, men bortsett fra det er det lite referansegrunnlag på dette i Norge, sier han.

Dermed må Jakob Ingebrigtsen løpe opp nye stier og foreløpig klarer han det meget bra.

Jakob Ingebrigtsen vinner EM i terrengløp i U20-klassen.

SE GULLØPET: Jakob Ingebrigtsen vant sin klasse i terrengløp-EM på overbevisende vis.

Siste nytt

 • Liverpool mot Monterrey

  Meksikanske Monterrey blir Liverpools semifinale-mostandar i klubb-VM i Qatar. I kvartfinalen i dag slo dei heimelaget Al-Sadd 3-2.

  I den andre semifinale skal søramerikanske Flamengo møte Al Hilal frå Saudi-Arabia. Al Hilal slo tunisiske Esperance 1-0 i kvartfinalen.

  Liverpool og Flamengo hadde walkover fram til semifinalen.

  Flamengo - Al Hilal går 17. desember, Liverpool - Monterrey dagen etter. Finalen går 21. desember.

  Monterrey feirer semi
  Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters
 • Moe Wold skal til Spania

  LSK-kaptein Ingrid Moe Wold forlater klubben hun har spilt for i ti år til fordel for en spansk klubb. Hvilken spansk klubb det skal være snakk om ønsker hun ikke å kommentere ennå. – Jeg håper at jeg kan utvikle meg på det, sier hun til LSK.

  Toppserien 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Leicester tapte viktige poeng

  Leicester fikk det ikke helt til å stemme i dagens kamp mot Norwich. Med uavgjort 1-1 tok den åtte kamper lange seiersrekken slutt her. Det betyr også at Liverpool nå har fått en ledelse på 10 poeng til «The Foxes». Også Chelsea misset viktige poeng i dagens kamp mot Bournemouth. Joshua Kings lag vant 1-0 på bortebane etter en VAR-avgjørelse. Dermed ligger Chelsea på en foreløpig fjerdeplass på tabellen i den engelske serien, 20 poeng bak serieleder Liverpool som forlenget sin rekke uten tap ytteligere med 2-0 over Watford. De røde er nå ubeseiret i 34 ligakamper.

  Premier League - Leicester City v Norwich City
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal