Hopp til innhold

– Vil stille meg i et høydetelt og begynne å bruke det

Høydetelt er ulovlig i Norge. Nå vurderer Henrik Ingebrigten å bryte forbudet: – Hva skal de gjøre? Stenge ute hele kondisjons-Norge?

inge

Henrik Ingebrigtsen er klar i sin sak. Han vil at bruk av høydetelt skal bli lovlig i Norge.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Det er ikke en kamp jeg kan ta alene, men det er bare å sette hardt mot hardt. Hva skal de gjøre hvis alle langrennsløperne, alle syklistene og alle løperne begynner å bruke det? Stenge ute hele kondisjons-Norge? Det hadde ikke gått, sier Henrik Ingebrigtsen.

Urettferdig for nordmenn

ingi

Henrik Ingebrigtsen satt ny norsk rekord under Bislett Games onsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bruk av høydetelt er ulovlig i Norge. Det vil Ingebrigtsen gjøre noe med. Han er lei av at løpere fra alle andre nasjoner får bruke teltene, mens det er forbudt for norske løpere.

Jeg er for at høydetelt skal være lovlig i Norge. Om det er etisk rett å gjøre det er ikke debatten i denne saken. Det er om det er rettferdig at nordmenn skal ha regler som hindrer oss fra å gjøre det som alle andre gjør. Det er akkurat som at langrennsløpere skal gå på treski. Treski er vel mer naturlig enn glassfiberski, er det ikke? sier en klokkeklar Ingebrigtsen, som er klar på hvor han står i debatten.

Veier fordelene og ulempene

Under onsdagens Bislett Games satte Ingebrigten ny norsk rekord på "drømmemila" - 1609 meter. Han sprang inn til 3.50.72, nesten tre sekunder raskere enn den forrige rekorden. Nå vurderer altså én av Norges beste langdistanseløpere å trosse Norges idrettsforbunds forbud.

– Jeg veier opp fordelene og ulempene med å gjøre det. Hva er det verste som kan skje? De kan hindre meg i å konkurrere i Norge, men nå har jeg allerede prestert på Bislett, sier 23-åringen.

– Jeg vil bare stille meg i et høydetelt og begynne å bruke det. Du får høydeeffekten og treningsutbyttet du har lyst på, men du får press fra media og forbundet i tillegg. Det blir veldig mye mas fra alle andre, legger han til.

– Særforbundene burde bestemme selv

Forbudet mot bruk av høydetelt er et omstridt tema i norsk idrett og Ingebrigtsen har hørt at saken skal diskuteres på idrettstinget i 2015. Det mener han er for lenge til.

øvrebø

Toppidrettssjef, Tore Øvrebø, sier at Henrik Ingebrigtsen må følge NIFs lover som alle andre.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det tar så vanvittig langt tid. Særforbundene burde selv få bestemme om de vil bruke det. Da kan bowlingforbundet ha nekt mot høydetelt, så får langrennsforbundet, sykkelforbundet og friidrettsforbundet bruke det om de har lyst, foreslår han.

– Ingebrigtsen må forholde seg til våre lover

I en SMS til NRK sier toppidrettssjef, Tore Øvrebø, at Henrik Ingebrigtsen ikke er i en særstilling i Norge og at en eventuell lovendring kun kan komme på idrettstinget.

– Henrik må i likhet med alle som driver idrett i Norge, forholde seg til Norges Idrettsforbunds (NIF) lover. I norsk idrett er det forbud mot å bruke høydehus og høydetelt. Loven kan kun endres på Idrettsting. De enkelte særforbund har rett til å foreslå lovendring, sier Øvrebø.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal