NRK Meny
Normal

– Det sier seg selv at det er flere

DOHA (NRK): Henrik Ingebrigtsen tror dopingproblematikken strekker seg langt inn i løpseliten.

Henrik Ingebrigtsen

FRUSTRERT: Henrik Ingebrigtsen tror det fortsatt er mye juks i friidrettsverdenen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Etter flere dopingsaker som involverte kenyanske løpere valgte det kenyanske friidrettsforbundet i april å suspendere to europeiske agentfirmaer som begge driver kjente treningsleire i landet.

Agentfirmet Rosa & Associati, ett av de to som ble utestengt, representerer blant annet dopingtatte Rita Jeptoo and Mathew Kisorio, men også løpere som Olympisk mester og verdensmester på 1500 meter, Asbel Kiprop.

Mistanken mot disse løperne er økt som følge av utestengelsen. Selv om ikke Norges løperess Henrik Ingebrigtsen har mistanker mot enkeltløpere, så tror han at det mange flere løpere enn de som er tatt som er dopet.

– Det er sikkert en hel gjeng, sier han lett oppgitt og smilende.

– I sånne miljøer, om to-tre av de mellomgode blir tatt for noe. Det sier seg nesten selv at da er det sikkert flere, fortsetter han.

Kan tjene godt på det

Ingebrigtsen sier at han ikke liker å tenke på at andre kan være dopet, og at han fokuserer på at alle har like muligheter når de står sammen på startstreken. Samtidig er han ikke forundret over at noen tar snarveier.

– Du har så mye å vinne på det. Spesielt når du kommer fra Afrika og kanskje ikke har så mange andre muligheter. Ta en eller to sesonger der du bloddoper deg, tjener noen hundretusener og lever godt på det i flere år, jeg ser at det er en fristelse, sier Ingebrigtsen.

Urettferdig mistanke

Det kenyanske friidrettsforbundet har tatt tak for å rydde opp i ukulturen, og driver nå en storstilt etterforskning for å se på hva som har foregått i de to treningsleirene. Flere av utøverne føler seg imidlertid urettferdig dratt inn i en dopingsak de ikke har noe med å gjøre, og reagerer på fremgangsmåten med å suspendere et agentselskap før man har konkrete bevis.

– Jeg lurer på hva verden tenker om meg. De kan tenke at "ok, han er mistenkelig". Når man leser artikler om at Rosa er manager for løpere som meg, så føler jeg meg fornærmet for at jeg blir dratt inn i et slikt tema, sa Kiprop selv før stevnet i Doha.

Han har tidligere stilt seg uforstående til at managementet hans har blitt utestengt fra Kenya, der Rosa & Associati har drevet en kjent treningsleir.

– Jeg kommer selv fra den treningsleiren, og jeg har aldri verken blitt forelagt doping eller brukt det. Utøverne er modne nok til å vite hva de får i seg, og en manager er ikke der og passer på hva du får i deg til enhver tid, sa Kiprop da nyheten først ble kjent.

Siste nytt

 • Seier for Sagosen og PSG

  Sander Sagosens klubb Paris-Saint Germain leverte en glimrende 1. omgang og vant den første kvartfinalen i mesterligaen over polske Kielce 34-28. Til pause ledet laget hele 22-10. Sagosen noterte seg med to scoringer.

  HANDBALL-FRA-D1-MONTPELLIER-PARIS
  Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP
 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP
 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal