NRK Meny
Normal

– Det sier seg selv at det er flere

DOHA (NRK): Henrik Ingebrigtsen tror dopingproblematikken strekker seg langt inn i løpseliten.

Henrik Ingebrigtsen

FRUSTRERT: Henrik Ingebrigtsen tror det fortsatt er mye juks i friidrettsverdenen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Etter flere dopingsaker som involverte kenyanske løpere valgte det kenyanske friidrettsforbundet i april å suspendere to europeiske agentfirmaer som begge driver kjente treningsleire i landet.

Agentfirmet Rosa & Associati, ett av de to som ble utestengt, representerer blant annet dopingtatte Rita Jeptoo and Mathew Kisorio, men også løpere som Olympisk mester og verdensmester på 1500 meter, Asbel Kiprop.

Mistanken mot disse løperne er økt som følge av utestengelsen. Selv om ikke Norges løperess Henrik Ingebrigtsen har mistanker mot enkeltløpere, så tror han at det mange flere løpere enn de som er tatt som er dopet.

– Det er sikkert en hel gjeng, sier han lett oppgitt og smilende.

– I sånne miljøer, om to-tre av de mellomgode blir tatt for noe. Det sier seg nesten selv at da er det sikkert flere, fortsetter han.

Kan tjene godt på det

Ingebrigtsen sier at han ikke liker å tenke på at andre kan være dopet, og at han fokuserer på at alle har like muligheter når de står sammen på startstreken. Samtidig er han ikke forundret over at noen tar snarveier.

– Du har så mye å vinne på det. Spesielt når du kommer fra Afrika og kanskje ikke har så mange andre muligheter. Ta en eller to sesonger der du bloddoper deg, tjener noen hundretusener og lever godt på det i flere år, jeg ser at det er en fristelse, sier Ingebrigtsen.

Urettferdig mistanke

Det kenyanske friidrettsforbundet har tatt tak for å rydde opp i ukulturen, og driver nå en storstilt etterforskning for å se på hva som har foregått i de to treningsleirene. Flere av utøverne føler seg imidlertid urettferdig dratt inn i en dopingsak de ikke har noe med å gjøre, og reagerer på fremgangsmåten med å suspendere et agentselskap før man har konkrete bevis.

– Jeg lurer på hva verden tenker om meg. De kan tenke at "ok, han er mistenkelig". Når man leser artikler om at Rosa er manager for løpere som meg, så føler jeg meg fornærmet for at jeg blir dratt inn i et slikt tema, sa Kiprop selv før stevnet i Doha.

Han har tidligere stilt seg uforstående til at managementet hans har blitt utestengt fra Kenya, der Rosa & Associati har drevet en kjent treningsleir.

– Jeg kommer selv fra den treningsleiren, og jeg har aldri verken blitt forelagt doping eller brukt det. Utøverne er modne nok til å vite hva de får i seg, og en manager er ikke der og passer på hva du får i deg til enhver tid, sa Kiprop da nyheten først ble kjent.

Siste nytt

 • Westerheim gir seg på landslaget

  Norges beste kvinnelige skytter de siste årene, Malin Westerheim, gir seg på landslaget og trapper ned toppidrettssatsingen i en alder av 24 år. Westerheim representerte blant annet Norge under Rio-OL. Nå gir hun seg på grunn av manglende motivasjon.

  Malin WEsterheim i Rio
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Fem strake nederlag for Benfica

  Etter fem kamper står Benfica med fem tap og 1–12 i målforskjell i mesterligaen. Onsdag ble det 0-2-tap mot CSKA Moskva.

  Georgi Shchennikov og et selvmål sørget for 2-0-seier til CSKA.

  Champions League - CSKA Moscow vs Benfica
  Foto: Sergei Karpukhin / Reuters
 • Chelsea lekte seg mot ti mann

  Da Qarabag fikk kaptein Rashad Sadygov utvist etter 19 minutter, var mesterligakampen mellom Qarabag og Chelsea i realiteten avgjort.

  Chelsea lekte seg til 4-0-seier etter mål av Eden Hazard, Willian (2) og Cesc Fàbregas.

  Willian celebrates scoring their second goal with Eden Hazard
  Foto: Peter Cziborra / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal