Ingebrigtsen fikk revansje - tok gull på 5000 meter

Henrik Ingebrigtsen (22) klinte til med gull på sin aller første offisielle 5000 meter under U23-EM. Samtidig knuste Isabelle Pedersen konkurrentene på 100 meter hekk.

Ingebrigtsen

Her jubler Henrik Ingebrigtsen etter å ha tatt en overlegen seier på 5000 meter.

Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva / NTB scanpix

Pedersen

Isabelle Pedersen tok også et overlegent gull på 100 meter hekk lørdag kveld.

Foto: Scott Heppell / Ap
Ronny Nilsen

Sportssjef Ronny Nilsen fikk se Henrik Ingebrigtsen ta revansje etter at nordmannen gikk i bakken under 1500-meteren.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dette var en deilig revansje. Det er fantastisk å kunne reise hjem med et gull etter det som skjedde på 1500-meteren, sier Ingebrigtsen til TV 2.

Tidligere lørdag fikk Ingebrigtsen favorittøvelsen 1500 meter ødelagt da han gikk i bakken noen hundre meter fra målstreken. En illsint Ingebrigtsen mente han ble dyttet av en belgier i feltet, men protesten ble umiddelbart avvist.

– Jeg var skuffet etter 1500 meteren. På en eller annen måte ble jeg dyttet i bakken. Slikt skjer jo, men det er synd når det skjer meg, sier en lattermild og tydelig lettet gull-Ingebrigtsen til NRK.no.

Ventet på spurten

For noen timer etter fallet slo han altså tilbake, og Ingebrigtsen var klart best i spurten på 5000-meteren. Vinnertiden ble 14.19,39.

Den sterkeste konkurrenten var Thomas Farrell, som har en personlig rekord på 13.15,31. Farrell har imidlertid årsbeste på 13.46,62, og briten var sjanseløs i spurten mot Ingebrigtsen.

Det gikk lenge sakte i den direkte EM-finalen på halvmila, men en runde før mål ble tempoet skrudd noe opp, og da samlet det seg en gruppe på seks løpere i teten.

Det gikk raskt inn i siste sving, og Ingebrigtsen posisjonerte seg godt før han parkerte alle på oppløpssiden.

– Det var hardt da jeg sto på startstreken, men det ble bedre og bedre for hver runde. Det var bare å gi jernet på sisterunden, sier Ingebrigtsen til NRK.no.

Nordmannen var helt suveren på de siste 100 meterne.

Første offisielle 5000-meter

Ifølge friidrett.no står ikke Henrik Ingebrigtsen med noen offisiell notering på 5000-meter, og derfor var det knyttet stor spenning til hvordan den regjerende EM-mesteren på 1500-meter ville prestere på distansen.

Han kunne neppe gitt et bedre svar.

Det neste store målet for ham blir VM i Moskva i august. Etter at han løp inn til femteplassen på 1500 meteren i OL-finalen i London i fjor, sa Ingebrigtsen til det norske pressekorpset at han ville kjempe om en medalje i Moskva-VM.

Overlegent gull til Pedersen

Like etter Ingebrigtsens triumf, slo også Isabelle Pedersen til med gull på 100 meter hekk.

Pedersen hadde 13,08 i semifinalen tidligere lørdag, og slo hardeste konkurrent med 13 hundredeler.

Hun var enda mer suveren i selve finaleløpet, for sølvvinneren Karolina Kolczek fra Polen stormet inn til 13,30 og ble slått med hele 18 hundredeler.

Også Vladimir Vukicevic løp finale i 110 meter hekk lørdag kveld. Han ble til slutt nummer fire med tiden 13.72.

Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen spurtet fra alt og alle da han sikret gull på 5000-meteren i U23-EM.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Sportsnyheter

Danmark videre i EM: – Noe av det største jeg har vært med på

Det ble en thrilleravslutning i EMs gruppe B mandag kveld. Lenge var det helt åpent hvilke lag som ville knipe andre-, tredje- og fjerdeplassen, men til slutt var det Danmark som kunne juble for sikkert avansement.

Siste nytt

 • Vion blir generalsekretær i FIS

  Michel Vion (61), Frankrikes skipresident siden 2010, ble tirsdag ansatt som ny generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

  Det skjedde på det første styremøtet ledet av nyvalgt FIS-president Johan Eliasch. Et enstemmig styre stilte seg bak ansettelsen av Vion, melder forbundet på sitt nettsted.

  Vion har vært medlem av FIS-styret siden 2004, men han trekker seg fra det vervet og som hjemlandets skipresident for å konsentrere seg om sin nye jobb.

  – Michel gir oss den perfekte kombinasjon av lederegenskaper og ekspertise innen vår idrett, sier FIS-president Eliasch i en uttalelse.

  – FIS er virkelig heldig som har en person av hans kaliber rede til å lede våre daglige operasjoner når vi tar de neste steg inn i framtiden.

  Johan Eliasch
  Foto: Joakim Goksör/tt / NTB
 • Russisk presse: – Grunn til protest

  Russisk presse er langt fra fornøyd med måten nasjonens fotballstolthet røk ut av EM på, skriver BBC, som har tatt en gjennomgang av reaksjonene.

  Etter mandagens 1-4-tap mot Danmark og påfølgende EM-exit flommer russiske aviser over av mishagsytringer både den ene og andre veien.

  Avisen Sport-Express har hengt seg opp i at dommer Clement Turpin blåste av oppgjøret åtte sekunder før tilleggstiden var ute.

  - Han la til tre minutter og blåste av kampen da stoppeklokken viste to minutter og 52 sekunder. Formelt sett er dette en grunn til protest, skriver avisen i en sak som har overskriften «Skandale i EM». Nettavisen omtalte dette først i Norge.

  Men også de russiske spillerne får så ørene flagrer av hjemlig presse.

  – Det er veldig flaut. Russland ryker skammelig ut av EM 2020, skriver Championat.

  Avisen Rossiyskaya Gazeta ber supporterne skylde på spillerne, ikke den russiske treneren Stanislav Tsjertsjesov.

  – Klarer selv en god snekker å bygge et hus uten de nødvendige materialene? spør avisen.

  Sports.ru slår enkelt og greit fast:

  – Det russiske landslaget trenger sårt noen nye helter, skriver de.

  Det spørs vel om spillerne får julekort av Vladimir Putin i år.

  NTAEpVwBeuU
  Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters
 • Haavi scoret fire

  Emilie Haavi var i fyr og flamme og scoret fire mål mot Klepp. Kampen endte til slutt 1-5, og det var Mimmi Löfwenius Veum som satte den siste scoringen for LSK Kvinner.

  Marie-Yasmine D'Anjou scoret 1-1 for Klepp, men det holdt altså ikke for rogalendingene.

  LSK står med full pott i Toppserien etter fire kamper, mens Klepp står med seks poeng.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal