Filip Ingebrigtsen hyperventilerte da han knuste familierekorden

ROMA/OSLO (NRK): Han måtte se på da brødrene Jakob og Henrik Ingebrigtsen tok EM-gull på 5000 meter i fjor. I kveld klinket Filip Ingebrigtsen til med både personlig – og familierekord på distansen. Men det kostet.

TILBAKE: Filip Ingebrigtsen viste at formen er på vei tilbake.

Filip Ingebrigtsen har hatt en trøblete sesongstart, og har trukket seg fra planlagte løp både i Belgia og Stockholm. I Roma var han tilbake på startstreken på 5000 meter, i et tøft Diamond League-felt.

Men 26-åringen imponerte, og løp inn til soleklar personlig rekord – og familierekord. Tiden viste 13.11,75. Som betyr at han er nest raskeste nordmann på distansen noensinne.

– Det er veldig bra så tidlig, spesielt etter det jeg har vært igjennom de siste ukene. Den selvtilliten jeg får av å bevise her.... Jeg klarer ikke løpe dette på halv maskin, sier han, etter det som ble en 15.-plass.

– Jeg er kanonfornøyd, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Tok VM-kravet

I fjor tok brødrene Jakob og Henrik Ingebrigtsen gull og sølv på 5000 meter i EM, mens en skadd Filip Ingebrigtsen satt på tribunen. Da viste vinnertiden 13:17.60. Nå er det altså den mellomste broren som har tatt familierekorden fra storebror Henrik (13:16.97).

Jakob og Henrik

EM-TRIUMF: Henrik og Jakob Ingebrigtsen etter henholdsvis sølv og gull på 5000 meter i EM i fjor.

Foto: Hendrik Schmidt / AP

– De er ikke langt unna denne når de får en 5000 meter i et sterkt felt. Jakob har vel ikke gått for full maskin ennå, men jeg er fornøyd med å være på nivå med dem, og hakket foran akkurat nå, sier han med et lite flir.

– Jeg har jobbet mye med 5000 meter før denne sesongen, legger han til.

Ingebrigtsens tidligere bestenotering på distansen var 13.30.48, satt i Belgia i juli i fjor. Norgesrekorden på 5000 meter er Marius Bakkens 13.06,39.

Tiden 13.11,75 er også innenfor både VM- og OL-kravet.

Haile Telahun Bekele fra Etiopia vant 5000-meteren i Roma med årsbeste i verden på 12.52,98, foran landsmannen Selemon Barega på 12.53,04.

Vondt i hodet og svimmel

Filip Ingebrigtsen lot tetgruppa gå tidlig på distansen, men ledet an i pulje to. Da bjella ringte tok han også føringen, men beina ble fryktelig stive på oppløpet.

Filip Ingebrigtsen

POPULÆR: Filip Ingebrigtsen signerer autografer, også i Roma.

Foto: Anders Engeland / NRK

– På en 100 prosent dag så tror jeg at jeg ville vært mye nærmere tetgruppa, mens nå får jeg det fryktelig tungt. Det er litt typisk at man ikke klarer gønne helt på på slutten når man er sliten. Det stopper litt opp. Med den formen jeg hadde i dag, var det på kanten til at det bikket litt over på siste runde, forteller Sandnes-løperen.

For NRK møter ham igjen en snau time etter løpet. Han har jogget ned og fått pustet ut. Nå først klarer han å fortelle hvor mye det faktisk kostet å løpe en halv mil.

– Jeg har hatt det litt vondt. Sånn er det når man tar seg ut. Det er typisk at jeg får litt magekramper og sting på lengre løp. Jeg puster mer enn vanlig og kroppen klarer ikke slappe helt av og puste normalt. Det blir litt hyperventilering, og jeg får vondt i hodet og blir litt svimmel. For man får ikke oksygen ut i kroppen, forklarer han.

– Ingen anelse

Ingebrigtsen tror allergi kan være grunnen til at kroppen ikke har spilt på lag den siste tiden. Han innrømmer nå at det har vært litt tøft.

– Jeg har ikke hatt det så veldig gøy, for det er ikke så mange økter man skal ha som ikke funker før man mister litt selvtillit. Jeg har jobbet med å stole på følelsen, og at når den er bra, så kan jeg springe fort. Og det stemmer her. Jeg hadde ikke klart springe 13.11 om det ikke funket, da nærmere 14 minutter, mener Filip Ingebrigtsen, som også løper Bislett Games om en uke.

Gjert Ingebrigtsen hadde ikke store forhåpninger til plassering for sønnen, men håpet på forhånd at kroppen ville gi noen gode svar – slik den også gjorde.

– Om vi hadde visst hva som har vært galt så kunne vi kanskje gjort noe med det, men vi har ingen anelse. Han fikk en allergisk reaksjon i Flagstaff, som satt seg i lungene, så det er kanskje noe der. Det pleier i så fall å gi seg midt i juni, så er vi heldige er det ute nå, fortalte han til NRK.

Siste nytt

 • Hovland spilte seg ut av tetkampen

  Viktor Hovland hang lenge med i seierskampen i den første av tre kvalifiseringsturneringer til PGA-touren. men bogey på 14. og 15. hull søndag sendte ham nedover på lista. I skrivende stund ligger Hovland på 11.-plass, men ikke alle er ferdigspilt.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Three
  Foto: Matt Sullivan / AFP
 • Viking ydmyket Godset

  Viking slo Strømsgodset 4–0 søndag og tok et langt steg unna nedrykkstrøbbel. I Godset må ting skje hvis laget skal beholde plassen i Eliteserien. Drammenserne ligger sist med 13 poeng etter 18 kamper.

  Eliteserien fotball 2019: Viking - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Haugesund med comeback

  Herolind Shala ga Vålerenga en drømmestart etter kun to minutter, men mål fra Niklas Sandberg og Kristoffer Velde førte til at Haugesund snudde fra 0-1 til 2-1. Det gjorde at Haugesund klatret to plasser til syvendeplass, plassen bak Vålerenga.

  Eliteserien fotball 2019: Vålerenga - Haugesund (1-2).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal