Ingebrigtsen etter superløp: – Hele covid-19-situasjonen har vært en gavepakke

BISLETT (NRK): Henrik Ingebrigtsen (29) var knallsterk da han knuste all motstand og leverte en gnistrende avslutning på sin 5000 meter på Bislett. Nå innrømmer han at koronapandemien har gitt ham troen på OL-medalje.

tFcBiRkjvMw

OVERLEGEN: Henrik Ingebrigtsen leverte en strålende avslutning på Bislett. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

Det var duket for en superduell mellom mellomdistansespesialist Henrik Ingebrigtsen og langdistansemannen Sondre Nordstad Moen på 5000 meter på Bislett Stadion i kveld.

Men noen reell duell ble det aldri. For da haren ga seg midtveis i løpet, tok den eldste av løperbrødrene fra Sandnes umiddelbart føringen. De siste rundene ble det sololøp.

Ingebrigtsen kom ikke helt ned mot sin personlige rekord på 13.15,38, men presset seg under 13.20.

13.19,65 er årsbeste i verden med klar margin. Før løpet var det Robert Kirpro fra Kenya som hadde årsbeste med 13.32,5.

– Det er ikke hver dag ingen har sprunget løp på et halvt år, smiler Ingebrigtsen, som likevel synes det er stas å gjøre et såpass bra løp..

– Det var egentlig et bra løp. Det passet meg bra i dag at jeg fikk en moderat åpning og fikk kjøre på mot slutten. Kroppen responderer ganske bra, jeg kjenner at kroppen har mer inne, men jeg er godt fornøyd med at jeg fikk ut dette på en mandag på Bislett. Det var ett av mine beste løp, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Wft2UTUrVMQ

IMPONERTE: Henrik Ingebrigtsen var helt suveren på 500 meter under Boysen Memorial.

Foto: Fredrik Hagen

Ingebrigtsen overlegen

Dagens hare var Sindre Buraas, som selv har den fjerde beste 5000-metertiden i Norge gjennom tidene – og paradoksalt nok forsøkte å hjelpe Ingebrigtsen og Nordstad Moen til å gå forbi ham på norgesstatistikken. Det klarte ingen av dem.

Etter rundt halvløpt distanse la Buraas seg til side og overlot føringen til Ingebrigtsen som hadde med seg Nordstad Moen, Zerei Kbrom, Per Svela og Narve Gilje Nordås. Til slutt endte Nordås, som trener med Ingebrigtsen-familien, på en oppløftende andreplass med soleklar ny personlig rekord på 13.33,39, mens Zerei Kbrom tok tredjeplassen.

Sondre Nordstad Moen måtte ta til takke med en femteplass.

De andre hadde nemlig ikke sjanse til å henge på da Ingebrigtsen tråkket på gassen mot slutten av løpet. Ingebrigtsen virker langt sterkere enn hva som var tilfellet i fjor, da han likevel satte norsk rekord på 3000 meter.

– I prestasjon vil jeg si dette er fullt på høyde med persen min, selv om den er fire sekunder bedre, sier Ingebrigtsen.

Korona-opptur

Han legger ikke skjul på at en vår og forsommer (nesten) uten konkurranser har gjort en skadeforfulgt kropp meget godt,

– Hele covid-19-situasjonen har vært en gavepakke for meg, erkjenner han.

29-åringen beskriver nemlig de fem siste månedene som hans beste treningsperiode noensinne.

– Med en gang jeg så hvordan det bar, så ble jeg litt lettet. Jeg kjente på meg selv at jeg ikke var helt der jeg ville være. Jeg hadde ikke fått gjort den treningen jeg ville. Det er mye bedre å komme inn i en sesong hvor man har fått gjort den treningen man ønsker. Det har jeg ikke fått gjort de siste sesongene, forteller Ingebrigtsen.

Før koronapandemien brøt ut, erkjente han i NRK-podkasten «I det lange løp» at sesongens hovedmål var EM i Paris, fordi det var der han kunne kjempe om medalje. Medalje i OL i Tokyo så han på som helt urealistisk.

EM ble avlyst og OL ble flyttet til 2021. Og nå tror Ingebrigtsen at han likevel kan kjempe om medalje Tokyo.

– Jeg er kanskje enda litt mer optimistisk. Hvis jeg klarer å få kontinuitet i det treningsarbeidet jeg gjør på hjemmebane, så har jeg hundre prosent troen på at jeg skal ha nivået inne til å slåss om medalje, det har jeg troen på, sier Ingebrigtsen til NRK.

Brødrene Ingebrigtsen

De to andre brødrene Ingebrigtsen stiller til på 800 meter i morgen. Foto: NTB scanpix

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Filip og Jakob løper 800 meter

Samtidig erkjenner Henrik Ingebrigtsen nå at det er 5000 meter som er hans distanse, selv om hodet forteller ham at han er 1500-meterløpere.

1500-meterløpere er også brødrene Filip og Jakob. Og selv om begge har bedre personlig rekord på 5000 enn storebror, har de valgt å løpe 800 meter under Audun Boysens minnestevne «Boysen Memorial».

800-meteren går tirsdag kveld.

Sportsnyheter

1cf0_K6B65U

Flengende TV-kritikk etter Duestads finaledrama: – En liten skam å følge finalen

TOKYO/OSLO (NRK): Jeanette Hegg Duestad stod for et historisk øyeblikk i kvalifiseringen og var bare 0,6 poeng unna en bronsen i 10 meter lutfrifle. Men det nervepirrende finaledramaet var det ikke så lett å følge med på, selv for de som kan sporten best.

Siste nytt

 • Carapaz knuste konkurrentene

  I mange kilometer hadde Richard Carapaz og Brandon McNulty en luke på mellom 20 og 15 sekunder ned til konkurrentene. Etter hvert måtte McNulty gi seg, og Carapaz sikret Ecuadors andre OL-gull i historien.

  Det var en god stund et brudd som hadde en avstand på rundt 14 minutter på det meste. Men med 45 kilometer igjen ble de fire rytterne hentet inn.

  De norske, som var Tobias Foss, Markus Hoelgaard, Tobias Johannessen og Andreas Leknessund, hang godt med i hovedfeltet lenge. Leknessund fikk etter hvert litt problemer med sykkelen, og måtte slippe.

  Det samme måtte de andre nordmennene da det stadig nærmet seg målgang.

  Tour de France-vinner Tadej Pogacar angrep i en av de tøffeste stigningene, men det holdt ikke inn for sloveneren.

  Også Wout van Aert prøvde å ta igjen teten, men heller ikke han klarte det, til tross for at han var nære.

  Han endte i en spennende avslutning med Pogacar, der Van Aert var best. Tour de France-vinneren måtte nøye seg med bronse.

  Cycling - Road - Men's Road Race - Final
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Vaksinert utøver sjokkert over test

  Tyskeren Simon Geschke ble nektet start i landeveisrittet i sykling i OL etter at han testet positivt for koronaviruset. Det til tross for at han er vaksinert.

  Geschke har tidligere blant annet vunnet en etappe i Tour de France i 2015. Han bodde ikke i OL-landsbyen i Tokyo.

  Han sier han har fulgt alle smittevernregler i OL og legger til at han har det bra fysisk. En positiv spyttprøve ble bekreftet av en positiv PCR-test, selv om det var lave virusverdier i den.

  Til ZDF sier Geschke at han er sjokkert over at han kunne teste positivt selv om han er vaksinert.

  – Jeg trodde hele dagen at den positive prøven var en feil. Jeg kunne reise i Europa, til og med i Tour de France. Alt i Japan er litt annerledes, kanskje de tar det litt mer alvorlig, sier Geschke.

  Tyskeren tror han kan ha blitt smittet på en flyplass i forbindelse med reisen fra Frankrike til Japan.

  Det er ikke andre positive prøver i den tyske sykkeltroppen.

  I1UNLS5yfHo
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Tyfonvarsel i OL – flytter øvelser

  En tyfon er på vei mot Japans hovedøy og er ventet å nå regionen OL-byen Tokyo ligger i tirsdag. Uværet har allerede ført til OL-endringer.

  Rokonkurransene som skulle ha gått mandag er blitt framskutt til søndag i håp om å slippe unna uværet. Det er ikke uvanlig at værforhold gjør at øvelser i et OL må flyttes.

  En tyfon er tropisk lavtrykk med vindstyrker på over 33 meter per sekund, og den kalles også en tropisk orkan, skriver Store Norske Leksikon. Bildet nedenfor er brukt som illustrasjon, men viser ødeleggelsene da en tyfon traff en by nær Tokyo høsten 2019.

  Før det ligger det an til den varmeste OL-dagen. Prognosene for søndag sier opp til 35 varmegrader og lite skyer.

  Triathlonkonkurransen for menn kan bli ekstra krevende selv om det mandag er meldt to-tre grader kjøligere vær enn søndag.

  Utøverne starter allerede 06.30 lokal tid for å slippe unna den verste heten. Det betyr at startskuddet går allerede før midnatt søndag kveld norsk tid.

  WQpcw-7skGU
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal