Hopp til innhold

Ingebrigtsen etter superløp: – Hele covid-19-situasjonen har vært en gavepakke

BISLETT (NRK): Henrik Ingebrigtsen (29) var knallsterk da han knuste all motstand og leverte en gnistrende avslutning på sin 5000 meter på Bislett. Nå innrømmer han at koronapandemien har gitt ham troen på OL-medalje.

tFcBiRkjvMw

OVERLEGEN: Henrik Ingebrigtsen leverte en strålende avslutning på Bislett. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

Det var duket for en superduell mellom mellomdistansespesialist Henrik Ingebrigtsen og langdistansemannen Sondre Nordstad Moen på 5000 meter på Bislett Stadion i kveld.

Men noen reell duell ble det aldri. For da haren ga seg midtveis i løpet, tok den eldste av løperbrødrene fra Sandnes umiddelbart føringen. De siste rundene ble det sololøp.

Ingebrigtsen kom ikke helt ned mot sin personlige rekord på 13.15,38, men presset seg under 13.20.

13.19,65 er årsbeste i verden med klar margin. Før løpet var det Robert Kirpro fra Kenya som hadde årsbeste med 13.32,5.

– Det er ikke hver dag ingen har sprunget løp på et halvt år, smiler Ingebrigtsen, som likevel synes det er stas å gjøre et såpass bra løp..

– Det var egentlig et bra løp. Det passet meg bra i dag at jeg fikk en moderat åpning og fikk kjøre på mot slutten. Kroppen responderer ganske bra, jeg kjenner at kroppen har mer inne, men jeg er godt fornøyd med at jeg fikk ut dette på en mandag på Bislett. Det var ett av mine beste løp, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Wft2UTUrVMQ

IMPONERTE: Henrik Ingebrigtsen var helt suveren på 500 meter under Boysen Memorial.

Foto: Fredrik Hagen

Ingebrigtsen overlegen

Dagens hare var Sindre Buraas, som selv har den fjerde beste 5000-metertiden i Norge gjennom tidene – og paradoksalt nok forsøkte å hjelpe Ingebrigtsen og Nordstad Moen til å gå forbi ham på norgesstatistikken. Det klarte ingen av dem.

Etter rundt halvløpt distanse la Buraas seg til side og overlot føringen til Ingebrigtsen som hadde med seg Nordstad Moen, Zerei Kbrom, Per Svela og Narve Gilje Nordås. Til slutt endte Nordås, som trener med Ingebrigtsen-familien, på en oppløftende andreplass med soleklar ny personlig rekord på 13.33,39, mens Zerei Kbrom tok tredjeplassen.

Sondre Nordstad Moen måtte ta til takke med en femteplass.

De andre hadde nemlig ikke sjanse til å henge på da Ingebrigtsen tråkket på gassen mot slutten av løpet. Ingebrigtsen virker langt sterkere enn hva som var tilfellet i fjor, da han likevel satte norsk rekord på 3000 meter.

– I prestasjon vil jeg si dette er fullt på høyde med persen min, selv om den er fire sekunder bedre, sier Ingebrigtsen.

Korona-opptur

Han legger ikke skjul på at en vår og forsommer (nesten) uten konkurranser har gjort en skadeforfulgt kropp meget godt,

– Hele covid-19-situasjonen har vært en gavepakke for meg, erkjenner han.

29-åringen beskriver nemlig de fem siste månedene som hans beste treningsperiode noensinne.

– Med en gang jeg så hvordan det bar, så ble jeg litt lettet. Jeg kjente på meg selv at jeg ikke var helt der jeg ville være. Jeg hadde ikke fått gjort den treningen jeg ville. Det er mye bedre å komme inn i en sesong hvor man har fått gjort den treningen man ønsker. Det har jeg ikke fått gjort de siste sesongene, forteller Ingebrigtsen.

Før koronapandemien brøt ut, erkjente han i NRK-podkasten «I det lange løp» at sesongens hovedmål var EM i Paris, fordi det var der han kunne kjempe om medalje. Medalje i OL i Tokyo så han på som helt urealistisk.

EM ble avlyst og OL ble flyttet til 2021. Og nå tror Ingebrigtsen at han likevel kan kjempe om medalje Tokyo.

– Jeg er kanskje enda litt mer optimistisk. Hvis jeg klarer å få kontinuitet i det treningsarbeidet jeg gjør på hjemmebane, så har jeg hundre prosent troen på at jeg skal ha nivået inne til å slåss om medalje, det har jeg troen på, sier Ingebrigtsen til NRK.

Brødrene Ingebrigtsen

De to andre brødrene Ingebrigtsen stiller til på 800 meter i morgen. Foto: NTB scanpix

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Filip og Jakob løper 800 meter

Samtidig erkjenner Henrik Ingebrigtsen nå at det er 5000 meter som er hans distanse, selv om hodet forteller ham at han er 1500-meterløpere.

1500-meterløpere er også brødrene Filip og Jakob. Og selv om begge har bedre personlig rekord på 5000 enn storebror, har de valgt å løpe 800 meter under Audun Boysens minnestevne «Boysen Memorial».

800-meteren går tirsdag kveld.

Siste nytt

  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal