Hopp til innhold

Ingebrigtsen-rivaler får ikke delta i VM

Michael Kibet og Daniel Simiyu fra Kenya får ikke delta i friidretts-VM på grunn av manglende dopingtester. Duoen regnes som de to beste fra landet på 5000 meter.

Ingebrigtsen

RIVALER NEKTES VM: Michael Kibet og Daniel Simiyu får ikke dra til VM og konkurrere mot blant andre Jakob og Filip Ingebrigtsen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har avslått anmodningen fra Kenya om å få sende de to til VM.

Årsaken er at de ikke oppfyller minimumskravet til antall dopingtester de siste 10 månedene. Det er avisen Daily Nation som melder dette.

Ifølge avisen skal de to utøverne ha fått beskjed om dette fra IAAF.

– Med stor beklagelse

Managementet til Kibet bekrefter også på Instagram og Facebook at han ikke kan være med i mesterskapet. Kibet vant Kenyas VM-uttak, mens Simiyu var nest best.

– Det er med stor beklagelse at vi blir tvunget til å kunngjøre at Michael Kibet har blitt nektet å være med på det kenyanske laget, heter det i en uttalelse fra managementet, som hevder at han har vært tilgjengelig for testing hele året.

– Han har blitt testet utallige ganger i konkurranser. Dette er hjerteskjærende.

Men i tillegg til testing i konkurranse, kreves det at utøverne har vært igjennom minimum tre uanmeldte kontroller utenfor konkurranse.

Dermed mister landet sine to antatt beste 5000-meterløpere i det forestående mesterskapet. Nicholas Kimeli og Jacob Krop overtar plassene til Kibet og Simiyu.

– Riktig avgjørelse

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det er riktig å utestenge de to kenyanske utøverne fra VM.

– Jeg tror det er all grunn til å være tydelig overfor kenyansk friidrett. Det er satt et krav til testing utenfor konkurranse, så sier sikkert både managementet og kenyansk friidrett at utøverne har vært tilgjengelig for testing, men at de har ikke blitt testet. Men sånn regelverket er så må du dokumentere at du har testet rent nok ganger før du får lov til å delta i et mesterskap, sier Rodal.

Både Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen skal løpe 5000-meter under VM. Rodal er imidlertid usikker på hvor store konkurrenter de to kenyanske utøverne hadde vært for de norske brødrene.

– De har ikke vært helt i toppen, og har ikke markert seg som ekstremt gode internasjonale løpere. De er litt ubeskrevne blad, kommenterer han.

Likevel la han merke til prestasjonene i det kenyanske uttaket.

– Kimeli virket å være en veldig solid avslutter. Når det gjelder mesterskapsløping, som gjerne går litt rolig fra start og avsluttes med tøffe siste runder, så er det en konkurrent mindre for brødrene Ingebrigtsen, fastslår Rodal.

Vebjørn Rodal

NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ekstra strenge krav

Kenya er et av fem land som er underlagt ekstra strenge krav på grunn av høy dopingrisiko. De andre landene er Etiopia, Hviterussland og Ukraina.

Utøvere fra disse landene må gjennomgå minst tre tester utenfor konkurranse og en dopingtest i konkurranse. Hvis ikke, får de ikke delta i VM eller OL.

Nylig viste den tyske TV-kanalen ZDF det som skulle være opptak av at VM-utøvere fra Kenya injiserte EPO i blodet.

– Historikken er dessverre veldig tydelig, den lyver ikke. Det har vært en serie dopingavsløringer fra Kenya de siste 15 årene. Det er doping på middels nivå og det er doping på svært høyt sportslig nivå. Det virker som om doping i kenyansk langdistanseløping har vært svært omfattende, sier NRK-eksperten.

To dopingsaker på kort tid er alt annet enn optimalt for de kenyanske utøverne som skal delta i VM, mener Rodal.

– Det var utøvere som hevdet at de fikk OL i Rio ødelagt av ustrukturert ledelse, og det virker som om ting fortsatt ikke er i orden. De har et lag som ikke er samlet, som ikke er sterkt og som ikke kommer inn i et mesterskap med den «spiriten» de burde hatt.

VM i friidrett begynner fredag.

Siste nytt

 • Boksestjernen Tyson Fury bekrefter karriereslutt igjen

  Tungvektsbokseren Tyson Fury avslutter karrieren med umiddelbar virkning. Dermed blir det likevel ikke noe comeback.

  Det opplyser briten i en melding på sin Twitter-konto fredag.

  «Tusen takk til alle som har hatt innvirkning på min karriere gjennom årene. Etter lange harde samtaler har jeg bestemt meg for å gi meg», heter det blant annet der.

  Deretter takker han en rekke navngitte personer som har vært viktige støttespillere i og utenfor bokseringen.

  Så sent som tirsdag denne uken postet Fury en melding i sosiale medier der han oppgir å gjøre comeback i bokseringen. Kamper mot Dereck Chisora skulle da være på planleggingsstadiet. Nå er de planene tydelig gjort om på igjen. (NTB)

  Tyson Fury
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
 • Klopp avviser panikk-kjøp tross dårlig skadenytt

  Liverpool må klare seg uten midtbanespilleren Thiago i fire til seks uker, men manager Jürgen Klopp vil ikke automatisk hente inn en erstatter.

  Thiago har pådratt seg en lårskade, hvilket betyr at Klopp har fått redusert kraftige alternativene i midtbaneleddet. Alex Oxlade-Chamberlain og Curtis Jones er også skadet.

  På en pressekonferanse fredag avviste likevel tyskeren at han har det travelt med å hente inn forsterkninger.

  – Jeg er fornøyd med styrken, størrelsen og kvaliteten på troppen min. Vi har skader. Nå er spørsmålet hvor lenge spillerne er ute, og vi ser på ulike løsninger, sa Klopp.

  – Én, og det finnes mange, er overgangsmarkedet, men overgangsmarkedet gir bare mening hvis du kan hente inn den rette spilleren, ikke en hvilken som helst spiller, fortsatte han.

  Klopp ser ingen umiddelbare løsninger.

  – Hvis den riktige løsningen fantes der ute, så hadde vi allerede gjort det. Hvis den rette spilleren var tilgjengelig, ville vi ha gjort det, men jeg ser ikke at det skjer, fordi vi har hatt mange samtaler allerede, og det ser ikke ut til at noe vil skje, sa Liverpool-sjefen.

  Liverpool møter Crystal Palace mandag. (NTB)

  Jurgen Klopp
  Foto: ROSLAN RAHMAN / AFP
 • Positivt skadenytt for Glimt-keeperen

  Bodø/Glimt-keeper Nikita Haikin ser ut til å være klar til kamp mot Dinamo Zagreb etter skaden han pådro seg mot Zalgiris.

  – Slik det ser ut nå, ser det ut som jeg mest sannsynlig kan spille, sier Haikin til TV 2.

  Haikin blir derimot ikke å se i fredagens kamp mot Sarpsborg. Da blir det trolig Julian Faye Lund i målet. Han fikk sin Glimt-debut mot Zalgiris.

  Haikin måtte bli byttet ut mot det litauiske laget tirsdag etter å ha blitt taklet stygt. Etter kampen hadde han krykker.

  – Det går bedre og bedre. Foten er litt hoven, men definitivt ikke brukket, og det ser positivt ut, legger han til.

  Tirsdag kveld spiller Glimt sin første kamp mot Dinamo Zagreb i playoffrunden i mesterligaen. Det skal spilles om en lukrativ billett til gruppespillet over to kamper. Taperen er uansett sikret spill i europaligaen. (NTB)

  Første runde i kvalifisering til Champions League 2022/2023: Bodø/Glimt - Klaksvik (3-0)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste