Hopp til innhold

Ingebrigtsen-rivaler får ikke delta i VM

Michael Kibet og Daniel Simiyu fra Kenya får ikke delta i friidretts-VM på grunn av manglende dopingtester. Duoen regnes som de to beste fra landet på 5000 meter.

Ingebrigtsen

RIVALER NEKTES VM: Michael Kibet og Daniel Simiyu får ikke dra til VM og konkurrere mot blant andre Jakob og Filip Ingebrigtsen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har avslått anmodningen fra Kenya om å få sende de to til VM.

Årsaken er at de ikke oppfyller minimumskravet til antall dopingtester de siste 10 månedene. Det er avisen Daily Nation som melder dette.

Ifølge avisen skal de to utøverne ha fått beskjed om dette fra IAAF.

– Med stor beklagelse

Managementet til Kibet bekrefter også på Instagram og Facebook at han ikke kan være med i mesterskapet. Kibet vant Kenyas VM-uttak, mens Simiyu var nest best.

– Det er med stor beklagelse at vi blir tvunget til å kunngjøre at Michael Kibet har blitt nektet å være med på det kenyanske laget, heter det i en uttalelse fra managementet, som hevder at han har vært tilgjengelig for testing hele året.

– Han har blitt testet utallige ganger i konkurranser. Dette er hjerteskjærende.

Men i tillegg til testing i konkurranse, kreves det at utøverne har vært igjennom minimum tre uanmeldte kontroller utenfor konkurranse.

Dermed mister landet sine to antatt beste 5000-meterløpere i det forestående mesterskapet. Nicholas Kimeli og Jacob Krop overtar plassene til Kibet og Simiyu.

– Riktig avgjørelse

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det er riktig å utestenge de to kenyanske utøverne fra VM.

– Jeg tror det er all grunn til å være tydelig overfor kenyansk friidrett. Det er satt et krav til testing utenfor konkurranse, så sier sikkert både managementet og kenyansk friidrett at utøverne har vært tilgjengelig for testing, men at de har ikke blitt testet. Men sånn regelverket er så må du dokumentere at du har testet rent nok ganger før du får lov til å delta i et mesterskap, sier Rodal.

Både Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen skal løpe 5000-meter under VM. Rodal er imidlertid usikker på hvor store konkurrenter de to kenyanske utøverne hadde vært for de norske brødrene.

– De har ikke vært helt i toppen, og har ikke markert seg som ekstremt gode internasjonale løpere. De er litt ubeskrevne blad, kommenterer han.

Likevel la han merke til prestasjonene i det kenyanske uttaket.

– Kimeli virket å være en veldig solid avslutter. Når det gjelder mesterskapsløping, som gjerne går litt rolig fra start og avsluttes med tøffe siste runder, så er det en konkurrent mindre for brødrene Ingebrigtsen, fastslår Rodal.

Vebjørn Rodal

NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ekstra strenge krav

Kenya er et av fem land som er underlagt ekstra strenge krav på grunn av høy dopingrisiko. De andre landene er Etiopia, Hviterussland og Ukraina.

Utøvere fra disse landene må gjennomgå minst tre tester utenfor konkurranse og en dopingtest i konkurranse. Hvis ikke, får de ikke delta i VM eller OL.

Nylig viste den tyske TV-kanalen ZDF det som skulle være opptak av at VM-utøvere fra Kenya injiserte EPO i blodet.

– Historikken er dessverre veldig tydelig, den lyver ikke. Det har vært en serie dopingavsløringer fra Kenya de siste 15 årene. Det er doping på middels nivå og det er doping på svært høyt sportslig nivå. Det virker som om doping i kenyansk langdistanseløping har vært svært omfattende, sier NRK-eksperten.

To dopingsaker på kort tid er alt annet enn optimalt for de kenyanske utøverne som skal delta i VM, mener Rodal.

– Det var utøvere som hevdet at de fikk OL i Rio ødelagt av ustrukturert ledelse, og det virker som om ting fortsatt ikke er i orden. De har et lag som ikke er samlet, som ikke er sterkt og som ikke kommer inn i et mesterskap med den «spiriten» de burde hatt.

VM i friidrett begynner fredag.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal