Ingebrigtsen-rivaler får ikke delta i VM

Michael Kibet og Daniel Simiyu fra Kenya får ikke delta i friidretts-VM på grunn av manglende dopingtester. Duoen regnes som de to beste fra landet på 5000 meter.

Ingebrigtsen

RIVALER NEKTES VM: Michael Kibet og Daniel Simiyu får ikke dra til VM og konkurrere mot blant andre Jakob og Filip Ingebrigtsen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har avslått anmodningen fra Kenya om å få sende de to til VM.

Årsaken er at de ikke oppfyller minimumskravet til antall dopingtester de siste 10 månedene. Det er avisen Daily Nation som melder dette.

Ifølge avisen skal de to utøverne ha fått beskjed om dette fra IAAF.

– Med stor beklagelse

Managementet til Kibet bekrefter også på Instagram og Facebook at han ikke kan være med i mesterskapet. Kibet vant Kenyas VM-uttak, mens Simiyu var nest best.

– Det er med stor beklagelse at vi blir tvunget til å kunngjøre at Michael Kibet har blitt nektet å være med på det kenyanske laget, heter det i en uttalelse fra managementet, som hevder at han har vært tilgjengelig for testing hele året.

– Han har blitt testet utallige ganger i konkurranser. Dette er hjerteskjærende.

Men i tillegg til testing i konkurranse, kreves det at utøverne har vært igjennom minimum tre uanmeldte kontroller utenfor konkurranse.

Dermed mister landet sine to antatt beste 5000-meterløpere i det forestående mesterskapet. Nicholas Kimeli og Jacob Krop overtar plassene til Kibet og Simiyu.

– Riktig avgjørelse

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det er riktig å utestenge de to kenyanske utøverne fra VM.

– Jeg tror det er all grunn til å være tydelig overfor kenyansk friidrett. Det er satt et krav til testing utenfor konkurranse, så sier sikkert både managementet og kenyansk friidrett at utøverne har vært tilgjengelig for testing, men at de har ikke blitt testet. Men sånn regelverket er så må du dokumentere at du har testet rent nok ganger før du får lov til å delta i et mesterskap, sier Rodal.

Både Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen skal løpe 5000-meter under VM. Rodal er imidlertid usikker på hvor store konkurrenter de to kenyanske utøverne hadde vært for de norske brødrene.

– De har ikke vært helt i toppen, og har ikke markert seg som ekstremt gode internasjonale løpere. De er litt ubeskrevne blad, kommenterer han.

Likevel la han merke til prestasjonene i det kenyanske uttaket.

– Kimeli virket å være en veldig solid avslutter. Når det gjelder mesterskapsløping, som gjerne går litt rolig fra start og avsluttes med tøffe siste runder, så er det en konkurrent mindre for brødrene Ingebrigtsen, fastslår Rodal.

Vebjørn Rodal

NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ekstra strenge krav

Kenya er et av fem land som er underlagt ekstra strenge krav på grunn av høy dopingrisiko. De andre landene er Etiopia, Hviterussland og Ukraina.

Utøvere fra disse landene må gjennomgå minst tre tester utenfor konkurranse og en dopingtest i konkurranse. Hvis ikke, får de ikke delta i VM eller OL.

Nylig viste den tyske TV-kanalen ZDF det som skulle være opptak av at VM-utøvere fra Kenya injiserte EPO i blodet.

– Historikken er dessverre veldig tydelig, den lyver ikke. Det har vært en serie dopingavsløringer fra Kenya de siste 15 årene. Det er doping på middels nivå og det er doping på svært høyt sportslig nivå. Det virker som om doping i kenyansk langdistanseløping har vært svært omfattende, sier NRK-eksperten.

To dopingsaker på kort tid er alt annet enn optimalt for de kenyanske utøverne som skal delta i VM, mener Rodal.

– Det var utøvere som hevdet at de fikk OL i Rio ødelagt av ustrukturert ledelse, og det virker som om ting fortsatt ikke er i orden. De har et lag som ikke er samlet, som ikke er sterkt og som ikke kommer inn i et mesterskap med den «spiriten» de burde hatt.

VM i friidrett begynner fredag.

Siste nytt

 • Bendtner må møte i retten

  Nicklas Bendtner må igjen møte i Københavns byrett, skriver danske BT.

  Den tidligere Rosenborg-spissen vil 27. april få forelagt sju punkter han kan straffes for. Det er snakk om fem tilfeller av bilkjøring uten førerkort og to overtredelser av fartsgrensene, skriver avisen BT.

  Det er ventet at aktor legger ned påstand om en større bot og at Porschen inndras.

  Bendtner ble stoppet etter kjøring i 157 kilometer i timen i en 110-sone utenfor København i fjor. Bilen har 625 hestekrefter og en toppfart på 260 kilometer i timen.

  Bendtner er tidligere dømt for vold mot en taxisjåfør og for bilkjøring i alkoholpåvirket tilstand. I den første saken måtte han sone med fotlenke i 50 dager.

  Anja Velbæk Mouridsen forsvarer Bendtner. Hun sier til BT at den tidligere fotballproffen vil si seg skyldig i fortkjøringen, men ikke for de fem tilfellene som gjelder manglende førerkort. (NTB)

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Mourinho tror på Kane-nytt søndag

  Det er uklart hvor lenge Harry Kane blir borte fra fotballen etter at han ikke fullførte Everton-kampen fredag.

  – Jeg vil tro at vi på søndag kan få mer klarhet i dette, men det er åpenbart noe, sa Tottenham-manager José Mourinho. (NTB)

  Harry Kane
  Foto: PETER POWELL / AFP
 • NM-gull til Foss-Solevåg

  Sebastian Foss-Solevåg tok NM-gull i slalåm på Oppdal lørdag morgen.

  Han vant med 0.26 ned til Timon Haugan på andreplass og 1.20 til Oscar Zimmer på tredjeplass.

  – Det er alltid gøy å vinne, og i hvert fall når det er NM. Det setter man høyt, sier Foss-Solevåg til NRK.

  29-åringen kan dermed se tilbake på både NM- og VM-gull denne sesongen.

  – Det har vært utrolig gøy i år, og ting har gått litt bedre enn forventet, sier han.

  Foss-Solevåg
  Foto: Torstein Bøe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal