Ingebrigtsen perset med 33 sekunder og knuste storebrors rekord

Han hadde ikke stilt på 3000 meter siden 2017, og i Diamond League-stevnet i Roma satte Jakob Ingebrigtsen en soleklar norsk rekord med nesten 10 sekunder – i sitt siste løp som tenåring.

GGTR3OLHCYs

FORNØYD: Jakob Ingebrigtsen har levert en rekke rekordløp denne sesongen. Det gjorde han også i Roma.

Foto: ALBERTO LINGRIA / Reuters

Tiden 7.27,05 er personlig rekord, norsk rekord og bare noen tideler bak europarekorden (7.26,62).

– Jeg er veldig nærme den, men jeg er under den «magiske» 7.30-grensa, så jeg er veldig, veldig godt fornøyd, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

– Det er et eventyrlig nivå på den tenåringen, ropte Jann Post.

Sist han stilte på distansen utendørs var i ungdomsmesterskapet i Bergen i 2017. Da løp han på 8.00,01. Med andre ord perset 19-åringen med hele 33 sekunder, og tok nok en familierekord.

Storebror Henrik Ingebrigtsen hadde den norske rekorden på 7.36,85, satt på Bislett i fjor.

– Det er alltid gøy å ta de nasjonale rekordene, men jeg ser potensialet for å løpe raskere i fremtiden. Man må ha noen løp med på veien, og dette ga gode svar også for fremtiden, sier Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsens tid er den niende beste i verden gjennom tidene.

Perfekt løpsopplegg

qZRPzvfmWZw

JAKOB OG JACOB: Ingrbrigtsen gratulerer Kiplimo med seieren på 3000 meter.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Yngstebror Ingebrigtsen var en av favorittene i varme Roma, selv om han hadde en av de dårligste personlig bestetidene i feltet. Han la seg litt bak fronten da harene dro i høy fart. Etter rundt 1500 meter lå han an til en tid på rundt 7.30.

– Dette er et opplegg til en virkelig kanontid. Det er bare 30 løpere som har vært under 7.30 tidligere i historien. Helt perfekt, kommenterte Post.

Ingebrigtsens gode flyt fortsatte, han holdt ryggen på ugandiske Jacob Kiplimo. Deretter tok han teten med en runde igjen, og skrudde opp farten.

Like før målstreken ble han riktig nok slått av Kiplimo, og tok da andreplassen.

– Smak på det, dere som har vært ute og testet dere om det er i militæret, ungdomsskolen eller videregående, hva vet jeg, 7.27,05. prøv én runde under 60 sekunder, det er et eventyrlig nivå på denne tenåringen, sa Post.

– Det var et veldig tungt løp, men veldig gøy å få konkurranse til målstreken. Det er ikke så ofte jeg løper 3000 meter og da er det gøy å få en bra tid, sier Sandnes-løperen, som fyller 20 år på lørdag.

Jakob Ingebrigtsen spring inn til ny norsk rekord på den fantastiske tida 7,27,05.

REKORDLØP: Jakob Ingebrigtsen leverte et superløp på 3000 meter under Diamond League-stevnet i Roma.

Rett til NM

Jakob Ingebrigtsen har tatt flere seire, satt europarekord på 1500 meter denne sesongen og europeisk bestenotering på 2000 meter denne sesongen, men en 3000 meter har han altså ikke løpt siden han var 17 år gammel.

Fredag starter NM på Fana i Bergen. Der er Jakob Ingebrigtsen egentlig påmeldt både 800, 1500, 3000 meter hinder, 5000 og 10.000 meter.

– Det norske mesterskapet handler litt om å løpe for det norske folk, sånn blir det ikke i år, men det sitter fortsatt langt inne å løpe i Norge. Et NM-gull henger alltid høyt, så vi prøver å få med oss alt vi kan, sier Jakob Ingebrigtsen, uten å bekrefte hvilke distanser han faktisk stiller på.

Utøverne som har løpt i Roma må uansett ta en negativ koronatest før de stiller opp i Bergen, og lørdag er da første mulige konkurransedag i NM.

 • Se NM i friidrett på NRK 2 fredag fra klokken 16.30.
ROfPBzQvFxQ

SUKSESS-SESONG: Jakob Ingebrigtsen kom til Roma med to strake seire på 1500 meter. Bildet er fra Tsjekkia forrige uke.

Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Siste nytt

 • Lampaert vant Brügge - De Panne

  Hjemmehåpet Yves Lampaert kom alene til mål og vant sykkelrittet Brugge-De Panne.

  Da onsdagens endagersritt beveget seg inn i avslutningen satt 13 ryttere i frontgruppen med vinnerkandidater. Én av dem var Sven Erik Bystrøm.

  Med rundt ti kilometer til mål måtte imidlertid rogalendingen se åtte av bruddkameratene forsvinne foran seg. Noen kilometer deretter angrep så Lampaert og fikk en luke han ikke ga fra seg igjen.

  Lampaert
  Foto: Luc Claessen / AFP
 • U19-EM er avlyst

  UEFA avgjorde i går at U19-EM i fotball 2020 er endeleg avlyst, etter fleire utsetjingar.

  EM skulle gått i Belfast, opprinneleg i juli, så i november, så i mars neste år.

  Ei av årsakene er at den siste runden i kvalifiseringa heller ikkje er avvikla. Der skulle Norge ha møtt Italia, Island og Slovenia.

  I EM i Finland i 2018 blei Norge nummer fem.

  Norge - Finland, U19-EM i Finland i 2018
  Foto: Juha Harju / NTB
 • Landslagskapteinen testet positivt

  Den norske landslagkapteinen i ishockey, Jonas Holøs, er bekreftet smittet av koronaviruset, melder VG.

  – Jeg følte meg dårlig søndag kveld, og fikk feber. Mandag ble jeg testet, tirsdag kom svaret. Jeg er smittet, sier Holøs til avisen.

  Holøs spiller i svenske Linköping i SHL. Linköping spilte borte mot Skellefteå søndag kveld og laget kom hjem med fly på kvelden.

  Han forteller at han først trodde han var sliten etter tre dager på reisefot og kamp.

  Ifølge den svenske hockeyklubben skal flere nå ha testet positivt. En av dem er Holøs.

  Klubbens neste hjemmekamp mot Oskarshamn torsdag er utsatt. Det er også uvisst om lørdagens møte mot HV71 blir spilt som planlagt.

  Holøs
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal