Hopp til innhold

– Viser at doping er mer utbredt enn vi tror

Nybakt mester Henrik Ingebrigtsen (22) tror dopingavsløringen av superstjernen Tyson Gay viser at doping er mer vanlig blant toppidrettsutøvere enn folk tenker.

Ingebrigtsen_Gay

Tyson Gay har avgitt positiv dopingtest og trakk seg fra VM søndag. Henrik Ingebrigtsen (innfelt) mener avsløringen viser at doping er mer utbredt enn det folk tror.

Foto: Christian Petersen / Afp

Vebjørn Rodal

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sto for et av Norges største idrettsøyeblikk da han tok OL-gull på 800 meter i 1996.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

– Det er bra at han ble tatt, og det viser jo at doping kanskje er mye mer utbredt enn det vi tror i utgangspunktet, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.no.

Kun dagen etter at Ingebrigtsen tok et overlegent gull i U23-EM, ble en av friidrettens aller største stjerner dopingavslørt.

En gråtende Tyson Gay hevder han er blitt lurt, og nå har han trukket seg fra VM i Moskva i august.

Samtidig sier Gay at han «forstår veldig godt hva det er han har puttet i kroppen sin».

– Det er bedre at det kommer før VM, enn i ettertid. Tenk hvis han hadde blitt tatt for doping to uker etter at han hadde vunnet VM-gull. Det er bedre at han blir tatt og holdt utenfor, sier Ingebrigtsen, som ikke tror Tyson Gay vil bli holdt utenfor friidretten lenge.

– Når de er så store profiler som han er, kommer det mest sannsynlig ikke til å få store konsekvenser for ham, og det synes jeg ikke noe om, sier Ingebrigtsen, og begrunner:

– Du så jo som hva som skjedde med Yohan Blake. Han ble utestengt i noen måneder, og rett etterpå tok han VM-gull. Det burde vært strengere straffer for de som jukser.

Sprinteren Yohan Blake ble tatt for doping i 2009 og utestengt i tre måneder. To år senere tok han VM-gull på både 100 meter og stafett.

– Skal ikke være naive

Tidligere OL-vinner på 800-meter og NRK-ekspert, Vebjørn Rodal, ble i likhet med Ingebrigtsen ikke overrasket da nyheten om Gays dopingprøve slo ned søndag ettermiddag.

– Jeg tror ikke at vi skal være så naiv at vi tror at friidretten er helt ren. Det er nok mer enn det vi tror rundt omkring, dessverre, sier han til NRK.no.

– Jeg har vært med litt for lenge til at jeg lar med overraske, forklarer han.

Rodal frykter det fort kan komme flere skandaler i internasjonal friidrett.

Campbell-Brown

Storsprinteren Veronica Campbell-Brown fra Jamaica avga også positiv dopingprøve i år. Hun er utestengt inntil saken er undersøkt. Både A- og B-prøven var positive.

Foto: Martin Meissner / Ap

– Jeg tror ikke at vi skal være så overrasket om det dukker opp noen nye dopingtester. Vi har jo sett at for eksempel sykkel har vært veldig belastet med doping gjennom mange år. Jeg tror det er naivt å tro at det er så mye bedre i internasjonal friidrett, sier han.

Mister storduell

Tyson Gay har vist en oppsiktsvekkende formstigning siden han ble skadet, men Vebjørn Rodal sier at det ikke har gått rykter om at sprinteren har dopet seg.

– Nei, ikke som jeg har fanget opp. Han har vært veldig god, og han er en annen type enn Usain Bolt. Han er sterkt troende og en lavmælt, stillfaren type. Han har jobbet aktivt for antidopingorganisasjoner i USA, og er ikke en type som du umiddelbart ville tro hadde urent mel i posen.

Mange har sett frem til at Usain Bolt og Tyson Gay skulle møtes til superduell under VM i august. Det blir det ikke noe av nå.

– Vi har jo sett veldig frem til duellen mellom ham og Usain Bolt i VM, og den blir vi åpenbart snytt for nå. Det er litt trist, sier Rodal.

NRKs friidrettskommentator gjennom mange år, Lars Lystad, mener dopingavsløringen av Gay er et hardt slag for friidretten like før VM.

– Den internasjonale friidretten trengte absolutt ikke dette kun tre uker før VM. Det var det nest verste som kunne skjedd, sier han, og sikter til Gays konkurrent Usain Bolt.

Lystad sier at mange hadde trodd at den neste dopingavsløringen ville komme på Jamaica og ikke i USA, og påpeker at Gay har jobbet aktivt for å støtte en antidopingorganisasjon i USA.

– Betryggende

Henrik Ingebrigtsen mener det er naturlig å stille spørsmål om hvordan Gay kom så sterkt tilbake fra skade, men han retter aldri mistanke mot noen før de er avslørt.

– Det ødelegger mer enn det gjør godt hvis du skal sitte hjemme og synse og tro noe om hvem som doper seg og ikke. Hvis du ikke blir tatt, tenker jeg at du ikke er dopet. Det er kanskje litt naivt, men jeg kan ikke tenke på at de jeg konkurrerer med kan være dopet, sier Ingebrigtsen.

– Frykter du at denne saken kan øke mistanken mot de andre favorittene under VM?

– Ja, for alle som løper fort eller som er gode i sin gren, blir etter hvert mistenkt for det ene og det andre. Men det er bra at de i alle fall har systemer og metoder til å ta de som jukser. Det er denne saken et godt bevis på. Selv om du er en av de beste i verden, kan du bli tatt. Og det er betryggende, sier Ingebrigtsen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal