Endrer taktikk før VM-finalen: – Jeg har ikke noe der å gjøre

DOHA (NRK): Mye må klaffe om man skal ta medalje i VM. Jakob Ingebrigtsen vet i hvert fall om en ting han ikke skal gjøre igjen i finalen.

Jakob Ingebrigtsen

PÅ GRENSEN: Jakob Ingebrigtsen fikk luke inne ved lista og kom seg trygt til finalen på 1500 meter, men nå endrer han taktikken i VM-finalen.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

– Ved lista har man begrensede muligheter, mener 19-åringen.

Jakob Ingebrigtsen har tatt med seg flere ting fra de fire løpene han allerede har løpt i VM – og å holde seg unna lista blir noe av det viktigste i søndagens finale.

Jakob Ingebrigtsen

HET MEDALJEKANDIDAT: Jakob Ingebrigtsen kunne smile etter semifinaleavansement.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

For han var «heldig» og fikk en åpning i semifinalen. I forsøket snek han seg forbi alle helt inne ved lista på oppløpet, og på 5000-meterforsøket ble det protestdrama etter at Jakob Ingebrigtsen tråkket utenfor banen.

– Jeg har ikke noe inne ved lista å gjøre hvis ikke det er klar bane i en finale. Det viktigste man må gjøre i en finale er å vite at man får ut alt. Da kan det blir så bra som det kan, slår han fast, etter at han ikke fikk tatt ut alt i semifinalen.

Trenger ikke løpe korteste vei

NRKs ekspert Vebjørn Rodal påpeker det samme, og mener Jakob har løpt med litt for høy risiko til nå i Doha.

– Åtte av ti ganger så blir det en åpning på innsiden der, men hvis døra er stengt der, så har han tatt et dårlig valg. I et løp hvor du skal springe så raskt som mulig så er det viktig å springe korteste vei, men i typisk mesterskapsløping, som vi har sett her, så går det så sakte at det spiller ingen rolle for Jakob om han er en hel eller halv bane ut, sier Rodal, etter å ha sett at beste tid i semifinalen var Marcin Lewandowskis 3.36,50.

Det er bare drøye tre meter lengre per 400 meter å springe i bane to sammenlignet med bane en. Å være våken før siste sving blir uansett fort avgjørende, i tillegg til å unngå uhell.

– Hvis han går rent igjennom og får ut løpspotensialet sitt, uten å bli innestengt, så har han løpsstyrke og form til å ta medalje, mener NRK-eksperten.

Tror sønnen kan overraske med rykk

Men som det alltid påpekes av utøverne så lever hver 1500 meter sitt eget liv. Trenerfaren blander seg aldri i sønnenes taktikk, sier han, men når han møter pressen dagen før VM-finalen, deler han likevel sine spådommer.

Gjert Ingebrigtsen

SJEFEN: Gjert Ingebrigtsen.

Foto: Geirr Larsen / NRK

– Man skal ikke se bort ifra at Jakob gjør det samme som han gjorde på 5000 (rykket tidlig journ.anm.). Det er vinn eller forsvinn. Hvem skulle nekte ham det? Det er Jakob som bærer konsekvensen, sier Gjert Ingebrigtsen dagen før dagen.

Og denne gangen vil han også støtte det.

– Det er en fantastisk holdning, som vitner om at han er modig. Hvorfor skulle en 19-åring «safe» noe som helst. Han skal være her i 10 år til. Gjennomsnittsalderen i dette feltet er 30 år, og jeg skal garantere at alle i dette feltet vet at de kommer til å bli slått ned i støvlene av Jakob før eller siden, forteller han og gliser.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

STØTTE: Filip Ingebrigtsen ble med lillebror Jakob på trening lørdag, selv om VM er over for hans del.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Også Rodal mener et tidlig rykk kan gi Jakob en fordel.

– Det er ikke mye å plukke på løpskvaliteten, men brødrene mangler kanskje det hurtige taktskifte litt. Så hvis det går rolig og det kommer et ordentlig rykk på bortre langside, så bruker Jakob litt tid på å utligne farten. Men hvis det er han selv som starter rykket og går på, så eier han initiativet i løpet og det kan være en avgjørende faktor, sier han.

Får hjelp av storebror

Filip Ingebrigtsen har derimot lite tro på at Jakob vil dra opp farten selv.

– Det tror jeg ikke er den største muligheten hans. Det er noen andre der som kan holde en grei fart, så det kan være bra for Jakob. Han har en av de beste tidene, og da er du en av de beste og heteste kandidatene for medalje. Men det er små marginer og ekstremt tett i det heatet de er i, så man må ha flaks og gjøre noen gode valg, sier Filip.

At han blir værende i Doha, tror trenerfaren vil være nyttig for Jakobs finaleforberedelser.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

NEDLØP: Trenerfaren mener Jakob Ingebrigtsen vil ha stor glede av Filip (t.v.) inn mot finalestart.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Det er helt åpenbart at han vil være en støtte. De er veldig «close» de to guttene. Hvor langt han strekker seg og hjelper får vi se, men du skal ikke se bort ifra at han blir med på oppvarmingen i tillegg. Det synes jeg er bra, for da kan jeg ta det litt mer laidback, legge meg på bassengkanten, fleiper Gjert.

– Jeg vet ikke om det er så mye jeg kan hjelpe ham med, men vi bor jo på rom sammen. Jeg skal ikke noe sted før mandag, så det blir vel å hjelpe til med det jeg kan. Bære sekken eller noe, sier Filip og smiler.

Siste nytt

 • Liverpool kjøper venstreback

  Kostas Tsimikas skifter beite fra Olympiacos til Liverpool. Den 24 år gamle venstrebacken har tre landskamper for Hellas.

  Liverpool bekrefter overgangen på sitt nettsted.

  – Jeg er veldig glad. Jeg er veldig stolt av å være her. For meg er det verdens største klubb. Det er en ære å være her, og jeg vil gjøre mitt beste, sier Tsimikas.

  Kostas Tsimikas
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
 • Tromsø med overbevisende seier

  Tromsø rundspilte Sandnes Ulf etter alle kunstens regler og vant til slutt hele 5–0. Kristoffer Hoven punkterte kampen da Sogndal slo Geir Frigårds HamKam 4–2.

  Dermed fortsatte den fantastiske åpningen på sesongen for Tromsø, som topper tabellen seks poeng foran Ranheim.

  På motsatt ende av tabellen ligger HamKam med to poeng.

  6NsNR2mbGeY
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
 • Blytung start for Maflin

  Kurt Maflin (37) fikk lite til å stemme på den første kvartfinaledagen i snooker-VM, og han står foran en formidabel oppgave foran tirsdagens avslutning.

  For Anthony McGill leder 7–1 etter mandagens åtte første partier i Sheffield. Kvartfinalen fortsetter tirsdag formiddag, og førstemann til 13 partier vinner.

  – Hei folkens, j***** dårlig dag i dag, I’m down but not out. Tid for å slåss som en viking, skrev Maflin på Twitter ett den første runden av kvartfinalen.

  Kurt Maflin
  Foto: Nigel French / Nigel French

Sendeplan

Kl. Program Kanal