Kasparov gikk smilende bort etter Carlsen-trekk

Magnus Carlsen storspilte med Garry Kasparov hengende over skulderen. Hans seier sørget for norsk jubel i Tromsø.

carlsen

Magnus Carlsen imponerte med sin andre seier på rad i sjakk-OL.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

kasparov

Garry Kasparov stod å fulgte med på Magnus Carlsens parti over en lengre periode, men gikk da Carlsen gjorde et godt trekk.

Foto: Larsen, Marius Helge / NTB scanpix
– Jeg så at Garry kom bort og så på. Han ble stående å se på i ett minutt, så spilte jeg G4, og da gikk han smilende bort. Jeg tror det er et trekk han også ville gjort, sa Magnus Carlsen om sin gamle læremester Garry Kasparov i NRKs sjakkstudio.
 • Se Carlsens analyse nederst i saken

Det norske landslaget imponerte og tok to lagpoeng da de seiret over det sterke polske laget. De står nå med sju av åtte mulige lagpoeng fra turneringen.

Carlsen møtte den polske stormesteren Radoslaw Wojtaszek, som er rangert som nr. 23 i verden, men hadde ingen problemer med å slå polakken.

Verdenseneren følte seg aldri truet av motstanderen.

– Jeg prøvde bare å spille god sjakk. Ganske tidlig følte jeg at jeg hadde en komfortabel stilling og han visste ikke helt hva han holdt på med, sa Carlsen til latter fra ekspertene i studio.

– Forbløffende

Det var en angrepsvillig Carlsen som møtte opp til sjakk-OLs fjerde dag. NRKs sjakkekspert Torstein Bae var full av lovord om den imponerende oppvisningen av Carlsen.

– Det er forbløffende. I dag spiller han mot en stormester av virkelig toppklasse, og feier han av brettet, skrøt Bae.

– Jeg spilte en åpning man ikke ser så ofte og da kan selv en veldig god spiller bli seende dårlig ut, sa Carlsen om egen prestasjon.

Sterkt parti av Lie

Kjell A. Lie åpnet turneringen med et tap, men fulgte opp med en remis. Tirsdag spilte Lie nok en remis, mot den antatt sterkere spilleren Mateusz Bartel.

– Det er et kjempebra resultat. Det er et vanskelig parti for Lie, men han får remis med svarte brikker. Det er Norges matchstrategi å gjøre det bra med de hvite brikkene, sa Bae i NRKs sjakkstudio.

Det norske og det polske landslaget er rangert som nr. 14 og 15 i verden, og på forhånd lå an til en jevnspilt kamp. I tillegg til Lie spilte Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein remis. Med Carlsens seier sikret det norske laget seg en solid seier over Polen.

Se Magnus Carlsen analysere sitt eget parti:

Magnus Carlsen vant sin kamp mot polske Radoslaw Wojtaszek i dag. Etter kampen besøkte han NRKs studio og gav en grundig analyse av partiet.

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal