Imponert over Klæbos uvanlige valg: – Sånn tenker en mester

OTEPÄÄ (NRK): Få 20-åringen hadde gjort som Johannes Høsflot Klæbo, tror NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland. Nettopp derfor er han den eneste 20-åringen som kan bli verdensmester.

Verdenscup i langrenn.

VOKSENT HODE: Johannes Høsflot Klæbo har gjort valg som viser at han er adskillig mer moden enn skjeggveksten kan tyde på.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det handler om at jeg er blitt lært opp til at man må «pick your fights», sier Klæbo til NRK.

Han har akkurat tatt sin første verdenscupseier i sin åttende individuelle verdenscupstart. At han ikke har gått flere renn er kanskje mer oppsiktsvekkende enn at han vant.

For serien av resultater i vinter er knallgod. Så god at 20-åringen fra Trondheim har vært kvalifisert for å gå adskillig flere verdenscuprenn enn han faktisk har gjort.

Han ble nummer tre i sprinten i Ruka under verdenscupåpningen. Så ble han nummer to sammenlagt i minitouren på Lillehammer 4. desember. Deretter tok han en pause fra verdenscupen til han tok en ny tredjeplass på sprinten i Toblach 14. januar.

– «Feeling» som de aller beste

Og landslagsledelsen har ikke holdt ham igjen. Klæbo har fulgt planen han selv har lagt sammen med sin personlige trener, bestefar Kåre Høsflot.

– Det er stort sett han selv som vet veldig godt hva han kan gjøre. Han har en «feeling» i kroppen som bare de aller, aller beste løperne har, fastslår landslagstrener Tor Arne Hetland.

– Spesielt at en 20-åring som akkurat har fått smaken på toppen tar den typen avgjørelser?

– Han har en kjempegod rådgiver i bestefaren sin. Det har vært et meget bra samspill og de vet hva som skal til. Han har skjønt at det å bli mørnet forsiktig gir best resultat over tid, sier Hetland.

– Det tar på å gå viktige skirenn hver helg. Man skal holde på med dette i lang tid, så jeg har følt at jeg har gått de skirennene jeg har vært nødt til å gå. De jeg har hatt lyst til å gå, forteller vinterens komet, sier Klæbo selv.

Johannes Høsflot Klæbo og bestefar kåre Høsflot

GOD HJELPER: Bestefar Kåre Høsflot er barnebarnets desidert viktigste rådgiver.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Voksent valg

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er imponert over at Klæbo har hatt is i magen til å droppe mange renn.

– Han kunne sikkert hatt muligheten til å gå Tour de Ski, og det er et ganske voksent valg å ta som 20-åring. Og videre, når han prioritere enkelte konkurranser, så er det sånn en mester tenker. De som lykkes best i mesterskap er ofte flinke til å finne balansere, påpeker Aukland.

– Hadde han vunnet i Otepää og reist til Lahti som VM-favoritt om han hadde fulgt verdenscupterminlista?

– Man skal ikke helt avskrive muligheten, men jeg tror ikke det hadde vært mulig å være med på alt. Det er en ekstremt stor belastning med tanke på mye reising, mange konkurranser og et stort medietrykk. Det er ekstremt viktig å ta et steg av gangen, fastslår Aukland.

Siste nytt

 • Bendtner soner over nyttår

  Rosenborg-spissen Nicklas Bendtner starter å sone fengselsstraffen sin med fotlenke 3. januar, melder Ritzau. Den 2. november ble den danske fotballspilleren dømt til 50 dagers ubetinget fengsel for vold mot en taxisjåfør i København.

  nicklas bendtner på vei inn i retten
  Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK
 • Kristoffersen ble nummer åtte

  Henrik Kristoffersen ramlet ned to plasser i finaleomgangen og ble nummer åtte i onsdagens storslalåm i Saalbach.

  Zan Kranjec (Slovenia) vant foran Loïc Meillard (Sveits) og Mathieu Faivre (Frankrike).

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Georg Hochmuth / AFP
 • Seks tatt ut til hoppuka

  Johann André Forfang, Robert Johansson, Daniel-André Tande, Robin Pedersen, Andreas Stjernen og Anders Fannemel er tatt ut til hoppuka. Dermed gjenstår det en plass, og den står mellom Halvor Egner Granerud og Marius Lindvik.

  SKI JUMPING-WORLD-POL
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Best i verden: Ole Gunnar Solskjær - ti magiske dager
Mesterportrett: Karoline Dyhre Breivang
Best i verden: Ole Gunnar Solskjær - ti magiske dager