NRK Meny
Normal

Imponert over Klæbos uvanlige valg: – Sånn tenker en mester

OTEPÄÄ (NRK): Få 20-åringen hadde gjort som Johannes Høsflot Klæbo, tror NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland. Nettopp derfor er han den eneste 20-åringen som kan bli verdensmester.

Verdenscup i langrenn.

VOKSENT HODE: Johannes Høsflot Klæbo har gjort valg som viser at han er adskillig mer moden enn skjeggveksten kan tyde på.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det handler om at jeg er blitt lært opp til at man må «pick your fights», sier Klæbo til NRK.

Han har akkurat tatt sin første verdenscupseier i sin åttende individuelle verdenscupstart. At han ikke har gått flere renn er kanskje mer oppsiktsvekkende enn at han vant.

For serien av resultater i vinter er knallgod. Så god at 20-åringen fra Trondheim har vært kvalifisert for å gå adskillig flere verdenscuprenn enn han faktisk har gjort.

Han ble nummer tre i sprinten i Ruka under verdenscupåpningen. Så ble han nummer to sammenlagt i minitouren på Lillehammer 4. desember. Deretter tok han en pause fra verdenscupen til han tok en ny tredjeplass på sprinten i Toblach 14. januar.

– «Feeling» som de aller beste

Og landslagsledelsen har ikke holdt ham igjen. Klæbo har fulgt planen han selv har lagt sammen med sin personlige trener, bestefar Kåre Høsflot.

– Det er stort sett han selv som vet veldig godt hva han kan gjøre. Han har en «feeling» i kroppen som bare de aller, aller beste løperne har, fastslår landslagstrener Tor Arne Hetland.

– Spesielt at en 20-åring som akkurat har fått smaken på toppen tar den typen avgjørelser?

– Han har en kjempegod rådgiver i bestefaren sin. Det har vært et meget bra samspill og de vet hva som skal til. Han har skjønt at det å bli mørnet forsiktig gir best resultat over tid, sier Hetland.

– Det tar på å gå viktige skirenn hver helg. Man skal holde på med dette i lang tid, så jeg har følt at jeg har gått de skirennene jeg har vært nødt til å gå. De jeg har hatt lyst til å gå, forteller vinterens komet, sier Klæbo selv.

Johannes Høsflot Klæbo og bestefar kåre Høsflot

GOD HJELPER: Bestefar Kåre Høsflot er barnebarnets desidert viktigste rådgiver.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Voksent valg

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er imponert over at Klæbo har hatt is i magen til å droppe mange renn.

– Han kunne sikkert hatt muligheten til å gå Tour de Ski, og det er et ganske voksent valg å ta som 20-åring. Og videre, når han prioritere enkelte konkurranser, så er det sånn en mester tenker. De som lykkes best i mesterskap er ofte flinke til å finne balansere, påpeker Aukland.

– Hadde han vunnet i Otepää og reist til Lahti som VM-favoritt om han hadde fulgt verdenscupterminlista?

– Man skal ikke helt avskrive muligheten, men jeg tror ikke det hadde vært mulig å være med på alt. Det er en ekstremt stor belastning med tanke på mye reising, mange konkurranser og et stort medietrykk. Det er ekstremt viktig å ta et steg av gangen, fastslår Aukland.

Siste nytt

 • Skarstein satte ny verdensrekord

  Birgit Skarstein forbedret sin egen verdensrekord med 23 sekunder på 2000 meter roing i Linz. Den forrige rekorden på 10:47,86 ble satt i Beograd for tre uker siden. – Det føltes som jeg svevde gjennom hele løpet, sier Skarstein etter rekorden.

  birgit skarstein
  Foto: Balint Czucz
 • Australia-trener tar over PSV

  Mark van Bommel er ansatt som ny hovedtrener i nederlandske PSV Eindhoven. Den tidligere landslagsspilleren er for tiden assistenttrener for Australia i VM under Bert van Marwijk. 41-åringen erstatter Phillip Cocu i Eredivisie-klubben.

  van bommel
  Foto: AFP
 • Uendret for Norge på FIFA-rankingen

  Norge beholder sin plassering på FIFA-rankingen i fotball for kvinner og går inn i den avgjørende høsten i VM-kvalifiseringen på 14.-plass. USA beholder førsteplassen med god margin, men følges nå tettest av Tyskland og Frankrike.

  Kvinnelandslaget i fotball i kampen mot Nord-Irland
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Veien til VM: Brasil og Marokko
VM fotball: Brasil - Costa Rica
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica
FIFA Fotball-VM 2018: Brasil - Costa Rica
Topp 5-lister fra fotball-VM
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
VM fotball: Nigeria - Island
FIFA Fotball-VM 2018: Nigeria - Island