Klæbo falt, Bolsjunov brakk staven – da ga Harvey den avgjørende kommandoen

QUEBEC (NRK): Etter et ellevilt skirenn er Johannes Høsflot Klæbo et stort seg nærmere sammenlagtseieren i verdenscupen.

DRAMA, DRAMA, DRAMA: Dette er kanskje det mest avgjørende øyeblikket i lørdagens fellesstart og dermed kanskje også et av de mest avgjørende øyeblikkene denne sesongen.

– Det var et artig løp. Det ble noen tette dueller. Jeg regner med at Bolsjunov ikke var fornøyd, han hadde nok sett for seg et annet resultat, sier Høsflot Klæbo til NRK den andre etappen i verdenscupfinalen i Quebec.

Klæbo brukte den klassiske fellesstarten til å øke ledelsen på Aleksandr Bolsjunov fra 24 til 42 poeng i verdenscupen sammenlagt. Før søndagens avsluttende jaktstart leder han også minitouren 52 sekunder foran nettopp Bolsjunov.

Men for et drama det ble på lørdagens etappe.

Underveis lyktes Norge ekstremt godt taktisk på de innlagte bonusspurtene. Klæbo tok begge, men minst like viktig:

På begge spurtene klarte Emil Iversen å kaste beinet foran Bolsjunov, og henviste russeren til tredjeplass.

Fall og stavbrekk

Før den andre spurten ble det høydramatisk, da Klæbo falt ved runding inne på stadion.

– Jeg tenkte at nå skal jeg i hvert fall ikke bli overivrig, og heldigvis hadde jeg gode bein. Det var to svinger som var vanskelig, den ene ramlet jeg i, sier Klæbo.

Han tok kom altså tilbake og tok spurten.

Og så var uhellet ute for Bolsjunov.

Inn i den siste avgjørende bakken brakk russeren staven. Omtrent samtidig ble det satt fart, og det var Didrik Tønseth som dro til i front.

Ifølge Tønseth var det hjemmehåpet Alex Harvey som i karrierens nest siste verdenscuprenn ga kommandoen om at det var på tide å starte kjøret.

Harvey

GRÅTKVALT: Alex Harvey var rørt etter at han avslutter karrieren på hjemmebane i Canada. (Foto: Anders Skjerdingstad)

Harveys kommando

Det bekrefter Harvey, som riktig nok hevder han ikke fikk med seg at Bolsjunovs stav brakk selv om han lå i rygg på russeren da det skjedde.

– Jeg så at feltet begynte å strekke seg ut og jeg visste at Didrik var sterk, han er en mann som kan kjøre hardt de to siste kilometerne inn mot mål, han er bedre enn Johannes og meg. Jeg visste at det ville hjelpe meg, sier Harvey.

Heller ikke Klæbo fikk med seg Bolsjunovs uhell.

– Det eneste jeg fikk med meg var at Tønseth og Harvey begynte å kjøre, så da tenkte jeg at jeg må bare være med, for nå går toget.

Tønseths fartsøkning hektet av både Bolsjunov og de fleste andre.

I spurten var Johannes Høsflot Klæbo suveren. Alex Harvey tok andreplassen, en meget emosjonell opplevelse. Tønseth ble nummer tre.

Aleksandr Bolsjunov

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var ikke interessert i å stoppe i intervjusonen etter å ha brukket staven og blitt nummer sju på lørdagens fellesstart.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Klæbo takket

Etterpå takket Klæbo for hjelpa.

– Den jobben Emil gjør der, og Didrik som drar til skikkelig opp sistebakken som gjør at vi kan kjøre på – det er mange som skal ha æren. Og heldigvis hadde jeg en bra dag, så jeg kunne være med, sier Klæbo.

En tydelig forbannet Aleksandr Bolsjunov braste gjennom intervjusonen uten å si et ord.

De norske gleder seg også over Alex Harveys opptur foran elleville hjemmefans, og ikke bare fordi han ga kommandoen som faktisk kan avgjøre verdenscupen.

– Det er artig at Harvey er på pallen. Utrolig kult at han tok en pallplass, sier Klæbo

– Jeg har aldri sett han grine før. Du skjønner at det er spesielt for han. Han er nesten den eneste skiløperen i Canada, og han er stjerne. Det var litt som da jeg lyktes i NM på Meråker, det er stort å lykkes blant sine egne, sier Emil Iversen til NRK.

Alex Harvey

SISTE SIGNERING: Alex Harvey har allerede fått trøye nummer 68 på Byåsen Broilers.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Broiler

Harvey er også en god kompis av de norske løperne, som med Tønseth i spissen har startet ishockeylaget Byåsen Broilers i Trondheim. Harvey har allerede fått spillertrøye og har stående invitasjon om å bli med.

– Han er den siste signeringen vi har. Vår første kanadiske spilleren, smiler Tønseth.

Og Harvey lover å ta turen til Trondheim når han kommer til Norge for å besøke bestekompisen Devin Kershaw, som er gift med Kristin Størmer Steira.

SPURTSEIER: Johannes Høsflot Klæbo vinner 15 kilometeren foran Alex Harvey og Didrik Tønseth.

Siste nytt

 • Marca: Hazard klar for Real Madrid

  Den spanske avisen Marca hevder at Chelsea-stjernen Eden Hazard skal spille for Real Madrid, og at overgangen vil bli kunngjort i løpet av de neste dagene. Prisen for belgieren skal være like i underkant av 100 millioner euro (960 mill. kroner).

  hazard
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Tønnesen rekker mesterligakamp

  Den norske håndballspilleren Kent Robin Tønnesen (27) er spilleklar til kvartfinalen i mesterligaen etter to håndbrudd.

  – Jeg spiller for fullt nå, så jeg rekker heldigvis kampen, skriver Veszprèm-spilleren til NTB.

  I kvartfinalen onsdag venter Flensburg, og dermed fire landslagskollegaer: Torbjørn Bergerud, Magnus Jøndal, Gøran Johannessen og Magnus Abelvik Rød.

  Tønnesen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Møter Sør-Afrika i VM-generalprøven

  Det norske kvinnelandslaget i fotball møter Sør-Afrika 2. juni i den franske byen Amiens. Treningskampen er Norges siste test før verdensmesterskapet sparkes i gang 7. juni. Sør-Afrika er nummer 49 på FIFA-rankingen, mens Norge ligger på 12. plass.

  VM-kvalifiseringskamp for kvinner : Norge-Irland (1-0)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal